Hazırlayan: Çarşamba İmam Hatip Ortaokulu Genç Yazarları

İSLAM âlimleri bu kelimenin sözlük ve terim anlamları arasındaki ilişkiyi “görülen, tanıklık edilen” anlamının üzerinden “Allah yolunda can verenlerin cennet nimetlerinden yararlanmasına Allah ve meleklerin şahitlik etmesidir.” olarak yorumlamışlardır.

Kur’an-ı Kerim’de ikil ve çoğul olmak üzere toplam elli altı defa geçen şehit kelimesi çoğunlukla “tanık” anlamında, bazı ayetlerde esmayıhüsnâdan biri olarak, bazı ayetlerde ise “Allah’ın koyduğu kurallara uygun yaşayan örnek ve önder insan.” anlamında kullanılmıştır. Allah yolunda canını feda edenler anlamında ise üç ayette kullanılmıştır. Allahutaala, Nisa Suresi’nin 69. Ayetinde “Allah’a ve peygambere kim itaat ederse, işte onlar, Allah’ın kendilerine nimet olarak verdiği peygamberlerle, sıddıklarla, şehitlerle ve iyi kimselerle birliktedir. Bunlar ne güzel arkadaştır.” Zümer Suresi’nin 69. ayetinde “ Yeryüzü, Rabb’inin nuruyla aydınlanır. Amel defteri ortaya konur. Peygamberler ve şehitler getirilir ve aralarında haksızlığa uğratılmaksızın âdaletle hüküm verilir.” Hadid Suresi’nin 19. ayetinde “Allah’a ve Peygamberlerine iman edenler var ya, işte onlar sözü doğru olanlar ve şehitlik mertebesine erenlerdir. İnkâr edip ayetlerimizi yalanlayanlara gelince onlar cehennemliktir.” buyurmuştur. Hadislerde şehit kelimesi yukarıda belirtilen anlamların çoğunda kullanılmıştır. Örneğin Peygamberimiz (s.a.v) “Malını müdafaada katledilen şehittir, ırz ve namusunu müdafaa ederken öldürülen şehittir, nefsini müdafaada öldürülen şehittir.” buyurmuştur. Birçok ayette ve hadiste şehitliğin önemine ve Allah katındaki değerine değinilmiştir. Mesela Allah, Bakara Suresi’nin 154. ayetinde “Sakın Allah yolunda öldürülenlerin ölü olduklarını sanma! Onlar diridir Rableri katında rızıkla mazhar olmaktadır.” buyurmuştur.

CENNETE İLK GİRENLER

Hz. Peygamberin (s.a.v.) şehitlikle ilgili açıklamaları hadis kitaplarında daha çok cihat bölümünün “Fazlü’ş-şehit vb. başlıklar altında bir araya getirilmiştir. Bu hadislerde dünyevi amaçlarla olmayıp yalnız Allah’ın dininin yüceltilmesi için canını feda edenlerin şehit sayıldığı, şehit olan kişinin acı çekmeden öldüğü, kanının ilk damlası yere düştüğü anda kul hakları dışında bütün günahlarının affedildiği, şehidin kabir azabı çekmeyeceği, cennetteki makamını göreceği, akrabalarından yetmiş kişiye şefaat edebileceği ve cennete ilk girenlerden olacağı, Allah katında iyi bir mertebeye erişerek ölen kullar içinde sadece şehitlerin dünyaya dönüp tekrar şehit oluncaya kadar Allah’ın dinini yüceltmek isteyeceği ifade edilmiştir. Öte yandan başka hadislerde Allah yolunda ölenlerin dışında canı, malı, ırzı ve namusu için ölenlerin şehit sayılacağı ayrıca ölümcül ve bulaşıcı hastalıklardan dolayı ölenlerin de şehit sayılacağı geçmektedir.

Halid bin Velid gibi ömrü savaşlarda geçmiş, fakat onun gibi şehitlik nasip olmayan ama şehit olmayı arzu edip de yatağında ölenlerin de şehit sevabı aldığı belirtilmiştir.

Tarih boyunca bizim ülkemiz pek çok şehit vermiştir. Başta Çanakkale şehitlerimiz olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

Yusuf Eymen Sözen

...

Şehit oldun

Vatan için savaştın bak şehit oldun
Cennette oldun, bak melek oldun.

