Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’nin artan gıda fiyatları karşısında halkın ekonomik krizden ve yoksulluktan şikayetçi olmaması gerektiğini anlatmaya çalışırken verdiği örnek Arap sokağında tepkilere yol açtı.

Halkı sabretmeye çağıran es-Sisi, “Mısırlılar, Hz. Muhammed ve ashabının ambargoya uğradıkları sırada üç yıl boyunca yaprak yediklerinin farkındadırlar” diyerek, sahabenin Hz. Peygamber’den yemek ya da yer altından zenginlik fışkırtmasını istemediklerini söyledi.

Mısırlılardan Peygamber Efendimiz’in ve ashabının zor zamanlarda yaptığı gibi yaprak yemelerini istedi.

Abdülfettah es-Sisi’nin verdiği örneğe gösterilen tepkinin birçok sebebi var.

Darbe yanlılarının rahmetli Mursi’yi ve Müslüman Kardeşler’i eleştirirken söyledikleri ilk şey  “Dini siyasete alet ediyorlar” olur.

Oysa örnekleri daha önce pek çok kez görüldüğü gibi, yeri geldiğinde dini kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaya kalkanların başında dinle ve dindarlıkla pek alakaları olmayan diktatörler ve baskıcı rejimler gelmektedir.

Dindar Müslümanların Kur’an ayetlerinden, Hz. Peygamber’in hadislerinden, siyerden ve sahabe hayatından örnekler vermesi gayet normal.

Çünkü bütün bunlar -hangi işle meşgul olurlarsa olsunlar- onların hayatlarının bir parçasıdır.

Fakat dine ve dindarlara karşı alerjileri olanların başları sıkıştığında sadece koşullar öyle gerektirdiği için inanmadıkları halde ayet ve hadis okumaları ikiyüzlülükten başka bir şey değildir.

Abdülfettah es-Sisi’nin Mısırlıları ağaç yaprakları yemeye teşvik ederken verdiği örneğin tepki çekmesinin bir diğer sebebi de bizzat kendisinin o örneğe uymaması.

Peygamber Efendimiz’in gerek İslam’ın ilk günlerinde Mekke’de Müslümanların çektikleri sıkıntılarda olsun gerekse Medine’ye hicret ettikten sonra karşılaşılan zorluklarda olsun ashabıyla birlikte yaşadığı ve aynı koşulları paylaştığı biliniyor.

Darbeci Mısır Cumhurbaşkanı ise halka Hz. Peygamber ve ashabı gibi sabretmelerini tavsiye ederken sofrasından adeta kuş sütünü eksik etmiyor.

Mısırlılar fakirlikten kırılırken yeni saraylar inşa ediyor ve halkın parasını kendi reklamı için düzenlenen gereksiz şovlara harcıyor.

Abdülfettah es-Sisi’nin Mısır halkından yaprak yemelerini istemesinin yankıları devam ederken ABD’nin Mısır'a tahmini değeri 2,6 milyar dolar civarında olan CH-47F tipi helikopter ve ilgili ekipmanlarının satışının onaylanmasına karar verdiği haberi geldi.

O paranın yaprak yemek zorunda kalacak kadar fakirleşen Mısırlıların cebinden çıkacağını söylemeye gerek yok.

Mısırlı yazar Selim Azuz, Abdülfettah es-Sisi’nin söylediği ve yaptığı arasındaki çelişkiye alaycı bir üslupla dikkat çektiği yorumunda şöyle diyordu:

“Mekke’de kuşatma altındasın. Kavminin CH-47F tipi 23 helikopter sipariş verdiğini ve Pentagon’un 2,6 milyar dolar değerindeki satışı onayladığını öğreniyorsun. Bu helikopterler bizi kuşatmadan kurtaracak ve küffarı caydıracaksa yaprak yememizde sorun yok!”

Mısırlılar biliyorlar ki o helikopterlerin alınması elzem değil.

Onca büyüklüğüne rağmen Mısır ordusunun ülke sınırları dışında caydırıcılığı yok.

Olsaydı Etiyopya’yı Mısır topraklarında kuraklığa yol açacak Rönesans/Hedasi Barajı’nı yapmaktan vazgeçirtirdi.