Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan yeni tip korona virüsü Kovid-19, beklendiği gibi ülkemizde de görüldü.

Yaklaşık 140 ülkede görülen bir salgının yurt dışı ile bu kadar insan sirkülasyonunun olduğu bir coğrafyada görülmemesi neredeyse imkansızdı.

Virüsün Çin’de ortaya çıkmasından ve insan ölümlerinin başlamasından sonra dünyada en hızlı önlemleri alan belki de ülkemizdi. Bu sayede ülkemizde, İran ve İtalya gibi milletimizi derinden

sarsacak çoklu ölümler çok şükür henüz gerçekleşmedi. Ama açıklanan tedbirlere uyulmazsa can kayıplarının başlaması ve hızla çoğalması gerçekleşebilir. Bunun için kişisel temizliğimize her zamankinden daha fazla özen göstermeli ve toplumsal yoğunluğun olduğu noktalardan olabildiğince uzak durmalıyız.

***

İnsanoğlu yaratılışından bu yana birçok virüsle baş etmeyi başardı.

Bugün insanlığı tedirgin eden ve binlerce kişinin ölümüne sebep olan Kovid-19, bulundurduğu nükleik asit bakımından RNA virüsleri grubunda yer alan koronavirüsünyeni bir çeşidi olarak karşımıza çıktı.

Koranavirüs, daha önce de MERS – CoV ve SARS-CoV gibi salgınlarla insanlığı teyakkuza geçirmişti. Bugün yaşadığımız Kovid-19 salgınında elbette üstesinden gelinecek ve dünya geneli yüz milyonlarca insanda anksiyete oluşturan bu durumdan kurtuluş yolu bulunacaktır. Bunlar işin çok değerli bilim insanlarını ilgilendiren kısmıdır. Allah insanlığı bu musibetlerden kurtarmak için çalışanların yardımcısı olsun. Bize düşen ise tedbirimizi alıp takdiri Allah’a bırakıp teslimiyet göstermektir.

***

Gelelim yazıma adını veren, doğuştan olmayan, kötü niyet ve karakter nedeniyle bulaşan ve insanlığı tüm virüslerden daha fazla öldüren fırsatçılık salgınına. Bu öyle bir salgın ki; her acıyı ve korkuyu istismar etme kabiliyetine sahip. Bu yönüyle insanlığa bir kara leke gibi bulaşmış en tehlikeli hastalık. Tedavisi ise el ve ayak temizlemekten değil vicdan temizliğinden geçiyor.

Çünkü; vicdanı kararmış bir insana çok daha hızlı bulaşabiliyor.

***

İnsanlığın başlangıcından bu yana eşref-i mahluk’u gölge gibi takip ederek kıtalara ulaşmayı başaran fırsatçılık virüsü, ne yazık ki ülkemizde de kendini fazlasıyla gösterip etkisini hissettiriyor. Depremde kiraları katlayıp, nakliye fiyatlarını uçurmakla etkisini artıran salgın, şimdi de koronavirüs tedirginliğini kullanıyor. Sosyal medyanın bir milyon askerin başaramayacağı toplumun iradesini ele geçirme dezenformasyonundan kendisine alan bulan fırsatçılık salgını, bugünlerde kolonya, ıslak mendil, makarna ve dezenfektan ürünlerini 5-10 katına çıkarıp gününü gün

ediyor.

Tüm insanlıkla birlikte ülkemizde bu korkuyu ve anksiyeteyi atlatana kadar tavsiyem; bu virüslerden mahallenizde, semtinizde ne kadar var ise not edin. Bir daha da yanlarına yanaşmayın. Zira zor günlerde yayılan bu salgın, iyi günlerde kendisini iyi huylu bir bakteri kılığında gizliyor. Kalın sağlıcakla..