Perde ölçüsü alınabilmesi için bir metre yeterli olacaktır. Genellikle ölçü alımları duvardan duvara olacak şekilde tam alınır ve perdeler bu şekilde hazırlanır. Perde türlerine göre perde ölçülerinin alımları da değişiklik gösterir. Perde ölçülerinin en doğru ve net şekilde alınabilmesi için perde ustası çağırmak en doğru seçenektir. Yanlış ölçüler ile dikilen perdeler için pek bir geri dönüş seçeneği bulunmaz. Perde ölçüsü alma seçenekleri şu şekildedir:

  1. Düz Klasik Tarz Perde Ölçümü: Duvardan duvara olacak şekilde tam alınır, eğer ki perdelerde pay olsun isteniyorsa duvar bitişlerinden 25 cm taşacak şekilde ölçüler ayarlanabilir. Büzgü tercihine göre alınan ölçülere 2-3 cm ilave edilerek perdeye büzgü de eklenebilir.
  2. Perde Boy ölçümü: Tavandan yere kadar ölçü alınıp, bu ölçü içerisinden 2-3 cm düşürülerek perdenin boy ölçüsü alınır. Estetik açısından yere tam olması gereken perdelerin yerlere sürtünmemesi ve bir yerlere takılmamalı içinde araya birkaç cm bırakılır.

Perde Ölçüsü Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Perde ölçülerini alırken ilk olarak camın yüksekliği ölçülmelidir ve kesinlikle doğru net bir ölçüm yapılmalıdır. Perde daha çok geniş camlarda dekor amaçlı kullanılır. Eğer ki perde dekor amaçlı duracak ise enine ve boyu 10-15 cm paylar bırakılmalıdır. Böylece perde daha estetik bir görünüm verecektir. Eğer ki perdenin çok geniş ve uzun olması istenmiyorsa perdenin uzun ya da kısa olması belirlenerek ona göre tam ölçü alınmalıdır. Tül perdeler daha hafif oldukları için istenilen ölçü verilebilir. Aynı şekilde fon perdesi için de aynı ölçüler alınabilir; fakat fon perdeleri çoğunlukla hazır olarakta satılır ve standart ölçüleri 70-90 cm arasındadır. Stor perde için ölçü ise genellikle cam eninin 40 cm taşırarak ölçü alınması daha sağlıklı olacaktır. Kruvaze perdeler için ise sağdan ve soldan olacak şekilde camınızın ölçüsüne göre 25-50 cm taşırabilme payı vardır. Boyu için ise tavandan yere tam ölçü alınmalıdır.

Perde Çeşitleri Nelerdir?

Perdelerin birçok çeşidi bulunur. Bu çeşitler arasında eve en uygun olan ve cam yapısına uygunluk açısından en doğru olan perde çeşidi seçilmelidir. Genellikle perdelerin ölçü ve boyutları standarttır. Perde çeşitleri şu şekildedir:

  • Tül perde
  • Fon perde
  • Kruvaze perde
  • Stor perde
  • Zebra perde
  • Jaluzi perde
  • Plise perde
  • İp perde
  • Briz perde

Bu perde şekillerin hepsinin ölçü alımı farklıdır, her bir çeşitli için farklı standartlara uygun ölçüler alınmalıdır. Bu perdelerin yapıları, şekilleri, boyları, enleri hepsi birbirinden farklı olduğu ve farklı dekorasyonlar ile de kullanılabildiği için her perde türü eve, cama göre ayarlanmalıdır.

Perde Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Perde alırken dikkat edilebilecek birçok önemli nokta vardır. Bütün perdeler isimleriyle kategorilere ayrılabilir. Perde tipleri birbirinden oldukça farklıdır, zevklere, yapılara göre değişir. Perde alınırken ya da diktirilirken öncelikle kumaş seçimi yapılması gerekir. Daha sonra perdenin hangi odaya yapılacağı, cam boyutu ve kullanılacak perde tipinin seçilmesi gerekir. Perde çeşitleri bulunduğu gibi mekanik perdelerinde alt dalları bulunur. Mekanik perdelerin bilineni ve sıklıkla mutfak, çocuk odası gibi yerlerde tercih edilen stor perdelerdir. Bu perdeler genellikle yalnız kullanılır; fakat bu şekilde kullanımı tercih etmeyen kişiler stor perdeleri güneşlik olarakta kullanabilirler. Stor perdeler farklı desenler ve renklerde bulunurlar. Kullanım olarak sadece dekorasyon içinde kullanılan alanlar mevcuttur. Perde alınırken çeşitlere dikkat edilmesi gerektiği gibi kumaşta odaya ve dekorasyona özel olarak seçilmesi gerekir.

Perde Montajı Nasıl Yapılır?

Perde montajları için bir perde ustası gerekir ve montajlar bu kişiler tarafından kolaylıkla yapılabilir. Öncelikle korniş takılması gerekir ve bunun için kornişler her iki taraftan da 2 cm olacak şekilde kesilir. Daha sonra ise korniş tavana uygun şekilde monte ederek perde takılma işlemine geçilir. Bu işlemler evde yanlış yapılacak işlemler değildir . Bu yüzden perde montajı yapan çalışanlardan yardım istenmesi gerekir.

Editör: TE Bilisim