Hayat oldun vatan kurtarıp,
Cennette bir gül oldun, bak şehit oldun.

Anne babana can, vatana kahraman oldun
Mazluma bir umut olmak için canından oldun.
Bak şehit oldun, bak şehit oldun.

Ahmet Berat Toprak

...

Şehitler

Çiğnetmediler vatanımızı düşmanlara,
Canı pahasına savaşanlar.
Ders olsun bu manzara
Korku dolsun o düşmanlara.

Savaştılar küçük büyük demeden,
Dize getirdiler düşmanı önceden.
Bu vatanı ettiler bize emanet,
Sahip çıkalım bu zafere ilelebet.

Onların eseridir bu güzel vatan,
Uğruna kara toprağa girmeyi göze alan,
Zaferi tırnaklarıyla kazıyan,
Onlardır, ölümü göze alıp savaşan.

Ölümü umursamayan o kişilere,
Binlerce kez olsun şükürler.
Rahmetler olsun o şehitlere,
Vatanını düşman eline vermeyenler.

Bahar Gündoğdu

...

Vatan uğruna

Vatan içindir en kıymetli ölüm,
Şehidin kabrinde sembolüm.
Gözyaşım seller yapar,
Kalbimde bir yer kaplar.

Şehitlik ne güzel makam.
Herkese nasip etse yaradan,
Ne mübarektir şehidin döktüğü kan.
Allah yolunda seve seve verilir bu can.

Vatan uğruna can verilmiş ise eğer,
Her daim şehit olmaya değer.
Vatanın her karış toprağını,
Şehitler kuşkusuz bekler.

Zeynep Köse

...

Şehitlik

Bastığımız yer toprak değil,
Binlerce şehit yatıyor altında.
Dalgalanıyor bayrak
Bak onların kanıyla.

Garbın afakını sarınca,
Binlerce kişi can verdi orada.
Diktiler bayraklarını arşa
Her zaman dalgalanacak orada.

Çokça şehit can verince
Türk milleti yasa boğuldu
Şehit oldu annelerin oğlu,
Kaldı çocuklar babasız bir başına

Bu vatan uğruna oldular feda,
Kefensiz yatıyorlar toprağın altında.
Şimdi onları gururlandıralım,
Türk bayrağına anlam kazandıralım.

Ecrin Nur Köse

...

Vatan uğruna

Şehitler ölmez vatan bölünmez,
Bu millet bir oldukça düşmanlar
giremez.
Dikildi bayraklar arşa
Savaştı askerler tüm düşmanlarla
Vatan uğruna oldular feda
Kazandılar en sonunda
Döküldü kan tonlarca,
Şehit oldu insanlar milyonlarca,
Çok yakıştı bayrağımız arşa,
Hiç inmesin aşağıya.
Toprağın altında kefensiz yatıyorlar
Evlatsız anneler, babasız çocuklar
Unutulmadı unutulmasın onlar
Vatan uğrunda canını verenler.
Minnettarız şehitlere,
Ölümü göze alıp savaş edenlere,
Asla pes etmeyenler,
Vatan uğrunda ölenlere.

Buğlem Ece Ertosun

...

Haylaz Ali

ŞEHİT ne demek bilmiyor olabilirsin. Çevrenden duymuş ve ne demek olduğunu merak ediyor olabilirsin. Bugün hem merakınızı gidereceğim hem de size Haylaz Ali’nin öyküsünü anlatacağım.

ALİ BOMBALARI KULLANMAKTA USTA İDİ

İlk önce şehit kelimesinin anlamına bakalım. Şehit, kutsal bir ülkü inanç ve yurt için savaşırken hayatını kaybeden kimselere denir. Şimdi şehidin ne olduğunu öğrendiğimizi göre, Haylaz Ali’nin hikâyesine başlayalım.

