Corona virüsü dünyanın birçok yanında görülmeye başlandı. Son günlerde İran’da da virüsün yayıldığı ortaya çıktı.

İran bu hafta seçimlere gitti. Hatta seçim çalışmaları sürecinde bazı vekil adaylarının virüse yakalandığı ama bunu kamuoyundan sakladığı ortaya çıktı. Gilan’dan seçilen 2 yeni parlemento üyesinin enfekte olduğu duyuruldu. İşin kötü tarafı ise bunların seçim kampanyası sırasında binlerce kişiyle temas kurmuş olabilecekleri ifade ediliyor.

Diğer önemli sıkıntı bugün karantinaya alınan Tahran 13. bölge belediye başkanı Ramazanzade’nin Muhsin Haşimi ile görüşmesi.  Muhsin Haşimi hastaneye gidip virüs testi yaptıracağını sonuçlarını iki gün sonra açıklayacağını duyurdu. Muhsin Haşimi’nin ise Cuma günü Hasan Humeyni ile görüşüp tokalaşıp sarıldıkları söyleniyor.

Hasan Humeyni’nin neredeyse tüm devlet ricali ile görüşmeleri var. Virüsün devlet ricaline de bulaşması korkunç bir senaryo olur ki üst düzey bir ölüm halk içinde korku senaryolarının yazılmasına neden oluyor. Endişesiyle evinde testin sonucu bekleyen Tahran Büyük Şehir Belediye Meclisi Başkanı Muhsin Haşimi: Şimdilik değil ama Vakıa sayısı artarsa Tahran karantinaya alınır, diyerek bu senaryoların İran açısından en korkunçlarından birini de ilan etti.

İran’da 31 il var. Corona virüs nedeniyle şehirlerin yarısında okullar tatil edildi.  Okulların tatil edildiği 15 şehir aslında ülke nüfusunun üçte ikisine denk geliyor. Durum gayet ciddi ve İran sağlık sisteminin, hele de ekonomik ambargo altında tir tir titrediği bu süreçte tek başına bu çaplı bir salgınla başa çıkması neredeyse imkânsız. Hele de önümüzdeki günlerde kutlanacak Nevruz Bayramı da düşünülünce durum daha da vahim hale gelecek.

Türkiye yılda bir milyon İranlıya ev sahipliği yapıyor.  Özellikle Iğdır, Ağrı, Van ve Hakkâri gidiş gelişlerin yoğun olduğu iller. Bir o kadar da Türk vatandaşı İran’a gidip geliyor. İki tarafta ciddi risk var.

Şimdiye kadar herhangi bir vaka tespit edilemeyen Türkiye’ye virüsün sıçramaması için olağanüstü çaba gösterilirken, İran içinde salgının sonuçları tartışılıyor. Ama İran her nedense kendi kamuoyunu ABD’de oluşan İnfluenza salgını konusunda bilgilendirerek her zaman ki gibi hedef saptırmaya ve gözleri bir daha ABD’ye çevirmeye çalışıyor.

İran son krizi dünyadan destek almadan yönetemeyecek. Dünya sağlık örgütünün, Türkiye ve Rusya’nın desteğini de alamazsa İran’ın ciddi kayıplar yaşayacağını,  salgının ülkenin dört bir yanına yayılacağı ve buradan dünyaya illaki yayılma potansiyeli olduğunu göz ardı etmemek lazım.

Önümüzdeki günler için başta teşhis kiti olmak üzere çeşitli tıbbı araç, gereç ve ilacın Türkiye tarafından gönderilmek üzere hazırlıklara başlandığı, Sağlık Bakanlığının İran’a destek verilmesi çalışmalarına başladığı duyumları gelmeye başladı.

İran bölge açısından son derece ehemmiyetli bir noktada sağlık riskleri taşımasının geçiş bölgesi olması nedeniyle problemler oluşturacağı ve özellikle geçiş yolunu kullanan Bengali, Afgan ve Uzakdoğu kökenli düzensiz göçmenlerin gelecekte de farklı hastalık riskleriyle hem İran’ı hem de Türkiye’yi zor duruma sokacaklarını da görmek gerekiyor.

Bu arada Pazar günü İran’ın Türkiye sınırında 5.7 şiddetinde bir deprem oldu. Ölü ve yaralılar olduğu, salgın gündemiyle sarsılan İran’ın artık daha da zorlanacağı aşikar… Bu vesileyle ölenlere Allahtan rahmet dilerken yaralılara şifalar dileyelim. Bu zor günlerde insanlık için İran’a destek olunması gerekiyor. Yoksa yangın tüm dünyayı sarmaya devam edecek.

Vesselam…