Ülkemiz hakikaten ilginç bir ülke. Geçen günlerde yayınlanan KHK ile bazı yasaklar getirildi. Bu yasaklar elbette ki yerinde ve gecikmiş yasaklardı. Burada ilginç olan şey, böyle bir mevzunun KHK ile uygulamaya konulmasıydı. Yani işin oraya kadar varması ya da vardırılması.

Gerek RTÜK’e ve gerekse diğer ilgili mercilere ve dahi uygulayıcılarına giden binlerce şikâyet mesajı, böyle bir uygulamayı KHK’ya gerek olmadan ortadan kaldıramaya yetmiyor olması ilginç olan.

Evlilik, yuva haddizatında insanın etrafını yeşerten bahar havası estiren insanları mutluluğa gark eden mukaddesatı yüksek bir müessesedir. Kuralları, çerçevesi vardır, usulü üslûbu vardır, sabitesi değerleri vardır. Bildiğimiz kurumsal bir yönü vardır yani.

Önemine binaen evlilik müessesesinin yıkılışı yani ona zarar veren şey yani boşanma Allah Teâla’nın(cc) mübah olmasına rağmen şartları oluşmuş olsa bile sevmediği, hoşlanmadığı bir fiildir.

Toplumun temel taşı, yapı direği olan aile kavramının altını dinamitleyen bu nevi programlar, mesaj içerikli TV bantları, yine görsellerle desteklenmiş şehvet pompalayıcı doğrudan satış kayıtları vs. vs. maalesef çok ama çok ciddi bir dejenerasyona sebep oldular.

Mezkûr TV programlarındaki yüzlerce tiyatrocu(!) ile toplumun altını oydular. Daha da ileri gidip cinsel temalı arkadaşlık bağlantıları, 0900’lü hatlarla erkek ve kadın avcılığı yaptılar. Bunları destekleyen cinsel içerikli ürünler pazarladılar.

Bu işin psiko-sosyal boyutu çok su götürür. Mevzu çok derin yani. Her bir kalemin detaylarıyla incelemesi yapılsa hakikaten üzerine oturumlar, sempozyumlar yapmak gerekir.

Ben bu köşede konuyla ilgili biraz daha teknik bir mevzuya değinmek istiyorum. Bahsedilen TV ekranlarından yapılan satışların yine devlet eliyle insanlara ulaştırılıyor tabiri caizse olması sahne arkası cinsinden.

Bugüne kadar yüzlerce TV kanalından yapılan binlerce satış bir devlet kurumu olan PTT Kargo aracılığı ile insanlara ulaştırıldı ve ulaştırılmaya devam ediyor. Elbette ki diğer kargo firmaları da bu paketleri taşıyor. Ancak doğrudan satış kanalının taşıyıcı lokomotifi PTT kargodur ve son zamanlarda bir takım uygulamalar getirilmiş olsa bile mış gibinin ötesine geçememiştir.

Devlet PTT kargo üzerinden yapılan ticareti istihdama katkısı, ekonomik döngü, mevduat bulunması vs. gibi durumlardan ötürü sıcak karşılıyor olabilir.

Ancak bu yolla binlerce kişinin sağlıksız takviye edici ürünlerle sağlıklarının tehlikeye atılması, imitasyon ürünlerle ve paket içeriği farklı ürünlerle ekonomik zarara uğratılması gibi ciddi bir problemin kaynağı olması durumunu da göz ardı etmemelidir.

İşin ana dağıtım kanalı üzerinden ciddi ve planlı denetim sağlanmaz ise TV aracılığı ile olan satış internet satışlarının artırılması şeklinde tevarüs edecektir. Su pınarından bulanırsa aşağılarda temizlenmesi asla mümkün değildir…