Otlukbeli Muharebesi neden ve sonuçları nelerdir? Sorusu sıkça araştırılmaya başlandı. 11 Ağustos 1473’te Tercan yakınlarındaki Otlukbeli mevkiinde yapılan Otlukbeli Savaşı, Osmanlıların Anadolu’daki birlik ve beraberliği sağlama mücadelesi bakımından önemli bir yere sahiptir. Otlukbeli Muharebesi neden ve sonuçları nelerdir? Soruları hakkında tüm bilgileri hazırladık. İşte detaylar…

OTLUKBELİ MUHAREBESİ NEDEN VE SONUÇLARI NELERDİR?

Otlukbeli Savaşı’nın en önemli nedeni, Akkoyunlu Devleti’nin Osmanlı'ya galip gelmek için diğer devletlerle yaptığı anlaşmalardır. Uzun Hasan'ın Venedikliler ile birlik içerisine girmesi savaşı tetikleyen bir etkendir.

Venedikliler Akkoyunluları kullanarak Anadolu'ya sızma telaşındaydı. Ve Akkoyunlular da Osmanlıyı yenmek için Venedik'ten silah talep ediyordu. Venedik ve Akkoyunlu arasında kurulmaya çalışılan bu birlik, Osmanlı hâkimiyetini önemli ölçüde tehdit etmekteydi. Hatta Venediklilerin Anadolu'ya sızmaları Anadolu'daki Müslüman hâkimiyetini sarsacaktı. Bunun üzerine Fatih Sultan Mehmet Otlukbeli üzerine sefere çıkma kararı almıştır.

Akkoyunlu Devleti’nin Osmanlı Devleti ile husumeti Timur dönemine dayanmaktadır. Timur'un Yıldırım Beyazıt ile yaptığı Ankara Savaşında Akkoyunlular Timur'un yanında yer almışlardır. Osmanlı'nın Ankara Savaşı’nda yenilmesi Akkoyunluları güçlendirmiştir. Bu cesaretle Akkoyunluların hedefinde Osmanlı'yı yıkmak bulunmaktaydı. Bu amaçla Akkoyunlular Anadolu'da faaliyetler sürdürüyorlardı. Onların girdikleri bu eylemler Otlukbeli Savaşı’nın çıkmasına neden olmuştur.

Osmanlı Devleti’nin mutlak zaferiyle sonuçlanan Otlukbeli savaşı önemli neticeler barındırmaktadır. Bu savaş;

  • Anadolu'da Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarını genişletmiştir. Osmanlı'nın sınırları Doğu Anadolu'ya varmıştır.
  • Türkmenlerin artık Osmanlı ile mücadele edemeyeceğinin kanıtıdır. Osmanlı gerek savaş teknikleri gerekse kullandıkları silahlarla üstün olduğunu kanıtlamıştır.
  • Osmanlı İmparatorluğu Anadolu'da ciddi bir siyasi birlik elde etmiştir. Bu savaşta Osmanlı'nın varlığını tehdit eden önemli bir rakip yenilmiştir.
  • Akkoyunlu Devleti bu savaşta önemli ölçüde güç kaybetmiştir. Bu savaş Akkoyunluların ilerleyen dönemde Şah İsmail tarafından yenilmesinin de nedenidir.
Editör: TE Bilisim