Evde köpek beslemek isteyen Müslümanlar köpek beslemek haram mı konusuna takıldı. Evde köpek beslemek haram mı sorusunu araştıran insanlar konuyu derin bir açıklığa kavuşturamadı. Köpek beslemenin haram olduğunu ilk duyduklarında konuyu iyice araştıran insanlar köpek beslemenin gerekli şartlarının ne olduğunu sıkça arar oldu. Her Müslümanın bilmesi gereken belirli şartlar ve uyması gereken dini kurallar mevcuttur. Nitekim Müslümanların hayat nizamını bir düzene koyan ve insanı şekillendiren, kurallardır. Son zamanlarda köpek beslemenin iyiden iyiye arttığı şu zaman diliminde inançlı Müslümanlar evde köpek beslemenin haram olup olmadığını araştırır oldu. İşte köpek beslemenin Hanefi mezhebindeki yeri…

Allah Resulü (sav) köpek besleyen kişinin evine rahmet meleklerinin girmeyeceğini ve bununla birlikte köpek besleyen ev sahibinden her gün bazı sevapların azalacağı bir hadisi şerifinde dile getirmiştir. Ayrıca köpeğin (hayvanın) salya ve tüyleri her tarafa bulaşacağından, müminin ibadetlerine engel olacağı ve kişinin sağlığını tehlikeye atacağı ihtimalide göz önüne alınıyor.

İslam kaynaklarında yer alan bilgilerde, eski zamanlarda evlerinden köpek besleyenler cezalandırılmıştır. Köpek bulunan eve meleğin girmemesi durumu ise; köpeklerin pis kokularından ve pislik yemelerindendir.

EVDE KÖPEK BESLEMEK HARAM MIDIR?

Allah Resulü (sav) şöyle buyuruyor:

“Av, tarla, bahçe, sürü köpekleri müstesna olmak üzere, köpek besleyen kimsenin sevabından her gün bir miktar eksilir.”(Buhari, Zebaih, 6)

Hz Peygamber (sav) köpeklerden faydalanmak dışında köpeklerin evlerin içine alınmasını yasaklamıştır. Zira bir hadisinde Allah Resulü (sav),

“Fakat, bunun dışında; koyun, ziraat, koruma, bekçilik veya av köpeği olarak köpeklerden faydalanmaya izin vermiştir.” buyurmuştur. (Buhari, Hars, 1046-8)

Köpek beslemek isteyen Müslümanların özellikle şu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir:

Hayvanın bakımına ve beslenmesine özen gösterilmeli ve de hayvana eziyet edilmemelidir. Hayvan (köpek) evin içerisine alınmamalıdır. (Nitekim yukarıda zikredilen hadis net ve sarih bir şekilde ifade edilmiştir.) Köpek ve evin içerisinde olan insanların sağlığı için köpeğin aşısı tam yapılmalı ve belirli zamanlarda hayvanın (köpeğin) sağlık açısından bir hastalığı olmadığı kontrolünden geçmiş olması gerekir. Köpeğin beslenmesi mutfakta değil, evin en müsait olduğu yerlerde olmalıdır. En önemli hususlarından biri ise; köpeğin salyası, idrarı ve dışkısı kişinin kendisinden ve elbiselerinden uzak olması gerekmektedir. Çünkü köpeğin vücudundan çıkan herhangi bir sıvı ağır bir şekilde necistir. Köpeğin herhangi sıvısının el ayasından fazla olması halinde kişinin hemen iyice yıkanması gerekir. yoksa bu durum namazın kılınmasına manidir.

Söz konusu bu şartlara uymak şartıyla; Allah’ın (cc) hayvanlara (köpeklere) verdiği muhteşem kabiliyetlerden ve aldıkları eğitim sonucu ortaya çıkan çeşitli yeteneklerinden faydalanmakta herhangi bir sakınca, sorun yoktur.

KÖPEK BESLEMENİN HANEFİ MEZHEBİNDEKİ YERİ

Hanefi mezhebinden esas olan bilgi; köpeğin necis olmadığıdır. Çünkü köpek insanoğlu yaşadığı günden bu güne çevresini koruma alanında kullandığı ve avlanma alanlarında onlardan istifade ettiği görülmüştür.

Ancak köpeğin ağız suyu ve salyası tersi necistir. Bunların dışında köpeğin vücudunun diğer kısımları bu alanla kıyas edilmez. Köpek eğer ağzını bir kaba sokarsa o koyduğu kap 7 defa yıkanır. Nitekim Allah Resulü (sav) bu konuda buyurdu ki:

“Köpek sizden birinin kabından içerse, onu yedi defa yıkasın.”

“Köpeğin ağzını soktuğu sizden birinin kabının temizliği, ilki toprakla olan yedi defa yıkamaktır.” (Ahmed, Buhari, Müslim)

Ayrıyeten, köpeğin kuru tüylerinin (vücudunun) insan elbisesine temasında bir sakınca yoktur. Bu temas namaza engel değildir. Ancak aynı durum Şafi mezhebi için geçerli değildir. Şafi mezhebine mensup bir kişi bu duruma çok dikkat etmelidir. Nitekim Şafi mezhebine göre köpeğin değdiği her yer necistir; kişi yıkanmadan namaz kılamaz.

Her Müslüman mensup olup, uyduğu mezhebine göre hareket etmelidir. Mezhep şartlarına uyup; ilmihal ve fıkhi ilimleri gözeterek bu gibi durumlarda ne yapmalı konusunda kendini ona göre ayarlamalıdır.

Editör: TE Bilisim