Dijitalleşmenin günbegün arttığı ve aynı düzlemde sahteciliğin kol gezdiği bu dönemde üretilen çipli kimlik kartı dolandırıcılığa son vermiştir. Kopyalanmasının adeta imkansız olduğu ve dolandırıcılığın sıfıra indirilmesiyle Türk vatandaşları bu durumu memnuniyetle karşılamıştır.

Türkiye’nin dijital dönüşüm süreci hız kesmeden devam ediyor. Bu bağlamda yapılan çalışmalardan bir tanesi de yeni kimlik kartlarının vatandaşlara dağıtılması. Öyle ki yeni kimlik kartları, Türk vatandaşlarına pek çok alanda fayda sağlarken vatandaşların güvenliğini de arttırıyor. Yaklaşık olarak 45 milyon kişinin kimlik kartını çipli kartlarla değiştirdiğini, 2023 yılına kadar tüm vatandaşların yeni kimlik karta geçişin sağlanacağı yetkililer tarafından ifade edilmektedir.

Yeni kimlik kartın en önemli özelliklerinden biri kartların üzerinde yer alan elektronik çip. Bu çip mekanizmasında Türk vatandaşlarının işini kolaylaştırıp ve pek çok konuda kolaylık sağlıyor. Özellikle de 2023 yılından sonra kimlik doğrulama işleminin bu çip üzerinden yapılacak olması, kimlik sahteciliğinin önüne geçecek. Böylelikle vatandaşlar, kendilerini artık daha güvende hissedecekler.

Yeni kimlik kartların ilerleyen dönemlerde bazı kurumlarla anlaşmalar yapılacak ve yapılan anlaşmalar kapsamında entegrasyon çalışmaları düzenlenecek. Bu çalışmalarla birlikte Türk vatandaşları, oluşturacakları PIN ve parmak izi gibi ek güvenlik önlemleriyle birlikte işlemlerini daha kolay bir şekilde halledebilecekler.

Son teknoloji cihazlarla üretilen kimlik kartın bir diğer özelliği ise kartın kopyalanmasının imkansız olması. Elbette bunu sadece kart bazında düşündüğümüzde taklit edilebiliyor ancak yeni kimlik kartları hem görsel hem de mantıksal anlamda taklitlerinden ayrılabilecek ve kolaylıkla tespit edilecek şekilde geliştirilmiş durumda. Ayrıca bu kartlar bir hayli dayanıklı bir yapıya da sahip. Uzmanlar, yeni kimlik kartlarının 10 yıl boyunca kullanılabilecek bir malzemeden üretildiğini söylüyorlar.

Yeni kimlik kartlarında bulunan mikroçipler sayesinde, vatandaşların fotoğraf ve nüfus bilgilerini güvenli bir şekilde kaydedebiliyor ve böylelikle yetkisiz erişim ve değişim imkanını sıfıra indiriyor. Ayrıca bu kartlarla birlikte vatandaşlar, kamu kurumlarındaki işlemlerini uzaktan da sağlayabilecekler. Ancak bu, tüm işlemler için değil sadece belirli işlemlerde yapılabilecek.

Editör: TE Bilisim