Telsiz kullanım ücretleri Bilgi Teknolojileri ve İletişimi Kurumu tarafından belirlenir. Telsiz kullanım ‘’Telekomünikasyon Hizmeti’’ adı altında devlete ödenmesi gereken bir tutardır. Tüketicilere kolaylık sağlamak adına GSM operatörleri bu ücreti devlete senelik olarak öder. Faturalı ve faturasız hatların her ikisi içinde telsiz kullanım ücreti alınmaktadır. Telsiz kullanım ücreti bir önceki yıla göre bu sene zamlı haliyle ücretlendirilecek. Son uygulanan zam ile 2021 yılı telsiz kullanım ücreti 34,15 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücret GSM operatörü kullanıcılarından her ay 2,85 TL olarak tahsil edilecektir.

Telsiz Kullanım Nedir?

GSM operatörü kullanıcıları telsiz kullanım ücreti ödemek zorundadır. Telsiz kullanımı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Kararı’nda şu şekilde açıklanmaktadır: ‘’5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’ nun Telsiz ücretleri başlıklı 46. maddesi üçüncü fıkrasında yer alan Kurumun yetki almak suretiyle elektronik haberleşme hizmeti yürüten işletmeciler, kendi sistemlerine dahil her türlü abonenin bu Kanun uyarınca Kuruma ödemek zorunda olduğu telsiz ruhsatname ve yıllık kullanma ücretlerini, abonelerinden Kurum adına tahsil ederek, Kurum tarafından belirlenecek usuller çerçevesinde, Kurum hesaplarına devretmekle yükümlüdür.’’

Vodafone Telsiz Kullanım Ücreti 2021

Vodafone telsiz kullanım ücretleri yeni yıl itibari ile düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile geçen seneye oranla telsiz kullanım ücretleri zamlanmıştır. 1 Ocak 2021 yılı zamlı telsiz kullanım ücreti 34,15 TL olmuştur. Bu ücret her sene Vodafone tarafından devlete ödenir ve kullanıcıdan 12 aylık taksitler şeklinde tahsil edilir. Hattını Vodafone operatörüne taşıyanlar telsiz kullanım ücretini diğer operatörden devralarak taksitler halinde ödemesini yapar. Müşteri KOLAY BAKIYE yazıp 7000’ mesaj atarak güncel borcunu öğrenebilir. Vodafone telsiz kullanım ücreti hakkında detaylı bilgi almak için bu bağlantıyı ziyaret ediniz.

Turkcell Telsiz Kullanım Ücreti 2021

Turkcell telsiz ücreti 2021 yılının Ocak ayında zamlı olarak tahsil edilmeye başlanmıştır. Bilgi İletişim ve Teknolojileri Kurumu kararı ile 2021 yılı içerisinde telsiz kullanım ücreti yıllık 34,15 TL olarak belirlendi. Bu ücret Turkcell tarafından senelik olarak devlete ödenir ve müşterisine aylık taksitlerle 12 ay olacak şekilde tahsil edilir. Turkcell kullanıcısı güncel telsiz kullanım ücretini *100# tuşlayarak öğrenebilmektedir. Turkcell telsiz kullanım ücreti hakkında detaylı bilgi almak için bu bağlantıyı ziyaret ediniz.

Türktelekom Telsiz Kullanım Ücreti 2021

Türktelekom telsiz kullanım ücreti diğer tüm operatörler gibi 2021 yılında güncellenmiştir. Geçen seneye oranla zamlanan telsiz kullanım ücreti 34,15 TL olarak müşterisinden 12 aylık taksitlerde tahsil edilmektedir. Telsiz kullanım vergi borcunu *123# tuşlanarak öğrenmek mümkündür. Telsiz kullanım hakkında müşteri hizmetlerinden de bilgi alınabilmektedir. Ücret hem faturalı hem faturasız hat sahiplerinden alınmaktadır. Türktelekom telsiz kullanım ücreti hakkında detaylı bilgi almak için bu bağlantıyı ziyaret ediniz.

Ortak Kullanım Telsiz Hizmeti Nedir?

Ortak kullanım telsiz hizmeti kısa adı ile OKTH olarak bilinir. OKTH en genel anlamı ile GSM operatörlerinin ihtiyaç duyulan kurumlara telsiz haberleşme hizmeti vermesidir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından GSM operatörlerine yetki verilerek yapılır. Lisanslı telsizlerin geniş alanlarda haberleşebilmesi için bir alt yapı oluşturularak haberleşmenin sağlanması hizmeti verilmektedir. Ortak kullanım telsiz hizmeti birden fazla kuruma ihtiyaçları doğrusunda yararlanabilme imkanı sunmaktadır.

Ortak Kullanımlı Telsiz Hizmetleri İşletmeci Şartları ve Yükümlülükleri

OKTH ile işletmecinin hakları ve yükümlülükleri şu şekilde sıralanabilir:

İşletmeci hizmetten faydalanmak için kendi altyapılarını kurabilir veya başka işletmelerden temin edebilir İşletmeci frekansları Bilgi İletişim ve Teknolojileri Kurumu tarafından izin alarak yetki bölgesinde tekrar edebilir İşletmeci tüm yükümlülüklere uymak zorundadır İşletmeci kullanım hakları doğrultusunda yetki alanı içinde ilişkili hale getirebilir

İşletmeci ilişki kurduğu frekans ücreti hesaplanırken EGF değeri yüksek olan bölge esas alınır İşletmeci abonelik iptalleri sonucunda abonesinin frekansını da iptal etmekle yükümlüdür İşletmeci kendi abonelerini seçebilir Yetki süresi 15 yıldır

Ortak Kullanımlı Telsiz Hizmetleri Abone Şartları ve Yükümlülükleri

OKTH ile abonelerin hakları ve yükümlülükleri şu şekilde sıralanabilir:

Aboneler telsiz kullanım ücretlendirmesinde eşit haklara sahiptirler Aboneler OKTH işletmecisiyle sözleşme yapabilir Abone fatura detaylarını talep edebilir Abone aldığı hizmet hakkında sorgulama yapabilir Abone tarifelerdeki değişiklikler hakkında önceden bilgilendirme yaparak öğrenme hakkına sahiptir Uluslararası standartlara uygun şekilde hizmetten yararlanma hakkına sahiptir Abone vergi ve diğer ücretleri ödemek zorundadır Hizmetten ayrılmak için BTK kurallarına uymak zorundadır.

Editör: TE Bilisim