1919-1922 yılları arasında gerçekleşen Kurtuluş Savaşı’ndaki askerlerimizden biri de Haylaz Ali idi. Ali Haylaz lakabını annesinden almıştı. Bu lakabı almasının sebebi Ali’nin küçükken her şeyi kurcalaması idi. Asker arkadaşları ile muhabbet ederken annesinin ona haylaz lakabını verdiğini söyleyince artık herkes ona Haylaz Ali demeye başlamıştı. Ali, Kurtuluş Savaşı’nda en önemli askerlerden biri idi. Savaşa gelmeden önce üniversitede kimya okuduğundan dolayı bombalar ve mermiler hakkında bilgisi vardı. Bu yüzden bomba ve mermi üretimini sağlıyordu. Ali bombaları kullanmakta usta idi. Cephelerdeki bomba deliklerinden bomba atıyor ve düşmana karşı öne geçmemizi sağlıyordu. Fakat düşmanların yaptığı bir teknik vardı. Düşmanlar bomba deliklerini tıkayıp bombaların atıldığı yere geri dönüp patlamasını sağlıyordu ve bu hain teknik yüzünden Ali’yi kaybettik.

Ali ve Ali gibi Kurtuluş Savaşı’nda şehit olan askerilerimizin ruhu şad olsun!

Hasan Demirsoy

...

Şehitlik ve şehitler hakkında bazı düşünceler

  • Düşünsenize silahlı askerleri karşınızda görseniz korkmaz mısınız? Onlar ellerinde silah olmamasına bakmadılar. Onlar sadece memleketlerini korumaya odaklandılar. İşte bu odaklanma sayesinde kurtardılar ülkelerini, memleketlerini. Ölme ihtimallerini bile bile savaştılar düşman askerleriyle. Bu korkusuzlar sayesinde ülkemiz bugünlere geldi. Bu cesur yürekler, bu şehitler olmasaydı ülkemiz de bu hâlde olmazdı. (Semih Çevik)
  • Ülkemizin huzurunu ve güvenliğini onlara borçluyuz. Bu cesur yürekli insanlar can ve mal güvenliğimizi korumak için gece demeden gündüz demeden mücadele verdiler canları pahasına. Bu vatanı korumaya ant içmiş kahraman şehitlerimiz ve bundan sonra bu mücadele için uğraş verenler için ne söylesek azdır. Onlara borcumuzu asla ödeyemeyiz. (Tunahan Tuna)
  • Şehit olmak, ölmek demek değildir. Bizim kültürümüzde bir vatandaşlık görevidir. Her vatandaş vatanı için savaşmalı, çaba göstermelidir. Bu vatanın yabancıların eline geçmemesi için bu uğurda ölmeyi göze almalıdır. Aynı zamanda bu duyguları gelecek nesillerimize ve çocuklarımıza öğretip kavratmalıyız. Eymen Ertan n Şehit, vatan için savaşırken vefat eden kişidir. Genellikle bir şehide “ölü” dendiğinde söyleyen kişiye bu düzelttirilir. Çünkü şehitliğin bize kazandırdığı çok şey vardır. O ölü değildir, hatta karşılaştırılamaz bile. Bir söz vardır bilirsiniz: “Şehitler ölmez, vatan bölünmez.” diye. İşte bu da benim söylediklerimi anlatır. Bence şehit bu dünyadaki en yüce makamdır. Bu yüce makamda olmasının sebebi vatanı için canı pahasına olsa da savaşmasıdır. (Kübra Elif Taşsümer)

...

Al kanlı şehitlerimiz

Hakkımız yüzlerce kez
Helal olsun size ey cesur şehitlerimiz.
Al bayrağın düşmesine vermediniz izin.
Al kanlı şehitlerimiz.

Kurban olalım size
Her şeyimizi verelim size
Ödenmez borcumuz size
Al kanlı şehitlerimiz.

Toprağımızı, vatanımızı,
Bağımsızlığımızı bayrağımızı,
Açlık susuzluk yaşasanız bile siz
koruyup kolladınız
Al kanlı şehitlerimiz

Muhammed Emin Yıldırım

...

Bu vatan için

Kendini ettin feda,
Oldun bu vatana cüda.
Uzandın kara toprağa
Bu bayrak, bu vatan için.

Andık seni kalbimizle,
Döktük gözyaşları.
Ama kalmadı kanın yerde,
Bu bayrak, bu vatan için.

Oldun inşallah şehit,
Koptu dünya ile bağın.
Ama unutmadık seni,
Bu bayrak, bu vatan için.

Gurur duydu anan baban,
Şehit olduğun için.
Sen onların kahramanısın,
Bu bayrak, bu vatan için.

Egemen Taha Akbulut

Editör: TE Bilisim