Kuru kayısı reçeli yaparken kayısıların yumuşatılması gerekir. Kuru kayısı reçeli için satın alınan kayısılar bir gece boyunca suyun içinde bekletilir. Bekletildikten sonra uygulanacak adımlar aşağıda şu şekilde verilmektedir:

  • Beklemiş ve yumuşamış kayısılar bir tencereye alınır. Üzerine su ve limon eklenir ve haşlanır.
  • Kaynama işleminin ardından yarım saat geçince üzerine" şeker eklenir.
  • Şeker ile birlikte pişen karışımın üzerinde beyaz köpükler oluşur.
  • Oluşan köpükler her seferinde kaşık yardımı ile alınır.
  • Reçel kıvamına gelinceye kadar pişirilir ve ardından ocak kapatılır.

Hazır hale gelen kayısı reçelleri kavanozlara koyulur ve kavanozların ağzı iyice kapatılır. Soğuması için bir kenara alınır. Ardından buzdolabında saklanır.

Kuru Kayısı Reçeli Yapılırken Şeker Nasıl Ayarlanır?

Kuru kayısı reçeli yapılırken kişiler kendi zevklerine göre şeker ilavesi yapabilir. Ortalama olarak 1.5 su bardağı şeker ilave edilir. Buna ek olarak pişme aşamasında şeker koyulabilir. Kuru kayısı şeker açısından yüksek değere sahiptir. Bu yüzden diğer reçellere göre daha az şekere ihtiyaç duyulur. Şeker kullanılmasının sebebi ise reçelimsi kıvamın oluşmasıdır. Şeker kullanılmayan karışımlarda jelatin kıvamını elde etmek oldukça zordur.

Kuru Kayısı Reçelinde Kayısılar Nasıl Kurutulur?

Kuru kayısı reçeli hazırlanırken kayısılar hazır olarak satın alınabildiği gibi evlerde de kurutulabilir. Evde kayısı kurutmak için ihtiyaç duyulan malzemeler şunlardır:

  • Kayısı
  • İp
  • Makas
  • İğne

Güzelce yıkanan ve çekirdekleri ayıklanan kayısılar kurutulur. Ardından iğne ve ip yardımı ile iplere dizilir. İhtiyaç duyulan ip makas ile kesilir. İpe dizilen kayısılar evin güneş gören kısmına asılır. Özellikle yaz aylarında balkonlarda kısa sürede kayısı kurutma işlemi yapılabilir. Kurutulan kayısılar reçel için hazır hale gelir. Kurutma işleminde kayısıların cinsi önemli değildir. Hem siyah hem de sarı renkte meyveler kullanılabilir. Aynı işlem ile çok sayıda meyvelerin kuruları elde edilebilir. Kuru kayısı reçeli yapılırken içerisine diğer kuru meyveler de ilave edilebilir.

Kuru Kayısı Reçelinin Faydaları Nelerdir?

Kuru kayısıdan reçel yapıldığında faydaları şu şekildedir:

  1. Kayısının içerisinde yüksek miktarda demir bulunur. Sabahları kahvaltılarda kuru kayısı reçeli yiyenlerin vücutlarında demir eksikliği oluşmaz. Özellikle kansızlık sorunu yaşayanlar zaman içinde sorunlarının geçtiğini görür.
  2. Tansiyon sorunlarını çözer. Özellikle yüksek tansiyonu olanlar kuru kayısı tüketerek tansiyonlarını düşürebilir. Bunun yanı sıra kan ve damar hastalıklarına karşı da korur. Vücuttaki kanın basıncını dengeler ve oluşabilecek hastalıkların önüne geçer.
  3. İçerisinde A vitamini yer alır. Bu vitamin sayesinde hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görme açısından yarar sağlanır.
  4. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı daha güçlü olunmasına yardımcı olur. Okul çağında olan çocukların daha fazla hastalıklardan korunmasını sağlar.
  5. Çocuklara ve yetişkinlere enerji verir. Sabahları okula gitmeden önce kuru kayısı reçeli tüketen çocuklar gün içinde daha enerjik olurlar. Aynı şekilde yetişkinler de yüksek miktarda enerji ihtiyaçlarını karşılayabilir.

Kuru Kayısı Reçeli Nerelerde Kullanılır?

Kuru kayısı reçeli tatlılarda kullanılabildiği gibi sade olarak da tüketilebilir. Özellikle marmelat ihtiyacı duyulan tatlıların içinde farklı bir aroma verir.  Elma, vb. gibi meyvelerden yapılan turtaların ve tartların üzerinde ya da içinde yenebilir. Bunun yanı sıra kahvaltılarda kızartılmış ekmeğin üzerinde de tüketilebilir. Fırında yapılan emekli tatlıların üzerinde servis aşamasında kullanılabilir. Kuru kayısı reçeli ile birlikte servis edilen tatlılarda kaymak ya da dondurma gibi yan ürünler de lezzet katar. Diyet yapanların bu tarz tatlıları ölçülü şekilde tüketilmesi tavsiye edilir. Oldukça lezzetli tadı vardır.

Editör: TE Bilisim