2021 yılı Emekli maaşları hesaplanırken bazı yöntemler kullanılır. Emekli maaşı hesaplaması çalışılan süre, ödenen sigorta prim miktarı ve yaş vb. ölçütler kullanılarak hesaplanır. Emekli maaşı hesaplarken çalışılan süre içerisinde alınan maaş miktarı da önemlidir. Çalışılan yıllarda kazanılan ortalama maaş ne kadar yüksekse emekli maaşı o kadar yüksek olur. Emekli maaşlarına yılda iki defa zam yapılmaktadır. 2021 yılı ocak ayı itibariyle Emekli memurların aylıklarında %7.36, SSK ve BAĞKUR emekli aylıklarında ise %8.36 oranında zam yapılmıştır. En düşük emekli maaşı hesaplaması da 2000 yılı öncesinde emekli olanlar için 2.420 TL olmuştur.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA FORMULÜ NEDİR?

Emekli maaşı hesaplarken birtakım formüller kullanılır. Önemli olan bazı yıllar vardır. Bu sıralama 2000 yılından önce emekli olanlar, 2000 ila 20008 yılında emekli olanlar ve 2008 yılından sonra emekli olanlar şeklinde yapılabilir. 2008 yılından sonra emekli olan birisi çalışırken aldığı brüt maaşının %37,5 kadarını emekli maaşı olarak alır. %37,5 yatırılan prim miktarıdır. En düşük emekli maaşı da 1500 TL’ye tamamlanmıştır. 2000 yılı öncesinde emekli olunmuş ise gösterge sistemine göre hesaplanır. 2000-2008 yılları arasında ise hesaplama yapılırken güncelleme katsayısı ve aylık bağlanma oranları dikkate alınır.

4a (SSK) EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR? 

4a emekli maaşı hesaplanırken bazı formüller kullanılır. 2000 yılından önce kat sayı, aylık bağlanma tutarı ve gösterge sayısı da maaş hesaplamasında kullanılır. Gösterge rakamı son 10 yıllık kazancının 10’a bölünmesiyle bulunur ve bulunan ortalama kazanç gösterge değer tablosunda en yakın değer kabul edilir. Aylık bağlanma oranı %60 ve katsayı da 12.000 kabul edilir. Yapılan formül de aylık bağlanma oranı, gösterge rakamı ve katsayının çarpımı ile bulunur.

2000-2008 yılı arasında emekli maaşı hesaplaması güncelleme katsayısı ve aylık bağlanma oranının çarpımı ile bulunur. Güncelleme katsayısı tüm kazançlarının güncellenerek ortalamasının alınmasıyla olur. Aylık bağlanma oranları da ilk 10 yıl %3,5 sonraki 5000 gün için %2 ve daha sonraki 9000 gün için %1,5 orandır.

2008 yılından sonra aylık kazancın ortalaması ile bağlanma oranı dikkate alınır. Aylık bağlanma oranı %40 kabul edilir ve 7200 günden fazla ödenen primlerde bağlanma oranı %2 her yıl için hesaplamaya dâhil edilir. Ortalama aylık kazanç ise güncelleme katsayısı kullanılarak bulunur. 4a emekli maaşı hesaplamak için Sosyal Güvenlik Kurumuna ait internet sitesinden sorgulanır. T.C kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfusa kayıtlı olduğu il ve doğum tarihi istenilen bilgilerdir.

4b ( BAĞ-KUR) EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

4b statüsünde emekli maaşı (BAĞ-KUR) 2000 yılından önce hesaplama yapılırken toplam ödenen prim miktarının %70’i emekli maaşı olarak hesaplanır. 2000-2008 yılları arasında ağırlıklı ortalama ve ağırlıklı bağlanma oranının çarpımı 4b emekli maaşını verir. Ağırlıklı ortalama 8 yıllık prim gün sayısının toplam prim gün sayısına bölünmesiyle bulunur. 2008 yılı sonrasında yine ağırlıklı ortalama ve aylık bağlama oranı çarpılarak maaş hesaplaması yapılır. Ağırlıklı ortalama büyüme hızı ve TÜFE rakamları ortalamasının toplamından oluşur.

E-DEVLETTEN EMEKLİ MAAŞI NASIL SORGULANIR?

Emekli maaşını internetten sorgulamak için Sosyal Güvenlik Kurumu internet adresi ve e- devlet kullanılabilir. E-devlet girişleri T.C kimlik numarası ve şifre ile yapılmaktadır ve e-devlette ne zaman emekli olunacağı, ne kadar maaş alınacağı gibi bilgiler de sorgulanabilmektedir.

EMEKLİ MAAŞI NE ZAMAN YATAR?

2021 yılı için emekli maaşlarına artan enflasyon oranına göre zam uygulanmıştır. Emekli memur maaşları %7.36 zamlanırken SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşları da %8.36 oranında zamlanmıştır. Maaşlara yapılan zam farkının ise ocak ayı bitmeden emeklilere ödenmesi beklenmektedir.

Editör: TE Bilisim