Su orucu yaparken, saat başı su içilerek ve hiçbir katı gıda tüketmeden tutulan bir oruç türüdür. Ruhun ve vücudun arınması aynı zamanda ideal kiloya ulaşmak amaçlanır. Tabi sadece bunlar için değil dini boyutu düşünülerek de yapılır.

Su orucunun birinci gün hafif geçer. Çünkü vücudun alışması için süre tanınmalıdır. Bu süre kısa olsa da bir günde vücut yavaş yavaş alıştırılır. Sadece birinci gün katı gıda tüketilir. Bunlar da çiğ yenmek koşuluyla sebze ve meyvelerden tercih edilenler yenir. İlk gün yapılması gereken diğer bir işlem de bağırsakların temizliğidir. Bağırsakları temizlemek için bir bardak suyun içine İngiliz karbonatın karıştırılarak içilir. Ya da lavman alıp o şekilde temizlenir. Lavmanları eczaneden temin edebilirsiniz.

İkinci güne geldiğimizde artık hiçbir katı gıda tüketilmez. Sadece su içilir. Bu da her saat başı yapılmalıdır. Günde en az 3 litre su tüketilmelidir. Vücudun şeker oranını dengelemek için 1 litre suya 2 limon ve 3 kaşık bal atılarak karıştırılıp içilir. Bu karışım her gün bir bardak olacak şekilde içilmelidir.

Üçüncü günden itibaren her sabah ballı limonlu karışımdan içilir. Her saat başı su içme işi aksatılmamalıdır ve 3 litreye tamamlanmalıdır.

Dördüncü gün, yine bağırsak temizliği yapılır. Bunun sebebi katı gıda tüketilmediği için tuvalete çıkma ihtiyacı azalacaktır. Bunun sonucunda da bağırsakların boş çalışması çeşitli rahatsızlıklara sebep olacağından İngiliz karbonatlı karışım ya da lavman ile oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçilmeye çalışılır. Uzun süreli tutulacak su orucu sonucunda bu işlem üç günde bir tekrarlanmalıdır.

Su orucu sonucu oluşabilecek baş ağrısı ve eklem ağrıları için zeytin yağ ile masaj yapılır. Bu durum ilk 3-4 gün sonunda tekrarlamamaktadır. Aynı zamanda metabolizma katı gıda tüketilmediği için bir süre sonra yavaş çalışmaya başlayacaktır. Bu yüzden vücudu çok yormamak şartıyla maksimum 2 km yürüyüş yapılmalıdır.

Su Orucu Kaç Gün Tutulmalıdır?

Su orucu tutulmasında farklı gün sayıları mevcuttur. Bu da orucun hangi neden ile tutulduğu ile ilgilidir. Dini açıdan tutulan su orucu 21 gün aralıksız tutulmalıdır. Fakat kilo vermek için tutulan oruç en az fazla 3-4 gün tutulup ara verilip tekrardan tutularak ilerler. Ortalama olarak şöyle bir gün sayısı vardır:

·         1.yıl: 21 gün

·         2.yıl: 17 gün

·         3.yıl: 15 gün

Kilo vermek amacıyla su orucu yapan kişilerin ideal kiloya ulaşıldığı zaman diğer yıllar 10 gün tutulması yeterlidir.

Su Orucu Tutmaya Ne Zaman Başlanır?

Su orucu tutmaya, haftanın herhangi bir günün başlanabilir. Ama dini açıdan oruca başlamak için en uygun günler pazartesi ve perşembedir. Bu günler sünnet olarak sayılır. O yüzden pazartesi veya perşembe başlanması tavsiye edilir. Fakat dini olarak orucu tutmayacaksanız haftanın herhangi bir günü başlayabilirsiniz.

Su Orucu Faydaları Nelerdir?

Su orucunun vücuda yararları şu şekildedir:

·         Vücut uzun süre katı madde alamadığı için kimyasal ve zararlı yiyeceklerden uzak dururmuş olur.

·         Fizyolojik arınma gerçekleşir.

·         Ruhsal arınma yaşanır.

·         Kilo kaybı gerçekleşir. Bu da ideal kilosuna ulaşmak isteyenler için olumlu bir süreçtir.

Su Orucu Zararları

Su orucu sonucu meydana gelebilecek hasarlar:

·         Kas kaybı

·         Yemek atakları

·         Halsizlik ve yorgunluk

·         Fazlaca vitamin ve mineral kaybı

·         İnsülin direnci azalarak diyabet riski artar.

·         Uzun süreli yıllardır yapan kişilerde erken yaşlanma

·         Depresyon ve asabiyet artışı

Su orucu Yapmak Sağlıklı Mıdır?

Su orucu yapmanın vücuda faydaları olduğu kadar zararları daha fazladır. Bu yüzden uzun süreli su oruçları sağlık açısından tavsiye edilmemektedir. Kısa süreli yapılacak oruç doktor kontrolünde yapılmak koşuluyla sağlığa iyi gelmektedir.

Editör: TE Bilisim