Regaip Kandili namazı kaç rekat ne zaman ev nasıl kılınır? Regaib Gecesinde kılınacak namaz, okunacak dualar ve zikirler nelerdir? Bu gecede kılınması tavsiye edilen nafile namazları eda etmek müstehabdır. Ter edilmesinde bir mahzur olmamakla beraber kılındığı zaman ecir ve mükafat ümit edilmektedir. Peki, Regaib Kandilinde yapılacak ibadetler; Regaip Kandilinde kılınacak namaz ve okunacak dualar, zikirler, tesbihler nelerdir? İşte detaylar...

Regaib Kandilinde yapılacak ibadetler; Regaip Kandilinde kılınacak namaz ve okunacak dualar, zikirler, tesbihler nelerdir?

Regaib Kandili; Receb-i Şerîfi'n ilk Cuma gecesi tüm İslâm âleminde Regaib Kandili olarak ihyâ edilmektedir.

Regaip Kandilindeki “Regâip” kelimesi, Arapça bir kelime olan "re-ğa-be" kökünden gelmektedir. "re-ğabe", kelime olarak, elde edilmesi arzu edilen değerler, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir. Müennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir.

Bu gecede yapılması zorunlu olan bir ibadet bulunmamakla beraber gaflete düşmeyip ibadet ü taatla geçirmenin ecir ve sevabının büyük olduğu ümit edilmektedir.

Regaip Kandilini oruçla karşılayıp, akşam iftardan sonra akşam namazını eda edip, daha sonra da yatsı kılmazdan evvel 2 rekatta bir selam vermek üzere 12 rekat nafile namaz kılınır.

Namaza ""Hacet Namazı" olarak niyet edilir.

İki rekatta bir selam vermek suretiyle kılınan bu namazda, Fatiha-i Şerifeden sonra her rekatta 3 kez Kadir Suresi (İnna enzelnahü) ile 12 ihlası şerif okunur.

Namazın ardından 7 Salât-ı Ümmiyye okunup secdeye varılır. Secdede 70 defa "Sübbûhun Kuddûsün rabbünâ ve Rabbü'l-Melâ'iketi ve'r-Rûh" duası okunup secdeden kalkınca 1 kez "Rabbiğfir verham ve tecâvez ammâ ta'lem İnneke ente'l-E'azzü'l-Ekrem" duası ıkunup tekrar secdeye gidilerek 70 defa Subbûhun duası okunur. Daha sonra da dua ve niyazlarda bulunulur. 

Bu gecelerde bolca tevbe-i istiğfar, salevat-ı şerıfe ve Kur'ân-ı kerim okuyarak dua ve niyazlarda bulunmak müstehaptır.

Editör: TE Bilisim