Amatör Denizci Belgesi almak, profesyonel olmayan denizcilik faaliyetlerinin yürütülmesi için gerekli olmaktadır. Amatör Denizci Belgesi, özel teknesi olanlar için talep edilen bir belge olmakla birlikte ticari herhangi bir alanda kullanılamamaktadır.

Amatör Denizci Belgesi almak için Amatör Denizcilik Federasyonu tarafından düzenlenen sınavlara girilmesi ve bir başarı elde edilmesi gerekmektedir. Bu sınav, online ortamlarda önceden belirlenmiş gün ve saatlerde gerçekleşmektedir.

Amatör Denizcilik Belgesi almak için yapılan sınavdan ortalama olarak 60 puan alınması gerekmektedir. 50 soru olarak yöneltilen testten başarısız olunması halinde yeniden başvuru yapılması gerekmektedir.

Amatör Denizci Belgesi Almanın Şartları Nelerdir?

Amatör Denizci Belgesi almanın şartları, genel kriterler olarak belirlenmekte olup şu şekilde sıralanmaktadır:

Amatör Denizcilik Federasyonu tarafından yapılan sınavdan geçerli sonuç alınması gerekmektedir. Başvuru yapan kişilerin 14 yaşı ve üzerinde olması gerekmektedir. Kulak Burun Boğaz uzman doktoru tarafından belge alabilme konusunda herhangi bir engel bulunmadığına dair belge alınması gerekmektedir.

Bu şartlar dahilinde isteyen herkesin Amatör Denizci Belgesi alma hakları bulunmaktadır. Fakat 18 yaşından küçük olanlar için vasisi ile birlikte başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Veli muvafakatnamesi olmadan belge başvuruları kabul edilmemektedir.

Amatör Denizci Belgesi Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Amatör Denizci Belgesi almak için gerekli görülen evraklar şunlardır:

Nüfus cüzdanı fotokopisi 4 adet vesikalık fotoğraf Kulak Burun Boğaz uzmanından alınan rapor Çalışma ve öğrencilik durumuna ilişkin belgeler 18 yaşından küçükler için veli izin belgesi Sınava giriş için ödeme dekontu Sınav sonrası kazanma durumunu beyan eden belge

Bu belgeler ile birlikte Amatör Denizci Belgesi kısa süre içerisinde teslim edilebilmektedir. Fakat evraklarda eksik olması durumunda belgenin teslim edilme süresi uzamakta ve evrakların tamamlanması beklenmektedir.

Amatör Denizcilik Belgesi Almak İçin Başvurular Nasıl Yapılır?

Amatör Denizcilik Belgesi almak için başvurularda şu adımların takip edilmesi gerekmektedir:

Öncelikle sınava girebilmek için başvuru yapılması gerekmektedir. Sınav sonrasında başarılı bir sonuç alınmasının ardından talep edilen evrakların tamamlanması gerekmektedir.

Evrakların tamamlanması ile birlikte Amatör Denizcilik Federasyonu ilgili birimlerine evrakların teslim edilmesinin ardından belge alınabilmektedir.

Belge alabilmek için en önemli şart sınavdan geçer not olan 60 puanın alınması olarak bilinmektedir. Bu puanın alınamaması durumunda evraklar tamam olmasına rağmen belgenin alınması mümkün olmamaktadır.

Belge almak üzere gerçekleştirilen sınav içerisinde 50 soru bulunmaktadır. Bu soruların online ortamda yapılabilmesi için internete ve cihaza ihtiyaç duyulmaktadır. Sınav için verilen gün ve saatte hazır bir şekilde beklenmesi gerekmektedir.

Amatör Denizcilik Belgesi ile Hangi Tekneler Kullanılabilir?

Amatör Denizcilik Belgesi ile kullanılabilen araçlar, şunlardır:

Özel tekneler içerisinde motor beygir gücü 10 ve üzeri olan teknelerin kullanılmasına izin verilmektedir. Mürettebatsız olarak kiralanabilen gezi ve sportif amaçla kullanılan teknelere izin verilmektedir. 16 yaşından küçük olan kullanıcılar için tekne boyunun 7 metreyi geçmemesi, sürat seviyesinin de 7 milden fazla olmaması şart olarak belirlenmektedir. Boyu 2,5 metreden büyük olmayan ve 24 metreden büyük olmayan teknelerin kullanımına izin verilmektedir.

Bu tekneler, sportif amaçla kullanılabildiği gibi aynı zamanda balıkçılık faaliyetlerin de kullanılabilmektedir. Bu nedenle Amatör Denizcilik Belgesi alındıktan sonra oldukça farklı alanlarda kullanılmasına izin verilmektedir.

Yalnızca 14 yaşından küçük olanlar için bu belgeler verilmemektedir. Bu nedenle 14 yaşından küçük çocukların tekne kullanması halinde yasal işlem başlatılabilmektedir.

Editör: TE Bilisim