Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’nin Kızıldeniz’deki Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan’a ait olduğunu kabul etmesinin üzerinden yaklaşık sekiz yıl geçti.
Ancak Mısır, Suudi Arabistan ve İsrail sahillerine yakın stratejik adaların devri meselesi Kahire ve Riyad arasında kriz oluşturmaya devam ediyor.
Adaların önemi Ürdün’ün Akabe Limanı ile İsrail’in Eilat Limanı’nın bulunduğu Akabe Körfezi’nin girişinde yer almalarından kaynaklanıyor.
Tiran ve Sanafir adalarına sahip olan ülke izin vermediği sürece İsrail gemilerinin Eilat Limanı’ndan Kızıldeniz’e açılmaları mümkün değil.
İsrail, Riyad ile ilişkilerinin normalleşmesine yol açacağı için adaların egemenliğinin Suudi Arabistan’a devrine yeşil ışık yakmıştı.
Fakat adaların Suudi Arabistan’a fiilen teslimi şu ana kadar gerçekleşmedi.
Bunun bir sebebi Mısır halkının ve devlet içindeki bazı odakların ülke topraklarından taviz verilmesine karşı olması ise diğer bir sebebi de Abdülfettah es-Sisi liderliğindeki yönetimin Riyad’dan daha çok para koparmak istemesi.
“Meda Mısır” adlı internet sitesinin geçenlerde yayınladığı bir haber dikkatleri yeniden Tiran ve Sanafir adalarına çekti.
Suudi Arabistan’ın ABD’ye adalarda askerî üs kurmayı önerdiği iddia edilen haberde, askerî üssün amacının “Süveyş Kanalı’nın güvenliğini sağlamak ve İran başta olmak üzere çeşitli ülkelerden Gazze Şeridi’ne ya da Lübnan’a silah taşıdığından şüphelenilen gemileri engellemek” olduğu öne sürüldü.
Haberde ayrıca konunun ABD Başkanı Donald Trump’ın önümüzdeki günlerde Suudi Arabistan’ı ziyareti sırasında gündeme geleceği ifade edildi.
Bu arada ABD Başkanı’nın Süveyş Kanalı’yla ilgili açıklamasını ve Husilerin Kızıldeniz’den geçen gemilere düzenledikleri saldırılar konusunda Abdülfettah es-Sisi’yle yaptığı konuşmayı da hatırlamakta fayda var.
Trump, ABD olmadan Panama ve Süveyş kanallarının var olmayacağını ileri sürerek ülkesinin hem askerî hem de ticari gemilerinin her iki kanaldan da ücretsiz geçişine derhâl izin verilmesi gerektiğini söyledi.
Wall Street Journal gazetesi de Trump’ın Abdülfettah es-Sisi’den Mısır’ın Husilere yönelik operasyonlara katılmasını, istihbarat ve finansman desteği vermesini istediğini ancak Mısır Cumhurbaşkanı’nın bu talebi reddettiğini yazdı.
Haberde belirtildiğine göre, Abdülfettah es-Sisi, Husilerin saldırılarını durdurmanın en iyi yolunun Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlamak olduğunu ifade etti.
Kahire ve Washington arasında son dönemde ciddi görüş ayrılıkları söz konusu.
ABD Başkanı, Gazze Şeridi’nin yeniden imarı için bölgede yaşayan Filistinlilerin Ürdün ve Mısır başta olmak üzere çeşitli ülkelere gönderilmesi gerektiği görüşünde.
Kahire ise Gazze Şeridi sakinlerinin tehcirine karşı.
“Tiran ve Sanafir adalarında ABD üssü kurma” fikrinin Washington’ın taleplerini kabul etmesi için Mısır’a baskı amacıyla gündeme getirildiği yönünde yorumlar yapılıyor.
Mısır, İsrail ve Ürdün’den sonra Orta Doğu’da ABD’den en çok dış yardım alan üçüncü ülke.
Herkes biliyor ki o yardım Mısırlıların kara kaşları ve kara gözleri uğruna yapılmıyor.
Kahire’ye her yıl yaklaşık 2,1 milyar dolar, askerî vesayetin devam etmesi, Mısır’ın Amerikan çıkarlarına ve İsrail’e tehdit teşkil etmemesi için veriliyor.