Fetih hareketi liderlerinden Muvaffak Matar, Hamas’ın yöneticilik nedir öğrenmesi ve yöneticilikte başarılı olması için bin ışık yılına ihtiyaç olduğunu öne sürmüş.

Hamas hakkında söylediği bir yana, kendilerinin yöneticilikten anladığı, işgalin gölgesinde ve işgalcilerin kanatları altında “yöneticilik oynamak” ve gerçekte İsrail’in bekçiliğini yapmaktan başka bir şey değil.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı ve ekibini orada İsrail’in tuttuğunu, Filistin’de demokratik bir seçim yapılması halinde mevcut yönetimin sandığa gömüleceğini herkes bilir.

Abbas, geçen hafta Ramallah’ta İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz’la bir araya geldi.

İsrail tarafı, Filistinlilerin tepkisini çeken görüşmede siyasi konuların gündeme gelmediğini, sadece güvenlikle ve ekonomiyle ilgili meselelerin konuşulduğunu açıkladı.

Gantz-Abbas görüşmesinde masaya yatırılan ekonomiyle ilgili konuların da yine bir yönüyle güvenlikle bağlantılı olduğu sır değil.

Bu şu anlama geliyor:

İsrail’deki koalisyon hükümeti, Abbas başkanlığındaki yönetime “Batı Şeria’nın bir bölümünde güvenliği sağlamaktan görevli bir birim” gözüyle bakıyor.

“İki devletli çözüm” yanlısı olmadığı bilinen İsrail Başbakanı Naftali Bennett’e yakın kaynaklar, görüşmenin siyasi boyutu olmadığını ve gelecekte de Filistin tarafıyla asla siyasi müzakere yapılmayacağını ifade ediyor.

Abbas İsrail Başbakanı’yla bir araya gelmeye can atarken, Bennett kendisiyle kesinlikle görüşmeyeceğini söylüyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Filistin tarafıyla ilişkilerin yüzde 90’ının güvenlik koordinasyonuyla ilgili olduğunu açıkladı.

Fakat İsrail’deki mevcut koalisyon da kendinden önceki hükümetler gibi Batı Şeria’da Hamas’ın daha fazla güçlenmemesi için Abbas’a ve yönetimine ihtiyacı olduğunun farkında.

“Batı Şeria’nın Hamas’ın eline düşmemesi için Abbas’a destek olmalıyız” diye açıkça söylüyorlar.

Abbas da kendisine gösterilen bu ilgiden gayet memnun ve İsrail’in beklentilerini boşa çıkarmıyor.

Bu arada, Filistinli işadamı Munib el-Mısri, Hamas ve Fetih arasında uzlaşı sağlanması için yeniden devrede.

Daha önce de benzer girişimlerde bulunan el-Mısri, Hamas lideri İsmail Heniyye ve yardımcısı Salih el-Aruri’yle görüştükten sonra “olumlu” olarak nitelediği görüşmeyle ilgili Abbas’a bilgi verdi.

Hamas’ın “İyi Niyet Heyeti” tarafından gündeme getirilen uzlaşı girişimine olumlu baktığını kaydeden el-Mısri, Hamas liderlerinin Kahire toplantılarının uzlaşının zeminini oluşturmasını istediklerini belirtti.

Abbas’ın Filistinli işadamına verdiği cevap ise kısa ve netti.

İsrail’i tanıdığını yazılı olarak ilan etmediği sürece Hamas’la uzlaşının mümkün olmadığını söyledi.

Kısacası Abbas’ın tüm çabası Hamas’a Filistin toprakları üzerindeki işgalin meşruiyetini kabul ettirmek üzerine kurulu.

Adam sanki Filistinli değil de İsrailli.

Filistin’de işgalcilerin desteğiyle yönetimi gasp eden azgın azınlık İsrail’in bekçiliğini yapma karşılığında elde ettiği imtiyazları koruma çabasında.

Filistinliler topraklarını işgalden kurtarmak istiyorlarsa yeni bir “dost-düşman” tanımı yapıp ilk önce ve ne pahasına olursa olsun söz konusu azınlığı aşmak zorundalar.

Aksi takdirde Filistin davası tek bir adım dahi ilerleyemez.