Facebook CEO'su Mark Zuckerberg ve Epic Games CEO'su Tim Sweeney gibi teknolojinin önde gelen isimlerinin de yatırımlarını sanal gerçeklik üzerine yatırması teknoloji takipçilerini heyecanlandırmaya başladı. Metaverse (kurgusal evren) büyük teknoloji şirketlerinin, pazarlamacıların ve analistlerin son dönemde dillerinden düşürmedikleri bir sistem. Peki, Metaverse nedir, ne demek? Metaverse ne işe yarar? İşte tüm detaylar…

METAVERSE NEDİR, NE DEMEK?

"Meta" (öte) ve "Universe" (evren) sözcüklerinin anlamlarının karışımından türeyen Metaverse, arazi, binalar, avatarlar ve hatta isimlerin alınıp satılabildiği, genellikle kripto varlıklar kullanılarak paylaşım yapılan sanal dünyayı ifade eder.

Metaverse terimi ilk defa bilim kurgu yazarı Neal Stephenson tarafından 1992 tarihli “Snow Crash” adlı romanında ortaya çıkmıştır. Snow Crash'te Metaverse, arttırılmış gerçeklik teknolojisiyle donatılmış kullanıcılar tarafından deneyimlenen devasa popüler bir sanal dünyadır.

İlk bakışta Sanal Gerçeklik (Virtual Reality VR) teknolojisinin geliştirilmiş bir versiyonu olarak görülebilir ama bazıları metaverse teknolojisinin internetin geleceği olduğunu düşünüyor.

Aslında birçokları, modern akıllı telefonlar 1980'lerin tıknaz cep telefonlarına kıyasla neyse, metaverse'in de sanal gerçeklik teknolojisi için o olduğuna inanıyor.

Bilgisayar başında olmak yerine, kurgusal bir gerçeklik olan meteverse'de bütün dijital ortamların birbirlerine bağlandığı bir sanal dünyaya yalnızca kulaklık ve gözlükten oluşan ekipmanla girebilirsiniz.

METAVERSE NE İŞE YARAR?

Metaverse sayesinde dijital platformlar arasında hareket etme, diğer insanlarla bu ortamlarda iletişim kurma, öğrenme, eğlenme ve keşfetme gibi aktiviteler her zamankinden daha ulaşılabilir olacak.

Metaverse, insanların avatarları ile var alacakları, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçekliği birbirine bağlayan, devasa bir siber uzay alanıdır. Metaverse geleceğin interneti olarak tanımlanır.

Metaverse bir dijital dünya olacağı ve dijital dünyada dijital materyaller alacağınız için size dijital para lazım olacaktır

İşte kripto dünyası burada Metaverse’e dahil olacaktır. Bitcoin ve diğer kripto paralar metaverse’in para birimi olmaya hazır görünüyor.

Dijital dünyada ve arttırılmış gerçeklikte (augmented reality) her birkaç yılda bir bazı trendler ortaya çıkıyor ama genelde bunlar kısa bir süre sonra sönüyor.

Ama bu aralar zengin yatırımcılar ve büyük teknoloji şirketleri arasında metaverse ile ilgili büyük bir heyecan var. Eğer denildiği gibi internetin geleceği olursa diye, hiç kimse geri kalmak istemiyor.

Ayrıca özellikle bilgisayar oyunlarındaki VR (sanal gerçeklik) teknolojisinde kaydedilen gelişmeler ve cihazlar arası bağlanılabilirlik özelliğinin ihtiyaç duyulan seviyelere yaklaşmasıyla, ilk defa teknolojinin de bu sisteme uygun olduğu hissiyatı var.

Editör: TE Bilisim