Cumöartesi akşamları TRT 1'de reyting rekorları kıran Gönül Dağı dizisinde adı geçen dağın hangi ilimizde olduğu merak konusu. Gönül Dağı bilinen "dağ" anlamında mı? Gönül Dağı gerçekte var mı soruları gündemdeki yerini koruyor. Bu bağlamda merak edilen detaylara yazımızda yer verdik. Peki,Gönül Dağı nerede? Gönül Dağı gerçekte var mı? İşte yanıtı!..

Gönül Dağı nerede? Gönül Dağı gerçekte var mı?

Dizideki senaryoya göre Gönül Dağı, zamanında yaşanan bir hikaye nedeniyle asırlardır belli aralıklarla fokurdar. Fokurdaması ise köyün yaşlı isimleri tarafından bilinir ancak yeni nesil pek bilmez. Dağ fokurdadığında büyük bir deprem olacakmış gibi sesler çıkarır.

Türkiye'de gerçekte Gönül Dağı şeklinde bilinen bir dağ yoktur. Gönül Dağı efsanesi de dizinin senaryosu gereği kurgulanmış bir efsanedir. 

Gönül Dağı denildiğinde Neşet Ertaş'ın aynı addaki Türküsü akıllara gelir.

Bu iç acıtan türküye dair çoğumuzun dikkatinden kaçan bir husus var: “Gönül Dağı” türküsündeki “Dağ” kelimesi akıllara ilk gelen “yer kabuğundaki yükselti” anlamına gelen “dağ” değil; “iyileştirmek için vücudun hastalıklı bölümüne kızgın bir araçla yapılan yanık” anlamına gelen “dağ”dır. 

Türküdeki “gönül dağı” tamlamasıyla Neşet Usta aslında “büyük üzüntü, acı” anlamına da gelen, “dağlamak” fiilinin isim hâlini aktarıyor. Gönülleri dağlayan bu türkü, aktardığımız anlam düşünülerek tekrar incelendiğinde taşlar yerine daha iyi oturuyor.

Neşet Ertaş, “Bir “dağ” var, bir de “dağ” var. Demiri kızdırırlar da derinin üstüne basarlar ya, işte o da “dağ”dır. Gonül de öyle dağlanıyor” diyerek türkünün adının gerçek manasını aktarmıştı.

Ertaş, Yeni Şafak Gazetesi‘nde 16 Ocak 2000 tarihinde yayınlanan bir söyleşisinde Gönül Dağı türküsündeki “Dağ”ın akıllara ilk gelen şey olmadığını şu şekilde açıklamıştı:

Sizin bütün türkülerinizde aşk var… siz aşkın ayağına gitmişsiniz. “Gonül Dağı” adlı türkünüz aklıma geldi. Gonül Dağı’nın sizin gönlünüzde mutlaka çok özel bir yeri olmalı.

Tabii efendim, ne demek… ne demek. Ne diyor? “Gonül Dağı”. Kerem de diyor ki “Dağ üstüne dağ olmaz”. Bir “dağ” var, bir de “dağ” var. Demiri kızdırırlar da derinin üstüne basarlar ya, işte o da “dağ”dır. Gonül de öyle dağlanıyor.

Konu açılmışken işte Neşet Ertaş'ın "Gönül Dağı" adlı türküsü;

Editör: TE Bilisim