Yasir Arafat tarafından kurulan ve Filistin’in en büyük siyasi hareketlerinden biri olan Fetih’in 7’nci genel kongresi dün Ramallah’ta başladı.
Beş yılda bir yapılması gereken kongre hareket içi anlaşmazlıklar nedeniyle iki yıl ertelenmişti.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın liderliğindeki Fetih’in bu kongresinin hareketin siyasi hayatında dönüm noktası olacağı düşünülüyor.
Bu düşüncenin nedeni Abbas’ın kongrede Muhammed Dahlan taraftarlarına yönelik geniş kapsamlı bir temizlik gerçekleştireceği beklentisi.
Son birkaç aydır hareket içindeki saflaşma zirve yapmış ve adeta doruk noktasına ulaşmıştı.
Bazı gözlemcilere göre beş gün sürecek bu kongre Fetih’in tabutuna çakılan son çivi olacak.
Abbas, kısa süre önce Arafat’ın katillerinin kim olduklarını bildiğini söylemiş fakat isim vermemişti.
Kongrede sürpriz yapıp o isimleri açıklar mı?
Sanmıyorum.
Dahlan yanlıları başta olmak üzere birçok Fetih üyesinin davet edilmediği ve kongreye davet edilenlerden de yaklaşık üçte birinin katılamadığı belirtiliyor.
Çünkü kongre işgal altındaki Batı Yaka’nın Ramallah kentinde düzenleniyor ve katılabilmek için İsrail’in izin vermesi gerekiyor.
Dahlan yanlıları, kongreye Abbas yanlısı üyelerin eşi, dostu davet edilirken hareketin önde gelen liderlerinden bazılarının davet edilmediğini söylüyor.
Bu arada, Fetih içindeki Abbas muhaliflerinin Kalendiya Mülteci Kampı’nda düzenlemek istedikleri alternatif kongre, Filistin güvenlik güçlerinin tehditleri üzerine iptal edildi.
Kendi içinde birlik ve bütünlüğü sağlayamayan Fetih, Filistin’de uzlaşıyı, birlik ve bütünlüğü sağlayabilecek mi?
En iyisi bu konuda çok fazla iyimser olmamak ve beklenti çıtasını yükseltmemek.
Fetih’in dün başlayan genel kongresinin bölünmeye yol açacağı görüşünde olanlardan biri de Filistinli yazar Züheyir El Şair.
El Şair, 6’ncı genel kongreden yedi yıl sonra düzenlenebilen bu kongrenin sonuçlarının Fetih’in ağır toplarından birçoğu tarafından kabul edilmeyeceği ve kongrenin sürprizlere gebe olduğu düşüncesinde.
Arabi 21 sitesine konuşan El Şair, kongrenin Fetih’teki bölünmeyi daha da derinleştireceğini ve geniş çaplı kopmaların olacağını, dolayısıyla yeni bir partinin ortaya çıkacağını söylüyor.
Dün başlayan kongre ve hareketin yeni liderlik yapısı, Abbas’ın halefinin belirlenmesinde önemli rol oynayacak.
Abbas sonrası için birçok isim gündemde.
Mısır İstihbaratı, Filistinli iş adamlarını, akademisyenleri ve gazetecileri davet ederek düzenlediği konferanslarla Dahlan’ın önünü açmaya çalışıyor.
Dahlan ya Fetih’in başına geçecek ya da hareketi bölecek.
Birinci seçeneğin gerçekleşme ihtimali epey zayıf.
Abbas sonrası için muhtemel adaylar arasında Filistin Futbol Federasyonu Başkanı Cibril El Recub ve uzun yıllar başmüzakereci olarak görev yapan Saib Arikat gibi isimler var.
Fakat son günlerde bir başka isim daha öne çıkmaya başladı.
Filistin İstihbaratı Başkanı Macid Ferec.
Macid Ferec’in de işgalcilere yakın bir isim olduğunu hatırlatmaya gerek yok.
Kısacası, Abbas’ın şu an oturduğu koltuğu ele geçirebilmek için Fetih içinde kıyasıya bir kavga yaşanıyor.
29 Kasım 1947’de Birleşmiş Milletler’de Filistin’in bölünmesi ve paylaşım planı kabul edilmişti.
Filistin’in bölünmesinin 69’uncu yıl dönümünde Ramallah’ta siyasi bölünmelere yol açabilecek bir kongre düzenleniyor.
29 Kasım 2016 da Fetih’in bölündüğü gün olarak tarihe geçebilir.