Akciğer kanserinin ilk belirtileri nelerdir? Akciğer kanseri ihtimalini azaltmak için ne yapılmalıdır? Soruları vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor. Akciğer kanseri dünyada milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu, bu sağlık sorununa karşı net bir çözüm olmadığı için hem ülkemizde hem de dünyada akciğer kanseri olan kişi sayısı artmaya devam ediyor. Akciğer kanseri, kanser ölümlerinin yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Türkiye'de her yıl 30 bine yakın yeni akciğer kanseri tanısı konuyor. Peki, Akciğer kanserinin ilk belirtileri nelerdir? Akciğer kanseri ihtimalini azaltmak için ne yapılmalıdır? İşte tüm detaylar…

Akciğer kanseri belirtileri arasında en dikkat çekeni şüphesiz git gide artan öksürükler ve öksürük renginin giderek kahverengileşmesi gösterilebilir. El veya ayak parmaklarının şişmesi sonucu oluşan çomaklaşma akciğer kanserinin vücuda verdiği zararın sembolü olabilir.

Akciğer kanserinin belirtileri aşağıda verilmiştir:

  • Balgamdan kan gelmesi
  • Nefes darlığı yaşanması
  • Şiddetli göğüs ağrıları
  • Sırt bölgesinde şiddetli ağrı
  • İştah kaybı sonucu kilo kaybı, zayıflama
  • Ses kısıklığı yaşanması
  • Kişinin yutmada güçlük yaşaması
  • Şiddetli öksürük Diğer solunum yolu enfeksiyonları

Sigara içmek akciğer kanseri olma riskini arttırır. Lütfen Sigarayı bırakın! Sigarayı bırakma destek hattı ALO 171

Akciğer Kanserinin Sebepleri Nelerdir?

Akciğer kanserinin nedenleri aşağıda verilmiştir:

En önemli nedeni sigara içmek, tütün mamulleri kullanmaktır. Aktif içiciliğin yanında pasif içicilik de kanser sebebidir.

Genetik faktörler (ailesinde kanser hastası olanların bu rahatsızlığa yakalanma oranı yüksektir.) Hava kirliliği Kimyasallara uzun süre maruz kalmak. Çamaşır suları, bulaşık deterjanları, vb. örnek gösterilebilir. Verem hastalığı Asbeste uzun süre maruz kalmak. Örneğin; duvar izolasyonlarında, boya imalatında, çatlak doldurmada, vb. çalışanların bu hastalığa yakalanma oranı çok daha fazladır. Bazı durumlarda sebepsiz yere de hastalık ortaya çıkmaktadır.

Akciğer Kanseri Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Akciğer kanseri teşhis yolları aşağıda verilmiştir:

Bilgisayarlı tomografi: Urun bulunduğu bölge, şekli, vb. hakkında bilgi verir. Akciğer grafisi: Tümörün akciğere verdiği zarar hakkında bilgi alınabilir. PET: Kanserin evreleri hakkında bilgi verir. İlk 2 teste göre hasta kabul edilen kişi bu yöntemle kanserinin ne kadar ilerlediğini görür. MRI: Radyo dalgaları sayesinde akciğerin görüntülenmesi sağlanır. Balgam örneğinin incelenmesi Bronkoskopi (bronşların test edilmesi) Kemik sintigrafisi Göğüs duvarından yapılan biyopsi

Akciğer kanseri belirtilerini taşıyan hastalar hastaneye müracaat ettikleri zaman öncelikle fiziki muayeneden geçerler. Ardından hastanın durumuna göre yukarıdaki yöntemlerde uygun olan hekim tarafından seçilir. İstenen test yapılıp analizine göre teşhis konulur. Erken teşhisin hayat kurtardığı unutulmamalıdır. Bu sebeple risk gurubu altındakilerin düzenli olarak kanser taramasından geçmesi gerekir.

Erken Teşhis Hayat Kurtarır! Düzenli olarak kanser taramasından geçmekte fayda var.

Akciğer Kanseri Evreleri Nelerdir?

Akciğer kanseri evreleri aşağıda verilmiştir:

Evre 1: Akciğer kanseri başlangıç evresidir. Akciğer, içindeki 5 cm’den küçük tümörle yaşamaya çalışır.

Evre 2: Tümor boyu 7 cm’den küçüktür. Fakat göğüs bölgesine ve diyaframa yayılım gösterir. Evre 3 /A: Tümör lenf düğümlerine yayılmış hâldedir. Soluk borusuna yakındır. Evre 3/B: Kanser göğsün ortasına yayılmıştır. Kalbe ve soluk borusuna yakındır. Evre 4: Tümör her iki akciğere de yayıldığı gibi beyne ve kemiklere doğru da genişleme göstermiştir.

Akciğer Kanseri Aşısı Nedir?

Akciğer kanseri aşısı özellikleri aşağıdadır:

Her kanser hastasına uygulanmaz. Öncelikle bazı testlerle hastanın aşıya uygun olup olmadığı anlaşılır. Kanser evrelerinde sona gelmiş hastalarda uygulanabilir. (evre 4) Hastanın yaşam süresinin uzatılması sağlanır. Aşının bazı yan etkileri söz konusudur. Örneğin; bağırsaklarda tahrişe sebep olabilir. Son yapılan çalışmalarla beraber aşının 3.evreden itibaren kullanılabileceği öngörülüyor. Ama şu anda kanserin 1.evresi için kullanılması tehlikeli ve yasak.

Akciğer Kanseri Riskini Azaltmanın Yolları

Akciğer kanseri ihtimalini azaltmak için yapılması gerekenler:

Sigara tüketimi bırakılmalıdır. Pipo, puro kullanımı azaltılmalı ya da bırakılmalıdır. Dengeli ve düzenli beslenme ile her besinden yeterli şekilde yemek gerekir.

Bol bol su içmek. Düzenli ve yorucu olmayan sporlar yapmak. Zararlı kimyasallardan uzak durmak. Ev temizliğinde kimyasal kullanmadan önce gerekli tedbirleri almak. Stres ve gerginlikten kaçınmak.

Düzenli Spor Yapmak Hayatı Sağlıklı Geçirmek Demektir. Spordan Geri Kalmayın!

Akciğer Kanseri Tedavi Yolları

Akciğer kanseri tedavisi için öncelikle kanserin türü belirlenmeli. Ardından hangi evrede olduğu tespit edilerek tedaviye başlanmalıdır. Ameliyat gibi cerrahi yöntemler vasıtasıyla hastanın akciğeri çıkarılarak işlem yapılabiliyor. Akciğer kanseri tedavi yolları arasında kemoterapi de uygulanabiliyor. Ayrıca doktorun vereceği ilaçlar da kullanılarak ağrının azaltılması sağlanabiliyor.

Editör: TE Bilisim