Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni (UMH) Halife Hafter komutasındaki güçlerle ve paralı askerlerle devirmeyi başaramayan Arap Baharı ve demokrasi düşmanı rejimler, amaçlarına ulaşmak için taktik değiştirdi.

Benimsedikleri yeni yaklaşım bilinmeyen bir şey değil.

Demokrasinin araçlarını kullanarak demokrasiyi ortadan kaldırmayı hedefleyen bu taktiği Mısır’da darbeye zemin hazırlamak için uygulamışlardı.

Hatırlarsanız darbe öncesi birden benzin ve döviz sıkıntıları baş göstermiş, petrol istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşmuş ve elektrik kesintileri artmıştı.

Sonra darbecilerin destekçileri sokaklara döküldü ve ordu “Halk istiyor” bahanesiyle darbe yaptı.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin cunta tarafından görevden alınmasının ardından o sıkıntılar sona ermiş, benzin kuyrukları ve elektrik kesintileri bir anda yok olmuştu.

Benzer bir sürecin Libya’da da başlatıldığına dair belirtiler var.

Hafter’e bağlı güçler ve paralı askerler petrol ihracını engelliyor.

Trafolar ve nakil hatları çatışmalar sırasında zarar gördüğü ve geri çekilen darbeciler tarafından kasıtlı olarak tahrip edildiği için elektrik sorunu bir türlü çözülebilmiş değil.

Hafter ayrıca Rusya’da bastırdığı sahte dinarlarla ekonomiye darbe vuruyor ve Libya Dinarı sürekli değer kaybediyor.

Bütün bunlar doğal olarak halkın yaşamını olumsuz etkiliyor.

Pazar günü başkent Trablus’ta protesto gösterileri vardı.

UMH ve Fayiz es-Serrac’ı hedef alan göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı.

Demokratik rejimlerde halkın barışçıl gösteriler düzenleme hakkı olduğuna ve bu hakka saygı duyulması gerektiğine dikkat çeken UMH, “farklı amaçlarla göstericiler arasına karışmış provokatörler olabileceği” uyarısında bulundu.

Hafter’i darbeyle iktidara getiremeyenlerin Libya’nın özgür halk iradesiyle yönetilen demokratik bir rejime sahip olmasını engellemek için her türlü yolu deneyecekleri sır değil.

Asla pes etmeyecekler.

Ne yazık ki demokrasinin sağladığı özgürlükler demokrasi düşmanlarına da geniş hareket alanları sağlıyor.

Abu Dhabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed hakkında tek bir olumsuz söz söylemeye cesaret edemeyenler Libya’daki özgürlükten yararlanarak halkı galeyana getirmek için BAE’nin finansal desteğiyle her türlü kirli faaliyeti gösterebiliyor.

Mısır’daki gibi darbe yapabilecek bir ordunun olmaması Libya’nın en büyük şansı.

Bununla birlikte, protesto gösterilerinin anarşiye ve şiddet eylemlerine dönüşmesi sonucu oluşacak kaos ortamının darbeye zemin hazırlamasa bile Arap Baharı düşmanı rejimlerin amacına hizmet edeceği kesin.

Hafter’in başkent Trablus’u işgal etme girişimlerini boşa çıkaran UMH, meşru hükümetle halkı karşı karşıya getirmek isteyenlerin tuzağına düşmemeli.

UMH Başkanı es-Serrac, önceki akşam yaptığı açıklamada kabinede değişiklik için çalışmalara başlandığını söyledi.

“Meşruiyetin düşmesine” ve “Libya’nın karanlık bir tünele girmesine” izin vermeyeceklerini ifade etti.

Libya’da devrimciler savaştan daha karmaşık ve daha çetin bir mücadeleyle karşı karşıya.

Gezi Parkı olaylarını yaşayan ve ekonomik saldırıları başarıyla püskürten Türkiye, sahip olduğu deneyimle bu süreçte de Trablus’taki meşru hükümete ihtiyaç duyduğu desteği verebilir.