Korona virüsü tüm dünyanın baş belası olmaya devam ediyor. Devletler sağlık siteminin çöküşünü engellemeye çalışırken, Halkların iktidarlara olan güvenleri neredeyse yerler seviyesine inmiş durumda.

ABD iç kargaşayla karşı karşıya, Trup ve Eyaletler arasında sorunlar gün yüzüne çıkmaya başladı. İtalya ve İspanya AB’ye dâhil olmanın kendilerine getirdikleri ve götürdükleri üzerine kafa yormaya başladılar. Çin Korona sonrası dönemde kâr hesabı yaparken, dünya kamuoyundan yükselmeye başlayan tazminat nidalarıyla nasıl başa çıkacağını planlamaya başladı. Arap ülkeleri her ne kadar sınırlarını kapatsalar da ölü ve hasta sayıları tam olarak objektif değil. Hastalığın boyutunun ne olacağını ve Arap ülkeleri ekseninde salgının devam edip etmeyeceği merak konusu.

Türkiye görece olarak salgınla en iyi mücadele eden ülkelerden biri. Sağlık alt yapısını çok iyi durumda olması,  hastalar için gerekli olan başta solunum cihazları olmak üzere, ilaç ve teknik malzemenin üretilebiliyor olması, ülke içinde halka yönelik destek çalışmaları ve tabi ki küçüğünden büyüğüne tüm halkın hiçbir talepte bulunmadan canla başla uğraşması salgının acısını ve etkisini hafifletiyor.

Sağlı Bakanı Fahrettin Koca ve tüm devlet erkânının görevini bi hakkin yerine getirmesi, alanda bulunan Kızılay, İHH, AFAD, Diyanet Vakfı, Memurlar, İşçiler ve Vefa Guruplarının gece gündüz çalışmaları tarihe not olarak düşüyor. Tabi geçen hafta içinde dağıtımına başlanan ve bu hafta içinde talep eden herkese ulaşması beklenen maskelerin üretilmesinde ve tedarik edilip dağıtılmasında emeği geçen Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekibinin gece gündüz süren çabasını da unutmamak lazım.

Bizim için önemli ülkelerden biri olan sınır komşumuz İran var ki, salgınını orada kontrol altına alınması da çok önemli. Malumunuzdur, İran’da salgın bizden günler önce başlamıştı. İran’ın verdiği sayılar her ne kadar güvensiz olsa da ülke çapında ciddi sıkıntı yaşandığını gözleyebiliyoruz. Her gün basın karşısına çıkan bir İran’lı yetkili ya aşıyı bulduklarını, ya hastalığı izole ettiklerini ya da salgının bitmek üzere olduğunu ifade ediyorlar.

İran’da çok başlılık olduğu bilinen bir gerçek, sağlıktan, ticarete birçok alanda otonom bir yapıyla hareket eden Devrim muhafızları ordusu (DMO) geçen hafta ilginç bir haberle kamuoyunun önüne çıkan İranlı komutanlar yeni bir cihaz keşfedildiğini ilan ettiler.

İran’daki DMO’ya yakın Vatani İmruz gazetesi, “Korona Bulucu” başlıklı haberinde, söz konusu cihazın DMO Komutanı Hüseyin Selami’nin de katıldığı bir törenle tanıtıldığını bildirdi. Ama ilginç olanı Sağlık Bakan yardımcısı bu tür bir cihaz için başvuru yapılmadığını açıkladı. Yani aslında her zaman olduğu gibi reklam yapmaya çalışan DMO bu defa duvara toslamış oldu. Esasında olan ise hastalık üzerinden dahi olsa kurumlar arasındaki kavga bir daha gün yüzüne çıkmış oldu.

Yani İran reklamın gücü üzerinden yürüttüğü hikâyelerinde bir defa daha halkını inkisarı hayale uğrattı.

Dünya korona nedeniyle birçok şeye gebe her şey hayra tebdil olsun.