Yeni birisiyle hayatını birleştirip uzun bir maratona çıkan çiftler attıkları imza sonucunda yeni bir hayata yelken açıyor. Evlilik izni de yeni evlenen kişilere verilen haklardan bir tanesidir. Nikah ile bağlantılı olarak kullanılan evlilik izin dilekçesi yazımı da vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, Evlilik izni 2022 kaç gün, nasıl kullanılır? Evlilik izin ne zaman, nasıl başlar? İşte evlilik izin süresi...

EVLİLİK İZNİ 2022 KAÇ GÜN, NASIL KULLANILIR?

İşçilerin evlilik izinleri 3 gündür. İşçilerin evlilik izinleri iş sözleşmelerinde düzenlenerek artırılabilir ancak düşürülemez. Devlet memurlarında ise 7 gün olarak belirlenmiştir.

Memurlar için evlilik izni süresi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104.maddesinde Mazeret İzni başlığı altında "Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir" şeklinde düzenlenmiştir.

4857 Sayılı İş Kanunu Ek Madde 2'de "İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir" şeklinde düzenleme yapılmıştır.

Evlilik izni önceden kullanılamaz. Evlilik izni kullanımında nikâh töreni için gün alınması, nikâh tarihi, nikâh davetiyesinde belirtilen gün veya düğün tarihi dikkate alınarak izin süresi başlatılabilmektedir. Evlilik izni evliliğin gerçekleştiği süreçte de kullanılabilir, evlilik sonrasında da kullanılabilmektedir. Çalışan her evlilik için bu hakkını kullanabilir. Yani birden fazla evlilik yapan çalışan her evliliği için ayrı ayrı evlilik izninden yararlanabilir. İşverenlerin, aynı kişiye ikinci kez bu izni kullandırmamak gibi bir hakkı bulunmamaktadır. Evlilik izni kullanan çalışanların maaşları aynen ödenmektedir.

Kanunun izin süreleriyle ilgili tanımında süre "gün" olarak belirtilmiştir. Dolayısıyla "iş günü" olarak belirtilmediği için bu izinler hafta sonu ya da resmi tatil günlerine de gelse izinden sayılmaktadır.

EVLİLİK İZİN NE ZAMAN, NASIL BAŞLAR?

Evlilik iznini nikah öncesinde ya da nikah sonrasında kullanılması gerektiğine dair de herhangi bir kural getirilmemiştir. Bu izin türü işçi evlendikten hemen sonra kullanılabildiği gibi evlendikten sonra işçinin tercih ettiği bir süre diliminde de kullanılabilir.

Editör: TE Bilisim