Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesindeki Ayser Çalık Ortaokulu'nda 15 Nisan'da düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili 4 eğitimci hakkında soruşturma izni verildi. Bu kişiler saldırı döneminde görev yapan okul müdürü C.K., müdür yardımcısı F.B., din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni A.T. ile rehber öğretmen E.İ. Saldırıda 9 öğrenci ve 1 öğretmen hayatını kaybetmişti. Karar, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müfettişlerinin hazırladığı raporlara dayanıyor ve savcılığa tebliğ edildi.
Ayser Çalık Ortaokulu saldırısında kimler hakkında soruşturma izni verildi?
Soruşturma izni 4 eğitim personelini kapsıyor. Saldırı sırasında okul müdürü olan C.K. ile müdür yardımcısı F.B. karardaki yöneticiler. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni A.T. ile rehber öğretmen E.İ. de izin kapsamında.
MEB müfettişleri tevdi ve ön inceleme raporları hazırladı. Ön inceleme sonunda 4 personelin görevlerini kötüye kullandığı kanaatine varıldı. İzin, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında verildi.
Soruşturma izni ne anlama geliyor?
4483 sayılı kanuna göre, kamu görevlilerinin görevleri sırasında işledikleri iddia edilen suçlarda savcılığın soruşturma yürütebilmesi için yetkili merciin izin vermesi gerekiyor. Verilen izin bir mahkûmiyet kararı değil. Bu kararla cezai soruşturmanın önü açılmış oluyor.
Sürecin bundan sonrasını savcılık yürütecek. Eğitimciler hakkındaki iddiaların suç oluşturup oluşturmadığını adli makamlar değerlendirecek. Hüküm kesinleşene kadar 4 eğitimci için masumiyet karinesi geçerli.
Müfettiş raporunda okul yöneticileri hakkında ne deniyor?
Raporda, müdür C.K. ile müdür yardımcısı F.B.'nin "silah seslerini duyduktan sonra saldırının gerçekleştirildiği kata çıktıkları, saldırıyı gördükten sonra okul binasını terk ettikleri" belirtiliyor.
Müfettişlere göre, okul yöneticileri "öğrencilerin güvenliğini sağlama, onları korunaklı alanlara yönlendirme ve tahliyelerini organize etme yükümlülüklerini yerine getirmedi."
Öğretmen A.T. hakkında hangi değerlendirme yapıldı?
Rapora göre A.T., saldırı sırasında görevli olduğu sınıfta silah seslerini duydu. Seslerin geldiği yöne baktıktan sonra öğrencileri korumak için bir şey yapmadan zemin kata koştuğu anlaşıldı.
Müfettişler bu davranışın "terk suçu" oluşturup oluşturmadığına adli makamların karar vermesi gerektiğini yazdı. Yani raporda suçun işlendiği tespit edilmiyor, değerlendirme yargıya bırakılıyor.
Rehber öğretmen E.İ. neden soruşturma kapsamında?
Rehber öğretmenle ilgili bölümde iki konu inceleniyor: Saldırganın şiddet eğilimi gösterdiğine dair öğrenci anlatımları ve rehberlik hizmeti verildikten sonra yaşanan süreç.
Rapora göre müfettişler, E.İ.'nin Çocuk Koruma Kanunu'ndaki bildirim yükümlülüğünü ihlal ettiği kanaatine vardı. Bu davranışların saldırıyla ve saldırıdaki ölüm ve yaralanmalarla bağlantısını da adli makamların değerlendirmesi uygun görüldü.
Eğitimcilere hangi suçlamalar yöneltiliyor?
Ailelerin avukatına göre eğitimciler, terk, görevi kötüye kullanma ve suçu bildirmeme iddialarıyla karşı karşıya. Bu suçlamaların hangi kişiye hangi oranda isnat edildiği ve kesin hukuki niteleme, savcılığın soruşturmasında belli olacak.
Aileler karar hakkında ne dedi?
Hayatını kaybeden öğrencilerden bazılarının ailelerini temsil eden avukat Furkan Mehmet Cinkara, kararı adalet açısından önemli bir adım olarak değerlendirdi. Ancak Cinkara, soruşturmanın 4 kişiyle sınırlı kalmaması gerektiğini de söyledi.
Cinkara, AA muhabirine şu açıklamayı yaptı: "Onikişubat Kaymakamlığı tarafından söz konusu dört kişi hakkında soruşturma izni verilmiştir. İlgili kişilere terk suçu, görevi kötüye kullanma ve suçu bildirmeme iddiaları isnat edilmektedir. Bu karar, adaletin tecellisi yolunda atılmış son derece önemli bir adımdır ancak yürütülen soruşturmanın yalnızca bu kişilerle sınırlı kalmaması gerektiğine inanıyoruz."
Kahramanmaraş'taki okul saldırısında ne olmuştu?
Saldırı 15 Nisan 2026'da Onikişubat'taki Ayser Çalık Ortaokulu'nda yaşandı. Saldırıyı okulun öğrencisi İsa Aras Mersinli düzenledi. Basına yansıyan bilgilere göre saldırgan da olay sırasında hayatını kaybetti.
Saldırıda öğretmen Ayla Kara ile 9 öğrenci öldü, 15 öğrenci yaralandı. Olay kamuoyunda okul güvenliği ile rehberlik hizmetlerinin yeniden tartışılmasına yol açtı.
Saldırganın ailesi hakkındaki dava ne aşamada?
Saldırganın babası Uğur Mersinli ve annesi Peyman Pınar Mersinli soruşturma sırasında tutuklandı. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı 43 sayfalık bir iddianame hazırladı.
İddianamede iki sanık için şu suçlamalar yer alıyor:
- Uğur Mersinli: 10 kişiye yönelik "olası kastla öldürme", 15 kişiye yönelik farklı niteliklerde "olası kastla yaralama" ve "Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'a muhalefet"
- Peyman Pınar Mersinli: "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma"
Tutuklu iki sanığın yargılanması başladı ve duruşma 4 Aralık'a ertelendi. Eğitimciler hakkındaki soruşturma bu davadan ayrı yürütülecek.




