Borsa sektöründe buna zararı durdurma da denilmektedir. Aynı şey hisse senedi için de geçerli olmaktadır. Daha önceden alınan bir hisse senedinin belirlenen fiyata ulaştığında satış işleminin gerçekleştirilmesi emri de yine stop loss olarak adlandırılmaktadır. Stop emrinde asıl amaç zarara uğramamaktır. Bazı kullanıcılar bu emri kâr edebilmek için de kullanmaktadır.

Borsada Stop Loss Nasıl Yapılır?

Borsada zararı durdurma, öncelikle emir verilecek limitin belirlenmesi ile oluşur. Borsada bulunan ‘’Average True Range (ATR)’’ grafiği incelenmeli ve değerlendirme sonucunda limit belirlenmelidir. Grafiğin süresine göre belirlenen ATR limiti ile stop loss kararı verilir. Bu emir ile otomatik olarak zarara uğramadan işlem gerçekleştirmek mümkündür.

Borsada Stop Loss Hangi Bankalarda Var?

Zincir emir sistemi, günümüzde birçok banka tarafından kullanılan bir uygulamadır. Borsada stop uygulamasının olduğu bankalar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Vakıfbank: Stop loss sistemini ‘’Zincir Emir’’ uygulaması ile sunan Vakıfbank, VAKBN isimli Vakıfbank Hisse Senedi ile çalışmaktadır. Belirlenen emir, hisse senedi sektörüne uygulanmaktadır. Sitemde bir ana emir belirlenir ve bu ana emre bağlı zincir emirler oluşturulur. Fakat zincir emirlerin kendilerini gerçekleştirebilmeleri için ana emirin tamamının gerçekleşmiş olması gerekir. Tamamı gerçekleşmeyen ana emirlere bağlı zincir emirler borsaya yansımamaktadır. Sisteme giriş yapan zincir emirlerde düzeltme yapılamaz. Ancak borsada stop zincir emirler silinebilir ve yenisi eklenebilir.
  • Ziraat Bankası: ZiraatFX, stop loss sistemini ‘’Piyasa Emri’’ olarak isimlendirmektedir. Ziraat Bankası müşterilerine 6 türde emir sunmaktadır. Buy Limit (Alış Limit), Sell Limit (Satış Limit), Buy Stop (Alış Stop), Sell Stop (Satış Stop), Sell Stop Limit, Stop-Loss (Zarar-Durdur) ve Kâr Al (Take Profit) şeklindedir.
  • Yapıkredi Bankası: Yapıkredi ‘’Yatırım Dünyam’’ ile müşterilerine zincir emirler sunmaktadır. Borsa işlemleri için stop yapmak isteyen müşteriler, Yapıkredi Yatırım Dünyam hesaplarından ‘’Al/Sat’’ işlemlerinin bulunduğu alanda hisse senetlerini seçerek belirli gün ve değeri girdikten sonra ‘’Emri Ver’’ tuşuna tıklayıp işlemi sonlandırabilirler.
  • QNB Finansinvest: QNB ise müşterilerine yine kendi sisteminden olmak üzere al sat işlemleri ile zincir emir işlemleri de sunmaktadır. Uygulama üzerinden gerekli seçeneklere tıklandıktan sonra ‘’Emir Tipi’’ alanından ana emir veya zincir emir seçilebilmektedir. Ana emir belirlendikten sonra ‘’Emir Detayı’’ seçeneğine tıklanarak emir detaylarına ve zincir emir ekleme işlemlerine ulaşılabilir.

Borsada Stop Patlatma Nedir?

Zararı durdur emrini patlatma işlemi piyasanın yoğun olmadığı bir dönemde yapılır. Yoğunluğun az olduğu bir anda tahtanın emir kısmında kalan tüm satımlar toplanır. Toplanan satımlar sonucu emir grafiğinde fiyatlar aşağı düşer. Böylece bu düşüşten önce alım yapıp zararı durdur emri veren kişilerin stop emri patlatılmış olur. Piyasalarda zaman zaman böyle sert düşüşlere rastlamak mümkündür.

 

Borsada Stop Kişinin Yatırımını Korur Mu?

Borsada zararı durdur emri koruması, kesin bir sonuç değildir. Yatırımcılar kendi hisselerine ve durumlarına göre ATR grafiği incelemesi sonucu bir stop loss koyarlar. Bunun sonucunda sert inişler ve çıkışlar olabilir. Kişinin yatırımı korunabilir veya yitirilebilir. Borsada stop emri verilirken bankaların koşulları, piyasanın durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Grafikte fazla açıklık bulunuyor ise ona göre bir değer belirlenmelidir. Ayrıca grafiğin süresi de önemlidir. Yatırım yapan kişi aylık emir verecekse aylık grafiği, günlük emir verecekse günlük grafiği incelemelidir. Bazı stopp los türleri de yatırımcılara avantaj sağlayacaktır. Örneğin, iz süren stop loss kullanmak sabit bir değerde kalmadığı için daha etkili bir yöntem olacaktır.

 

Editör: TE Bilisim