Tıkanmış durumda ki lavaboyu açabilmek için gayet kolay yöntemler bulunur. Bu yöntemlerden en sık tercih edileni ise marketlerden kolaylıkla bulunabilen hazır lavabo açıcılardır. Bu açıcılar paket halinde satılır ve kullanımı da oldukça kolaydır. Paket lavabo deliğinin tam üzerine dökülür ve üzerine gelecek şekilde yaklaşık 1-2 litre arası kaynar su dökülür ve başka bir işleme gerek kalmadan tıkanan lavabo kolayca açılır. Bir diğer yöntem ise yine kolaylıkla bulunabilen sirke ve tuz ile de tıkanmış lavabolar açılabilir.

Lavabo Gideri Neden Tıkanır?

Lavabo giderlerinin tıkanmasında ki sebeplerden birçoğu genellikle lavaboya atılan çöplerden kaynaklıdır. Eğer ki tıkanan lavabo mutfak lavabosu ise, çoğunlukla çay kalıntısı ve yemek artıklarının borunun içerisinde birikmesi sonucu mutfak lavabo tıkanıklığı meydana gelir. Banyo lavabosunun tıkanmasının sebebi ise genellikle saç, kıl döküntülerinin boruya yapışarak suyun akışını engellemesinden kaynaklanır. Lavaboların tıkanmalarının en büyün ortak sebebi ise dikkatsizliktir. Lavabolara her kalıntının atılıp üzerine su döküldüğünde gideceğinin danışması oldukça yanlış bir düşüncedir; çünkü üzerine su dökülen kalıntılar lavabo içerisinden boruya gider ama borunun bir yerinde takılı kalarak tıkanıklığa yol açacaktır. Kalıntılar haricinde lavaboların tıkanmasında ki bir diğer sebep ise Lavabo gider borusunun eğimsiz olmasından kaynaklanır. Eğimsiz olan borularda akış her zaman doğru ilerlemez ve bir yerde sekteye uğrar.

Lavabo Gideri Tıkanmaması İçin Ne Yapılması Gerekir?

Lavaboların tıkanmaması için öncelikle tıkanıklığa sebep olacak tüm etkenlerden kaçınılması gerekir. Mutfak lavabosu ise, kesinlikle çay kalıntısı, yemek artıkları ve lavabo giderine gidebilecek küçük çöpler atılmamalıdır. Yemeklerden sonra tabaklarda kalan artıklar kesinlikle lavaboya dökülmemelidir. Kullanılmış yağlar kesinlikle lavaboya dökülmemelidir, sıcak ya da soğuk olarak dökülen yağlar en çok mutfak lavabosu tıkanma sebeplerindendir. Lavabo giderinin gerekli eğiminin olmaması da tıkanıklığa neden olarak akışı engellemektedir. Lavabo giderinin çöküntüye uğraması ve yapılırken 90 derece dirsek kullanılması en etken maddelerdir. Banyo lavabolarının tıkanmasında ki en önemli sebep ise saçların topraklar halinde lavaboya atılması, saç-sakal tıraşı yapılırken kılların lavaboya atılması gibi sebeplerden tıkanan banyo lavaboları için ise lavaboya atılan ya da düşen kılların alınması gerekir. Aksi taktirde lavabo borusuna tutunan saç ve kıllar gideri tıkayacaktır.

Çatlayan Lavabo Gideri Nasıl Düzeltilebilir?

Çatlayan lavaboların her zaman komple değiştirilmesine ihtiyaç duyulmaz. Tamir edilebilecek ve iyileştirilecek şekilde ise bunları düzeltmek için birkaç yöntem bulunur. Bu yöntemlerden en basiti epoksi macun ile çatlayan borunun çatlak kısmını kapatmaktır. Öncelikle epoksi beyaz bir renk olana kadar yoğurulur ve çatlayan kısma yapıştırılarak kurumaya bırakılır. Kesinlikle macun tamamen kurumadan ıslanmamalıdır. Aksi taktirde macun eriyecek ve boru tamiri tamamlanmamış olacaktır.

Lavabo Gideri Akıntı Sebepleri Nelerdir?

Lavabo giderlerinin akıntılarının farklı birçok sebebi olabilir. Bunun için en iyi yöntem bir tesisat ustası çağırmaktır. Bilmeyen bir kişi bu işe giriştiği taktirde lavabo giderinde daha fazla zarara sebep olabilmektedir. Lavabo giderlerinin akıntı yapmasının bazı sebepleri ise şunlardır:

  • Lavabo giderinin çatlamış olması,
  • Lavabo giderinin bağlantı kısmında bulunan contanın gevşemiş, kırılmış olması,
  • Giderin bağlantı yerinden oynaması, çıkması,
  • Bazı durumlarda muslukların eskimedi ve kartuş bozuklukları da lavabo giderinde akıntıya sebep olacaktır.

Bu ve bunlar gibi birçok sebepten ötürü lavabo gideri akıntı yapıyor olabilir. Bu yüzden tespit yapılmadan bir tesisatçı çağırılmalı ve sorun anlatılarak gerekli kontroller yapıldığında kolayca sorun bulunarak çözüm yollarına başvurulmalıdır. Genellikle kolaylıkla lavabo akıntıları tesisatçılar tarafından kolaylıkla anında tamir edilebilir sorunlardır.

Editör: TE Bilisim