Birine eğitim hayatında aklında kalan en etkili şeyin ne olduğu sorusunu yöneltsek okulun fiziki yapısından, içindeki donanımından, sahip olduğu konum ve birlikte eğitim gördüğü akranlarından önce o okulda kendisinde olumlu ya da olumsuz iz bırakmış bir ya da birkaç öğretmen ile kurduğu diyaloglardan ya da o öğretmenlerin onun üzerinde bıraktığı etkiden söz edecektir.

Çocukların başarılı bir eğitimden alıp hayatlarına taşıdıkları şey, genellikle kendilerine ve yaptığı işe tutku ile bağlı, öğrencilerine ilham aşılayan bir öğretmenle kurdukları ilişkiden bahsedecektir. Başarıyı ölçmek elbette kolay değil. Akademi dünyasında eğitimciler, öğrenmeyi nasıl ölçmeleri gerektiğini sürekli olarak yeniden değerlendiriyorlar. Ancak sorulması gereken ilk ve en önemli soru şu olmalıdır: “Öğretmenler öğrencilerine ulaşmayı başarabiliyorlar mı? Onların dünyasına girebiliyor muyuz? Öğretmenlerin böyle bir kaygıları, böyle bir gayretleri var mı?”

Toplum öğretmenin eseridir

Bütün meslekler çok değerlidir. Öğretmenlik mesleği hepsinden daha kıymetlidir çünkü bütün meslekleri icra edenleri yetiştiren öğretmenlik mesleğidir. Bu yönüyle toplum öğretmenin eseridir desek yanlış olmaz.

Bir öğretmenin öğrencisinin hayatında neleri değiştirebileceğini ve onun hayatına nasıl değer katabileceğini kendi hayatımda yaşadım. Ortaokul yıllarında öğretmenim olarak benim dünyama “Merhaba” diyen ve bir daha hayatımdan çıkmayan, ayrı olsak da sözleri kulaklarımda hep rehberim olan herkesin haylaz dediği Mehmet gibi binlerce öğrencisinin yüreğine dokunarak onları vatan, millet ve insanlık sevdalısı yapan, halende gece gündüz yorulmak bilmeden canla, başla koşturan, hayatını kendini tüketerek çevresini aydınlatan mum misali ya da “Bir mum başka bir mumu tutuşturarak kendi ışığından bir şey kaybetmez” ilkesi ile kendisini bu yola vakfetmiş olan kıymetli hocam Alişan Kapaklıkaya gibi ilham veren bir öğretmen nasıl olunur?

Etkili öğretmenlerin farkları nelerdir?

Başarılı öğretmenlerin hedefleri olmalıdır.

Etkili bir öğretmen öğrencileri için hedefler koyar. Bu yolculukta her ders yol işareti değerindedir. Her ders için yaptığı planlamada bu yolculuğun haritasıdır. Bilmediğimiz bir adrese ya da bildiğimiz ama alternatifli yolları gösteren navigasyon cihazları var ya öğretmenlerde hayatımızın navigasyonlarıdır. Onlar bizi hep en güvenli yoldan hedefe götürmeye çalışırlar.

Başarılı öğretmenlerin bir amacı vardır.

Büyük resmi görebilen ve bir amaç duygusu olan öğretmenler, zor ve sıkıcı günlerin üstesinden gelebilirler çünkü onların gözleri yolun sonuna odaklanmıştır. Yolun sonunda onun verdiği kazanımlarla donattığı öğrencilerinin kendilerine ve toplumuna verdiklerinden mutlu olur.

Başarılı öğretmenler anında geribildirim almadan yaşayabilirler.

Bir öğretmen her öğrencisinden her an değer görmeye bilir ama öğretmen buna takılmaz o bilir ki hastanın iyileşmesi için verilen ilaç acı olsa da doktor reçetesini değiştirmez. Hasta Acı ilaçlara kızsa da iyileşince doktorun aslında o acı ilaçları iyileşmesi için verdiği anlar. Öğretmenlikte böyledir. Başta öğrenciler kızabilir ama günün sonunda kazanan onlar olacaktır. Saatlerce ter döken öğretmenler daha çok bir bahçıvan gibidir. Yeterince ilgi ve emekle birbirinden güzel çiçekler yetiştirirler.

Başarılı öğretmenler olumludur.

Negatif enerji özgün üretimi yok eder. İyi öğretmenlerin iyimser ve neşeli bir ruh halleri, canlılıkları ve enerjileri vardır. Anlık başarısızlık ya da terslikleri geçmişte bırakıp nihai hedefe odaklanırlar. Öğretmenler bilirler ki pozitif olmak gelişimi besler.

Başarılı öğretmenler öğrencilerinin başarabileceklerine inanır.

Bu, anne babalar için de geçerlidir. Öğrenciler kendilerine inanacak birilerine ihtiyaç duyarlar. Başarılı öğretmenler çıtayı yüksek tutar ve hata yapmanın normal olduğu korkulacak bir durum olmadığı hissi oluşturacak bir ortam oluştururlar. Kazandıkları bu his öğrencilerin yaşamları boyunca hedeflerine ulaşana kadar denemekten asla vazgeçmemeleri için onları motive eder.

Başarılı öğretmenlerin mizah duygusu gelişmiştir.

Mizah ve zekâ, stresi ve gerilimi azaltır. İnsanlara içinde oldukları duruma farklı bir açıdan bakma imkânı verir. Öğrencilere en sevdikleri öğretmenlerin en belirgin özelliklerini sorsanız başta “esprili olmalıdır” cevabı gelecektir.

Başarılı öğretmenler içtenlikle övgüde bulunurlar.

Evet, öğrencilerin cesaretlendirilmeye ihtiyacı var, öğretmenler övgülerini mantıklı bir şekilde kullandığı için değerli olduğunu bilerek bir ortam oluşturur.