Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs hızla yayılmaya devam ederken ülkeler de aldıkları çeşitli önlemlerle salgından korunmaya çalışıyor.

Virüsün yoğun olarak görüldüğü bölgelerin karantina altına alınması, uçak seferlerinin durdurulması, sınırların kapatılması, eğitime ara verilmesi, çeşitli etkinliklerin iptal edilmesi ve spor müsabakalarının ertelenmesi gibi bir dizi uygulama ile salgının ekonomiye ve turizme etkileri dünya düzenine şimdiden damgasını vurdu.

Avrupa’nın göbeğinde bir ülke tümüyle karantinaya alındı.

Koronavirüsle mücadele kapsamında getirilen kısıtlamalar artık İtalya’nın her yanında geçerli.

Özgürlükler zorunlu olarak kısıtlanıyor.

Salgın ekonomiden politikaya, spordan sanata hayatın her alanını etkiliyor.

Piyasalar tepetaklak.

Petrole talep azalıyor.

Örgün eğitim yerine uzaktan online eğitime geçilmesi gündemde.

Ölü sayısı arttıkça ve virüs yayıldıkça yaşanan şokun hacmi de büyüyor.

Tüm dünya komplo teorileriyle izah edilemeyecek yeni bir tehditle karşı karşıya.

Allah’ın yarattığı gözle görülmeyen küçücük bir virüs zengin-fakir, çok gelişmiş-az gelişmiş, Asyalı-Avrupalı ayrımı yapmadan herkese meydan okuyor.

İnsanoğluna bir kez daha acizliğini hissettiriyor.

İran’da bakanlar ve milletvekilleri, İtalya’da Genelkurmay Başkanı General Salvatore Farina, Fransa’da Kültür Bakanı Franck Riester yeni tip koronavirüse yakalananlar arasında.

Türkiye şu ana kadar aldığı sıkı önlemler sayesinde -Allah’a hamdolsun- henüz virüsün bulaşmadığı nadir ülkelerden.

İnsansız hava araçları alanında gerçekleştirdiğimiz olağanüstü ilerleme Bahar Kalkanı Harekâtı’yla tüm dünyanın dikkatini çektiği gibi koronovirüsle mücadele konusundaki başarımız da ilgiyle takip ediliyor.

Sağlık Bakanlığı’nın çabaları iktidar ve muhalefet çevreleri tarafından takdirle karşılanırken birileri de salgının ülkemize ulaşması için sabah-akşam dua ediyor.

Koronavirüsün Türkiye’de de görülmesini ve yayılmasını canıgönülden isteyenler ülkemizdeki yeminli bir takım muhaliflerle sınırlı değil.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır gibi ülkelerin medyaları ve yönetimlerine yakın isimler de alınan tedbirler sayesinde ve her şeyden önce Allah’ın takdiriyle virüsün ülkemizde henüz görülmemesi karşısında deliye dönmüş durumdalar.

Türkiye’de aslında virüsün yaygın olduğunu ve hükümetin gerçeği gizlediğini öne sürerek insanları bu yalana inandırmaya çalışıyorlar.

Suudi Arabistan, vatandaşlarının ve ülkede ikamet eden yabancıların Türkiye dâhil beş ülkeye seyahatlerini koronavirüsü gerekçesiyle yasakladı.

Türkiye’de virüsün olmadığı biliniyor.

Suudi Arabistan yönetimi vatandaşlarını uzun süredir Türkiye’ye tatile gitmemeleri yönünde dolaylı yollardan uyarıyordu.

Koronavirüsü bahane ederek nihayet yapacağını yaptı ve seyahat yasağı getirdi.

Riyad’ın amacı hem Türkiye’de salgın olduğu algısı oluşturmak ve hem de Türk turizmine darbe vurmak.

Koronavirüse yakalanan çok sayıda kişi olduğu halde seyahat yasağı getirilen ve çift yönlü olarak uçuşların durdurulduğu ülkeler arasında Amerika yok.

Sağlık, siyaset, ekonomi ve uluslararası ilişkilerin iç içe geçtiği yeni bir düzenle karşı karşıyayız.