Recep ayının 27. gecesi olan Miraç gecesinde yapılacak ibadetler ve okunacak dualar için internet ortamında " Miraç kandilinde yapılacak ibadetler nelerdir? Miraç kandili duaları neler?" şeklinde yoğun araştırmalar yapılmakta. İslam âlemi için mukaddes zaman dilimlerinden biri olan ve Kur'ân-ı Kerîm'de Âyet-i Kerîme ile beyan edilen Miraç mucizesinin meydana geldiği bu mübârek gecede Müslümanlar Miraç kandilinde yapılacak ibadetler ve okunacak duaları öğrenmek istiyor. Bu hususta evliyaullah'tan, sahabe-i kirâmdan ve Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem Efendimizden rivayet edilen ibâdât u taatları öğrenmek istiyor. Peki, Miraç gecesi yapılacak ibadetler, dualar, zikirler nelerdir? İşte Miraç kandili ibadetleri, duaları, zikirleri hakkında tavsiye edilen bilgiler haber içeriğinde.

Miraç gecesi yapılacak ibadetler, dualar, zikirler nelerdir?

Miraç gecesi yapılacak ibadetler için detaylara geçmeden önce kelime anlamına bir göz atacak olursak;

Miraç; Arapça bir kelime olan "Mi'râc" [معراج], "Urûc" [عروج] masdarından türemiştir. Urûc yükselmek demektir. Mi'râc ise ism-i âlet olup, "yükselmede vasıta olarak kullanılan şey" anlamlarına gelmektedir.

Mi'râc mucizesi; Peygamber Efendimiz sallallâhu aleyhi ve sellemin önce Mescid-i Harâm'dan Mescid-i Aksâya, oradan da yedi kat semâvât ve oradan da Sidre-i Müntehâ, Cenâb-ı Hakk'ın dilediği makamlara yükselmesini ve bu esnada mazhar olduğu esrâr-ı İlâhîyi ihtivâ eder.

Bu geceyi gafil geçirmemek, ibadet ve taat ile ihya etmek önemlidir. 

Miraç gecesi yapılacak ibadetler arasında öncelikle namaz gelir. Dileyen dilediği kadar kaza ve nafile namazı kılabilir.

Mümkünse Tespih namazı ve Teheccüd namazı mutlaka kılınmaya gayret edilmelidir.

Bu gecede Kur'ân-ı Kerîm'den Yâsîn-i Şerîf, Sûre-i Mülk olmak üzere dilediği kadar sure okunabilir.

Günahlarının afvı için bol bol tevbe-i istiğfar [Estağfirullâhe'l-Azıym ve etûbu ileyk] ile Rasûlullâh (s.a.v.)'e salât ü selâm getirilir. Kelime-i Tevhîd, İhlâs-ı Şerîf, Âyetü'l-Kürsî gibi okunması mutâd olan sure ve zikirlere bu gecede de ehemmiyet göstermelidir.

MİRAÇ KANDİLİNDE NE YAPILIR? YAPILACAK İBADETLER

Miraç Gecesi Yapılacaklar için en başta namaz gelir. Bu gece kılınacak namazların sevabı Efendimiz tarafından hadisi şeriflerle önemi ve faziletleri ile bildirilmiştir. Peki, Miraç Kandilinde Ne Yapılmalı?

İşte, Miraç gecesi yapılacak ibadetler:

  • Gecenin bir bölümü teheccüd namazı, 
  • Zikir,
  • İstiğfar,
  • Dua etmek,
  • Seherde kuşluk (duhâ) namazı,
  • Kur'an okumak.

MİRAÇ GECESİ NAMAZI

Bu gecede kılınması tavsiye edilen namazlar farz veya vacip olmayıp, kılınmadığında mesul olunmaz. Ancak Rahmet-i İlâhî'nin sağanak sağanak yağdığı bu mübârek kandil gecelerinde gaflet içerisinde olmanın ise büyük bir mahrumiyet olacağı âşikârdır.

