Yeniçeri ocağı tarih kayıtlarının 15. Yüzyıl sonları 16. Yüzyıl’ın başlarında tutulmaya başlandığı bilinmektedir. Ocağın yapılanmasında Selçuklular örnek alınmıştır. Yeniçeri Ocağı I. Murat zamanında Anadolu Selçukluları’ndaki hassa ordusu örnek alınarak kurulmuştu. Peki Yeniçeri Ocağını kim kurdu? Yeniçeri Ocağı nasıl kuruldu? İşte Yeniçeri ocağının tarihsel süreci

YENİÇERİ OCAĞINI KİM KURDU? YENİÇERİ OCAĞI NASIL KURULDU?

17.yüzyıldan itibaren Müslümanlardan da Acemi Ocağı’na alım yapılmaya başlandı. Devletin ilk yüzyıllarında çok yararlı olan ve Türklerin Rumeliʼye yerleşmesinde etkili olan bu sistem, daha sonra bozulması ile değişik sorunları birlikte getirdi. Yeniçeri Ocağı II. Mahmud tarafından 1826’da kaldırıldı. Yeniçeri Ocağı, dünyadaki modern anlamdaki ilk daimi ordudur.

Yeniçeri Ocağı 1362 yılında Anadolu Selçuklular‘da ki Hassa Ordusu‘ndan ilham alınarak Osmanlı Devleti‘nin 3. padişahı olan 29 Haziran 1326 doğumlu 1. Murad ( Hüdavendigar ) tarafından kuruldu.

Padişahlığı ilk aldığı zaman  devlet büyüklüğü 95.000 Km olan Osmanlı’yı yaşamının son gününe kadar Yeniçeri Ocağı’nin da verdiği büyük katkılar sayesinde 500.000 Km’ye çıkarmıştır.

Yönettiği 40 savaşın hiç birinde yenilmeyen 1. Murad Hüdavendigar 1. Kosava Savaşı sonrası savaş alanını gezerken bir Sırp askeri olan Milos Obilic tarafından bıçaklanarak 28 Haziran 1389 tarihinde öldürülmüştür.

YENİÇERİ OCAĞI NASIL KURULDU NASIL KALDIRILDI

Yeniçeriler, çeşitli nedenlerden dolayı; 17 ve 18 yüzyıllarda sık sık ayaklanmışlardır Yeniçeri Ocağı; Vaka-i Hayriye diye isimlendirilecek olan bir karar ve hareketle 15 Haziran 1826’da Sultan II Mahmud tarafından ortadan kaldırıldı. 15 Haziran 1856 günü Sultan II. Mahmut, yayınladığı bir fermânla (Vaka-i Hayriye) Yeniçeri Ocağını kapattığını ilân etti.

Editör: TE Bilisim