Bugünlerde, hepimiz iklim değişikliği hakkında pek çok şey duyuyoruz ve bu konu hakkında endişelenmemek neredeyse imkânsız. Ancak bir konuyu daha göz ardı ettiğimizi düşünüyorum: Unutkanlık.

Son araştırmalar, iklim değişikliğinin unutkanlık üzerinde daha büyük bir etkisi olabileceğini gösteriyor. Şimdi, nasıl oluyor da iklim değişikliği ile unutkanlık arasında bir bağlantı kuruyorum diye düşünebilirsiniz. İşte size bu sıcak konunun birbiriyle nasıl bağlantılı olduğunu anlatayım. 

Öncelikle, iklim değişikliği dünyadaki sıcaklık artışına neden oluyor. Aşırı sıcak hava dalgaları, kuraklık ve yangınlar artık olağan şeyler haline geliyor. Bu durum, birçok insanın yaşamını ciddi şekilde etkiliyor fakat bunun sadece fiziksel sağlık üzerinde değil, aynı zamanda zihinsel sağlık üzerinde de etkisi var.

Yapılan araştırmalar, sıcak hava dalgalarının insanların konsantrasyonunu, hafızasını ve düşünme yeteneklerini olumsuz etkileyebileceğini gösteriyor. Aşırı sıcaklık, özellikle yaşlılar ve çocuklarda olmak üzere zihinsel sağlığı daha da fazla etkileyebiliyor. Bu da unutkanlık sorununun artmasına yol açabiliyor.

İklim değişikliği sadece sıcaklıkların artmasıyla sınırlı kalmıyor. Kuraklık ve su kaynaklarının azalması gibi etkenler, gıda güvensizliğine ve stresin artmasına neden olabiliyor. Stres ise unutkanlığı tetikliyor. Ayrıca, iklim değişikliği nedeniyle yaşanan doğal felaketler, insanların evlerini kaybetmelerine ve topluluklarından uzaklaşmalarına neden olabiliyor. Bu da travma sonrası stres bozukluğu ve unutkanlık gibi problemlerin belirmesine zemin hazırlıyor.

Peki, ne yapmalıyız? İlk adım, iklim değişikliği ile mücadele etmek için bireysel ve toplumsal olarak sorumluluk almayı denemekle atılabilir. Sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelmek, enerji tasarrufu yapmak ve çevreyi korumak hepimizin yapabileceği katkılar. Sıcak havalarda kendimizi ve çevremizdeki insanları korumak için günlük hayatta uygulanabilecek çok basit önlemleri almamız da mümkün olabilir.

Unutkanlık şu an küresel bir sorun gibi görünmeyebilir ancak iklim değişikliği ile bağlantılı olarak artan sıcaklık ve stres, bu sorunu gün geçtikçe daha fazla insanın etkilendiği bir gerçeklik haline getirebilir. Unutkanlığın altında yatan nedenler arasına iklim değişikliğini de ilave etmek, bu konuya daha fazla dikkat çekilmesine ve mesele hakkında farkındalık oluşmasına yardımcı olabilir.

Unutmayın, bu gezegen bizim evimiz ve ona iyi bakmamız gerekiyor. Sıcak anıları kaybetmek istemiyorsak iklim değişikliği ile mücadele etmek hepimizin sorumluluğu.