Medine’yi açlığa karşı çekirge yiyerek müdafaa eden, Kutsal Emanetleri İstanbul’a getirerek, İngilizlerden kurtaran Çöl Kaplanı lakaplı Fahreddin Paşa, gerek Türk gerekse İslam tarihine isimini altın harflerle yazdırdı. Medine Müdafaası, Milli Müdafaa kahramanı gibi sıfatlara layık görülen “Çöl Kaplanı” lakaplı Fahreddin Paşa’nın kahramanlıkları günümüzde aynı heyecanla anlatılmaya devam ediliyor. Fahreddin Paşa’nın torunu Zeki Türkkan da dedesinin Medine müdafaası konusunda gösterdiği kahramanlığın hem İslam hem de Türk tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Peki, Çöl Kaplanı Medine Müdafii Fahreddin Paşa kimdir?

ÇÖL KAPLANI FAHREDDİN PAŞA’NIN MEDİNE’Yİ MÜDAFAASI

Osmanlı Devleti, 30 Ekim 1918’de Mondros Mütarekesini imzalayarak I. Dünya Savaşı’ndan çekildi. Osmanlı Devleti’nin teslim olmasından sonra 72 gün daha Medine’yi savunmaya devam eden Fahreddin Paşa, yiyecek, ilaç ve cephanenin bitmesi nedeniyle 13 Ocak 1919’da savunmayı durdurdu. Böylece Medine’de 400 seneden beri süren Türk hakimiyeti sona erdi.

ÇÖL KAPLANI FAHREDDİN PAŞA’NIN KUTSAL TOPRAKLAR İÇİN MÜCADELESİ

Medine Müdafii Fahreddin Paşa’nın hayatını ölümünün 71. yılında Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Paşa’nın şerefli komutanlar zincirinin önemli halkalarından biri olduğunu belirtti.

Prof. Dr. İpşirli, Fahreddin Paşa’nın İngilizlerin desteği ile ayaklanan Şerif Hüseyin’in ordusuna karşı kutsal toprakları savunurken çok büyük zorluklarla karşılaştığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Düşman amansız bastırıyordu. İngilizler, Şerif Hüseyin’i halifelik vereceklerini söyleyerek kışkırtıyordu. İlk kez Müslüman bir devlet, Gayrimüslim bir devlet ile anlaşarak, Osmanlı’ya savaş açtı. Bu kışkırtmada en etkili isimlerden biri de ünlü İngiliz casus “Arabistanlı Lawrence” oldu. Fahreddin Paşa, yaklaşık 3 yıl boyunca destansı bir mücadeleyle düşmana karşı koydu. Hastalık, açlık, gibi çeşitli zorluklarla karşılaştı. Hatta açlığa karşı çekirge yemek zorunda kaldılar. En üzücü tarafı da kendi askerlerinin de bu zorluklar karşısında baş kaldırmasıydı. Mondros Mütarekesinin imzalanmasının ardından kendisine dön emri verilse de ‘Allah’ın emri, peygamberin rızası ve padişahın iradesi devam ettiği sürece burayı savunurum.’ dedi. Padişah iradesine rağmen geri çekilmek istememesinin nedeni isyan değil, kutsal toprakların Müslümanların elinden alınmasından rahatsız olmasıdır. Emir gelse bile kutsal toprakların kaybedilmesine gönlü razı olmadı. İngilizlerin eline geçmesin diye Medine’deki kutsal emanetleri, ihtiyacı olmasına rağmen 2 bin askerle İstanbul’a gönderdi.”

ÇÖL KAPLANI FAHREDDİN PAŞA KİMDİR?

1868 yılında Rusçuk’ta doğan ve 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sonrası ailesiyle İstanbul’a yerleşen Fahreddin Paşa, Medine Müdafii, Medine Kahramanı, Çöl Kaplanı gibi unvanlarla biliniyor.

Askeri okul mezunu Fahreddin Paşa, Balkan Savaşı’nda önemli başarılar göstererek, Edirne’nin geri alınmasını sağladı. 1. Dünya Savaşı’nda Miralay rütbesiyle Musul’da görev yaptı. 1915’te Urfa ve çevresindeki Ermeni ayaklanmalarını bastırdı. 28 Mayıs 1916’da İngilizler’le anlaşan Mekke Şerifi Hüseyin’in isyana hazırlandığı haberinin alınması üzerine Fahreddin Paşa, Dördüncü Ordu kumandanı Cemal Paşa tarafından Medine’ye gönderildi.

Fahreddin Paşa elinde bulunan son derece kısıtlı imkanlarla Medine’yi 2 yıl 7 ay boyunca müdafaa etti. Fahreddin Paşa, herhangi bir yağmaya karşı Medine’de Hazreti Muhammed’in mezarında bulunan mukaddes emanetleri 2 bin askerin koruması altında İstanbul’a gönderdi.

İngilizler tarafından “Türk Kaplanı” olarak adlandırılan Fahreddin Paşa, savaş esiri olarak önce Mısır’a gönderildi, ardından Malta’ya sürgün edildi. 24 Eylül 1921’de Milli Mücadele’ye katılmak için Ankara’ya geldi. 9 Kasım 1921’de TBMM’nin Kabil büyükelçiliğine tayin edildi. Türk-Afgan dostluğunun gelişmesinde önemli rol oynadı. 12 Mayıs 1926’da görevinin sona ermesi üzerine yurda döndü.

1936’da Türk Silahlı Kuvvetleri’nden tümgeneral rütbesiyle emekliye ayrıldı. 22 Kasım 1948’de vefat etti ve vasiyeti üzerine Rumelihisarı’na defnedildi.

Editör: TE Bilisim