Bebeklerde pamukçuk doğumundan sonra ki 4 gün ve 1 hafta içerisinde görülebilir. Korkulacak bir rahatsızlık olmasada bebek için oldukça rahatsız edici ve bir nebze acılı bir rahatsızlıktır. Bu yüzden hemen hekime başvurularak uygun görülen tedavi yöntemleri ile pamukçukların yok edilmesi gerekir. Evde uygulanabilen bir diğer yöntem ise karbonat tedavisidir. Sıcak bir suyun içine bir miktar karbonat dökülür ve karıştırılır. Bu karışım bir pamuk yardımı ile Pamukçuk olan bölgelere güzelce sürülür ve vücuttan tamamen yok olana kadar düzenli olarak tekrarlandığı zaman olumlu sonuçlar veren bir yöntem olduğu görülmüştür.

Bebeklerde Pamukçuk Oluşmasının Nedenleri Neler?

Bebeklerde Pamukçuk oluşumunun en belli başlı özelliği hijyen eksikliğinden kaynaklanmasıdır. Pamukçuk beneklerde görülebildiği gibi ileri yaşlı çocuklarda ve ebeveynlerde de görülebilir. Pamukçuğun en önemli olan özelliği hijyendir yerde baş göstermeleridir. Yeteri kadar hijyen gösterilmeyen dil, damak, dudak, ağız için gibi hijyenine çok önem verilmesi gereken noktalarda pamukçuk oluşabilir. Bebeklerde pamukçuk oluşumunun belli başlı sebepleri ise şunlardır:

  • Anne veya bebeğin kullandığı antibiyotik sonucu ortaya çıkan pamukçuklar.

Anne sütü ile beslenen bebeklerin, anne sütü alacağı sırada memenin hijyenik olmaması da kaynaklanır.

Ağız İçerisinde Pamukçuk Olan Bebek Emebilir Mi?

Ağızda çıkan pamukçuklar olduğu taktirde de sadece ağız içerisinde bulunduğu zaman bebeğin emmesinde bir sakınca görülmez. Ağız içinde bulunan pamukçuklar vücuda yayılmamış ve kana karışmamış ise bebeğin düzenli, normal rutininde beslenmesinde bir sakınca yoktur; fakat kana karışan Pamukçuklarda ise durum daha farklıdır. Bu daha ileri seviye enfeksiyon olacağı için birtakım karaciğer enfeksiyonlarına ve vücutta oluşabilecek farklı enfeksiyonlara yol açabilir.

Bebeklerde Pamukçuk Vitamin Eksikliğinden Kaynaklanır Mı?

Bebeklerin Pamukçuk çıkarmasının bir sebebi de bazı vitamin eksiklikleri olabilir. Pamukçuğun hijyen dışında çıkmasının sebebi ise vitamin ve demir eksikliğine bağlıdır. Ağızda çıkan Pamukçuk yani bir diğer adıyla aft B12 vitaminlerinin eksikliği sonucunda çokça meydana gelebilir bir mantar türüdür. Bebeklerde pamukçuk bulunmasının başkasına bulaşması pek mümkün değildir; fakat Pamukçuk enfeksiyonunun her seviyesinde durum aynı değildir. İlerlemiş, kana karışmış ve vücudun her bölgesine yayılmış Pamukçuk ise bazı durumlarda bulaşıcı olabilir. Bunun yanı sıra B3 ve B9 vitamin eksiklikleri de bebeklerde pamukçuğa sebebiyet verir. Tedavilerin yanı sıra çokça alınacak vitamin takviyeleri eşliğinde de ağız pamukçukları oldukça hızlı iyileşebilen enfeksiyon türlerindendir.

Bebeklerde Pamukçuk Belirtileri Neler?

Bebeklerin ağızındaki oluşan pamukçukların anlaşılabilmesi gösterilen belirti ve yan etkiler ile oldukça kolaydır. Bebeklerde Pamukçuk oluşumu sırasında oluşan belirtiler şu şekildedir:

  • Yanakların iç yüzeyinde beyazlaşmazlar
  • Dil üzerinde oluşan beyazlaşmalar
  • Ağızda kötü tat ve kötü koku
  • Ağız içinde ağrı ve hassasiyet
  • Yutma da zorluk
  • Beyaz tabakların kaldırılması sonucu oluşan kanamalar
  • Boğaz ve bademciklerde gözle görülür beyaz tabakalar

Bu belirtilerin yanı sıra bebeklerde beslenme sırasında rahatsızlık, aç olmaya karşın beslenmeyi reddetme gibi belirtilerde görülebilir ve bu belirtiler sonucu bir sağlık kuruluşuna başvurmak bebek üzerinde yanlış bir teşhis ve tedavinin önüne geçecektir. Ağız kontrolü yapılmayan bebekler de Pamukçuk genellikle fark edilemez ve ilerledikçe bebek için daha acılı bir süreç başlar. Fark etmeden iyileşen Pamukçuk enfeksiyonlarının en büyük sebebi ise anne sütünün pamukçuklar üzerinde iyileştirme gücü olmasından kaynaklanır.

 

Editör: TE Bilisim