Filistin’in önde gelen direniş gruplarından İslami Direniş Hareketi “Hamas” bugünlerde 29’uncu kuruluş yıl dönümünü kutluyor.

Gazze Şeridi’nin kuzeyinde dün cuma namazının ardından düzenlenen yürüyüşe 100 bini aşkın Filistinli katıldı.

Hamas, işgalcilerle çatışmalarda daha çok taş kullanıldığı için “Taş İntifadası” (İntifadatu’l Hicara) adıyla da bilinen Birinci İntifada’yla doğdu.

8 Aralık 1987’de İsrailli bir sürücünün Filistinli işçileri taşıyan araca kamyonuyla çarpması sonucu dört işçi hayatını kaybetmişti.

İntikam amacıyla kasıtlı olarak gerçekleştirilen bu olaya işgal yönetimi sıradan bir trafik kazasıymış gibi yaklaşıp katili koruma yoluna gidince Filistinliler’de işgale karşı biriken öfke patladı.

İşçiler için düzenlenen cenaze törenleri protesto gösterilerine ve işgal güçleriyle çatışmalara dönüştü.

Bu sırada işgal askerlerinin kurşunlarıyla yeni şehitler verilince çatışmalar kısa sürede Batı Yaka ve Gazze Şeridi’nin dört bir yanına yayıldı.

Filistin halkı yıllar geçse de işgali asla kabullenmeyeceğini gösterdi.

İntifada, Filistinliler için adeta yeniden diriliş oldu.

İşgale karşı savaşta yeni bir dönem başladı ve Hamas bu süreçte doğup büyüdü.

Filistinli işçilerin katledilmesinden sonra Şeyh Ahmed Yasin altı arkadaşıyla bir araya gelerek bir durum değerlendirmesi yaptı.

İşte o toplantı Hamas’ın kuruluş toplantısıydı.

Toplantıdan birkaç gün sonra, 15 Aralık 1987’de hareketin ilk bildirisi yayınlandı.

Yıllar geçti ve sapan taşlarıyla başlayan mücadeleden Tel Aviv’i vuran füzelere gelindi.

Hamas ve askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları hiç şüphesiz bugün dünden çok daha güçlü ve daha deneyimli.

Bu arada başta Şeyh Ahmed Yasin olmak üzere birçok şehit verildi.

Allah hepsine rahmet eylesin.

İzzeddin El Kassam Tugayları işgal ordusuyla girilecek olası bir savaş için hazırlıklarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.

Bir yandan yeni füze denemeleri yaparken diğer yandan tünel kazmaya devam ediyor.

Düşman hatlarının arkasına sızmaya yarayan direniş tünelleri, El Kassam Tugayları’nın işgal ordusuna karşı en önemli silahlarından biri.

İşgalcilerin de korkulu rüyası.

Bu arada yeni kazılan veya onarımı yapılan tünellerde zaman zaman kazalar meydana geliyor.

Çarşamba akşamı El Şucaiyye Mahallesi’nin doğusunda direniş güçlerine ait bir tünelde meydana gelen çökme sonucu iki mücahit hayatını kaybetti.

El Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde, savaşa hazırlığın uzun soluklu bir mücadele olduğuna dikkat çekerek, yılbaşından bu yana olası bir savaşa hazırlık çalışmaları sırasında 22 mücahidin şehit olduğunu açıkladı.

Söz konusu şehitlerin çoğu tünel kazası kurbanı.

İntifadayla doğan Hamas, Filistin’in işgalden kurtuluşu için mücadele eden bir özgürlük hareketi olsa da ümmetin sorunlarına uzak değil.

Gazzeli öğrencilerin ve çocukların kuşatma altında yaşadıkları onca sıkıntıya rağmen Halep’e ve Arakan Müslümanlarına destek gösterisi düzenlemesi bunun en güzel örneği.

Hamas lideri Halid Meşal de Perşembe akşamı El Cezire kanalında yayınlanan söyleşide, “Suriye’de, Irak’ta ve Yemen’de yaşananlar bize acı veriyor. Halep’te olanlar ciğerlerimizi parçalıyor. Onlar bizim kardeşlerimiz” dedi.

Filistin halkı Birinci İntifada’yı anarken işgal altındaki Filistin topraklarında intifada zincirinin üçüncüsü, Ekim 2015’te başlayan Kudüs İntifadası devam ediyor.

Çeşitli etkinliklerle kuruluş yıldönümünü kutlayan Hamas ise 2017’nin başlarında gerçekleştireceği hareket içi seçimlere ve Meşal sonrasına hazırlanıyor…