Hızır orucu Alevi inancına özgü olan bir oruç şeklidir. Hızır orucunun tutulduğu gün sayısı yörelere göre değişiklik gösterirken son günü Perşembe gününe denk getiriliyor. Peki 2022 Hızır orucu nedir, ne zaman tutulur? Hızır orucu kaç gün, nasıl tutulur? İşte 2022 Hızır orucu duası ve saatleri ve detayları...

2022 HIZIR ORUCU NEDİR, NE ZAMAN TUTULUR?

Hızır Orucu, Hak'kın rızası, Hızır aleyhisselamın yardımına nail olmak ümidiyle tutulan oruçtur. Bu orucu ilk defa ab-ı hayat suyunu içip ebedi hayatın sırrına ulaşınca Hızır aleyhisselamın tuttuğuna inanılır. Orucu tutan inananlar da bu kutlu günün hürmetine tıpkı Hz. Hızır aleyhisselam gibi ebedi hayatın sırlarına ermeyi umarak oruçlarına niyet ederler.

Hızır Orucu Şubat ayının ikinci haftasında tutuluyor. Yörelere göre 3, 5 ve 7 gün art arda tutulan Hızır orucunun son günü mutlaka perşembe gününe denk getiriliyor.

HIZIR ORUCU KAÇ GÜN, NASIL TUTULUR?

Hızır Orucu yöresel farklılıklara göre 3, 5 ve 7 gün peş peşe Ocak ayının sonu ve Şubat ayının ortasına kadar geçen sürede tutulur. Oruç 3 gün , 5 gün veya 7 gün olsun fark etmeksizin son günü kesinlikle perşembe gününe denk getirilir. Gün doğumunda niyet edilen oruç gün batımında açılır. Oruç sırasında yenilip içilmez, cinsi münasebetlerden ise uzak durulur.

Editör: TE Bilisim