Emeklilik yaşına ulaşanlar ise ilgili sigorta kolundan emekliliğe ayrılırlar. Fakat pek çok sigortalı çalışan, bu sigorta kollarının birden fazlasına tabi şekilde hizmet vermiş durumdadır. Örneğin hem 4 A’lı hem de 4 B’li olan çok sayıda vatandaş mevcuttur. Hizmet birleştirme, farklı sigorta kollarına tabi olarak doldurulan çalışma sürelerinin emeklilik hesaplamaları dahilinde beraber değerlendirilmesini ifade eder.

SGK Hizmet Birleştirme E Devletten Yapılır Mı?

E Devlet hizmet birleştirme uygulamaları konusunda vatandaşlar için büyük kolaylıklar sağlar. Yakın bir zamana kadar bu hizmete internet üzerinden ulaşım mümkün olmasa da, artık Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerine başvurmaksızın SGK hizmetleri birleştirilebilir. Bunun için kullanılması gereken bağlantı şudur:

  • https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-41-a-b-ve-506-sk-gm-20-nci-madde-sandigi-calisanlarin-hizmet-birlestirme-basvurusu

E Devlet sistemine giriş yapan her vatandaş, kendi şahsı için ya da üzerinde hak sahibi olduğu anne, baba, eş ve çocuk derecesindeki yakınları için hizmet birleştirmesi yapabilir. Fakat tek seferde yalnızca 1 yakın adına işlem yapmak mümkündür. Eğer söz konusu yakınlardan birçoğu için işlem yapılacak ise birkaç defa aynı hizmeti kullanmak gerekir.

SSK ile Bağkur Birleşir Mi?

Bağkur’luların SSK’ya geçiş yapabilmeleri için, emekliliklerine en az 3.5 yıl kalmış olmalıdır. Bu durumda E Devlet üzerinden hizmet birleştirme başvurusu yapmak mümkündür.

SSK – Bağkur Birleştirme Ne Kadar Sürer?

SSK ve Bağkur birleştirme süresi, başvuru yapılan tarihten itibaren yaklaşık 2 haftaya mâl olur. Ayrıca E Devlet sistemi aracılığı ile yapılan başvuru, sigorta hizmetlerinin birleştirilmesine dair yapılacak olan resmî işlemler yerine geçmez. Yani ilgili sayfaları doldurarak saniyeler içinde SGK hizmet birleştirme başvurusu tamamlanabilir fakat bu işlemlerin resmî ortamda gerçekleşmesi biraz uzun sürecektir.

Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Emeklilik başvuruları için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmak gerekir. Ayrıca E Devletten emeklilik başvurusu yapmak isteyenler, sisteme giriş yaptıktan sonra “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” adlı hizmeti kullanmalıdır. “Yeni Başvuru” butonuna tıklayarak emeklilik için kolayca başvuru oluşturmak mümkündür.

Bunun için, “Tahsis Talep Türü” seçeneği altından “Yaşlılık Aylığı” seçilmelidir. Emekli maaşının yatırılması istenen banka seçildikten sonra çeşitli kişisel bilgileri de paylaşarak emeklilik başvurusu tamamlanır. Ayrıca bu hizmet sadece emeklilik başvurusunu kapsamadığından, söz konusu hizmet ekranı daha başka pek çok ödenek başvurusu için de kullanılabilir. Örneğin evlenme ödeneği, cenaze ödeneği, sürekli iş göremezlik geliri ya da malullük aylığı için de bu hizmet kanalı kullanılabilir.

Sigortanın Aktif Olup Olmadığı Nereden Anlaşılır?

E Devlet “Sigorta aktif mi?” sorusunu soranlar için, hizmet dökümü sorgulamayı mümkün kılmıştır. Sigortasının ne durumda olduğunu görmek isteyenler, “4A Hizmet Dökümü” ya da “4B Ödeme Dökümü” adlı seçenekleri kullanabilir.

SGK Hizmet Birleştirme Ne Zaman Yapılır?

Hizmet birleştirme talep edilen her zaman yapılamaz. Bunun sebebi ise çalışma hayatı boyunca ilgili kişinin nerelerde çalışacağının henüz kesin olmamasıdır. Bu işlem, ancak emekliliğe 1 yıl kaldığında gerçekleştirilebilir. Yani henüz emeklilik zamanına 1 yıldan çok süre bulunanlar hizmet birleştirme başvurusunda bulunmamalıdır.

 

Editör: TE Bilisim