Bu gecenin faziletinden istifade edebilmek için yatsı namazından sonra 12 rek'at hacet namazı kılınabilir. Her rek'atte bir Fatiha-i Şerife ve 10 ihlas'ı Şerif okunur. Bu namazı dileyen 100 rek'at olarak da kılabilir.

Namaza şöyle niyet edilir: "Ya Rabbi, Rızâ-yı şerifin için niyet eyledim namaza. Bu gece yedi kat gökleri ve bütün esrarını göstererek muhabbetinle müşerref kıldığın sevgili Habibin Rasül-i Zişan Efendimiz hürmetine ben aciz kulunu afv-ı ilahine, feyz-i ilahine ve rıza-i ilahine mazhar eyle." Allâhü Ekber!

Namazın ardından ise dileyen, 4 Fatiha-i şerîfe, 100 "Sübhânallâhi velhamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhu vallâhu Ekber, ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhi'l-Aliyyi'l-Azıym" duası, 100 istiğfâr "Estağfirullâhe'l-Azıym ve etûbu ileyk", 100 salevât-ı şerîfe "Allâhümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Seyyidnâ Muhammed" okuyup dualar edebilir.

MİRAÇ KANDİLİNDE OKUNACAK DUA-SÛRE: AMENERRASULÜ

Miraç Kandili için önem arz eden Amenerrasulü Arapça okunuşu:

اٰمَنَ الرَّسُولُ بِمَٓا اُنْزِلَ اِلَيْهِ مِنْ رَبِّه۪ وَالْمُؤْمِنُونَۜ كُلٌّ اٰمَنَ بِاللّٰهِ وَمَلٰٓئِكَتِه۪ وَكُتُبِه۪ وَرُسُلِه۪ۜ لَا نُفَرِّقُ بَيْنَ اَحَدٍ مِنْ رُسُلِه۪۠ وَقَالُوا سَمِعْنَا وَاَطَعْنَا غُفْرَانَكَ رَبَّنَا وَاِلَيْكَ الْمَص۪يرُ ﴿٢٨٥﴾ لَا يُكَلِّفُ اللّٰهُ نَفْساً اِلَّا وُسْعَهَاۜ لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْۜ رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَٓا اِنْ نَس۪ينَٓا اَوْ اَخْطَأْنَاۚ رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَٓا اِصْراً كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذ۪ينَ مِنْ قَبْلِنَاۚ رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِه۪ۚ وَاعْفُ عَنَّا۠ وَاغْفِرْ لَنَا۠ وَارْحَمْنَا۠ اَنْتَ مَوْلٰينَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِر۪ينَ ﴿٢٨٦﴾

Amenerrasulü duası Türkçe okunuşu

Amene-rrasûlu bimâ unzile ileyhi min rabbihi velmu/minûn(e)(c) kullun âmene bi(A)llâhi ve melâ-iketihi ve kutubihi ve rusulihi lâ nuferriku beyne ehadin min rusulih(i)(c) ve kâlû semi'nâ ve ata'nâ(s) ġufrâneke rabbenâ ve-ileyke-lmasîr(u) (Bakara-285)

Lâ yükellifu(A)llâhu nefsen illâ vus'ahâ(c) lehâ mâ kesebet ve'aleyhâ me-ktesebet(k) rabbenâ lâ tu-âḣiżnâ in nesînâ ev aḣta/nâ(c) rabbenâ velâ tahmil 'aleynâ isran kemâ hameltehu 'ale-lleżîne min kablinâ(c) rabbenâ velâ tuhammilnâ mâ lâ tâkate lenâ bih(i)(s) va'fu 'annâ vaġfir lenâ verhamnâ(c) ente mevlânâ fensurnâ 'ale-lkavmi-lkâfirîn(e) (Bakara-286)

Miraç gecesi yapılacak ibadetler, dualar ve zikirler nelerdir? Mübarek Miraç kandili ibadetleri ve duası
Miraç gecesi yapılacak ibadetler
Editör: TE Bilisim