Her akşam dünyada artan vaka sayılarını televizyon haberlerinden seyrediyoruz.  Sayılar az iken dikkatimiz daha fazla idi. Rakamları takip ediyor ona göre yorumlar yapıyorduk. Ancak rakamlar arttıkça kontrolü kaybettik artık rakamlar hükümsüz hale geldi. Küçük rakamlar kontrol edebileceğimiz seviyede görünüyordu. Sayılar hızla yükselince yorumlarımızın netliği de kaybolmaya başladı. Kriz dünyayı sarınca üçün beşin de önemi kalmadı. Günlük 500’lü rakamlar bile iyi değerlendirmeler sayılıyor. Tekli rakamlar olaydı vaka idi ve acı hikâyeleriyle bizi hüzünlendiriyordu. Rakamlar artınca artık birer istatistik değer, figür ve grafik olarak karşımızda duruyor.

Virüs kontrol atına alınamayınca suçlu aramaya çıkıldı. Amerika’nın aklına birden bire Dünya Sağlık Örgütü geldi. Örgütün kendilerini ve dünyayı aldattığını söyleyerek kuruma verdikleri bütçeyi durduracaklarını açıkladılar. Başkanının da eski bir komünist olduğunu ve Çin yanlısı olduğunu söyleyerek hem örgütü yaraladılar hem de kendi inandırıcılıklarını. Zaten Çin uzun zamandır ticaret savaşları nedeniyle Amerika’nın hedefindeydi.

Amerika her şeye rağmen açık oynuyor ve orada olanlar dünyanın gözünün önünde cereyan ediyor. Orada ki saçma sapan açıklamaların bile bir karşılığı var. Gel ki, inanılmaz kötü bir iletişim stratejisi izliyorlar. Daha doğrusu stratejisizliği… Herhalde bu defa sorular bilmedikleri yerden geldi. Kafa karışıklığı ve keşmekeş bütün hızıyla devam ediyor. Amerika, başkanlık sistemi nedeniyle kriz yönetimi için ideal bir yapıda olsa da başkanın tutarsız, istikrarsız açıklama ve davranışları nedeniyle büyük bir iletişim kargaşası yaşanıyor. Kibirli, başına buyruk tüccar başkanın açıklamalarını düzeltmek bürokratların uzun zamanını alıyor. Tam düzelttik derken atılan yeni bir mesaj ortalığı iletişim açısından berbat ediyor.

Bunun tersi bir yönetim tarzıyla yönetilen Çin’de, durum hakkında sağlıklı bilgi almak mümkün değildir. Virüsün dünyaya yayıldığı yer olarak Çin, olayın kaynağı ile ilgili sağlıklı bir açıklama yapmadı. Olayın tam olarak ne zaman başladığı hala muamma olmayı sürdürüyor. Kaç kişiye bulaştığı, ne kadar insanın öldüğü konusunda da net bir açıklama yok. Vaka sayısı bıçakla kesilir gibi durdu. Vakalar durduğu gibi ölü sayıları da birden sıfırlandı. Karantinadan çıkıldı diye Wuhan’da büyük bir havai fişek ve ışık gösterili şov yapıldı. Amerika’nın çok yüklenmeleri sonucu ölü rakamları revize edildi ve rakamlar bu sefer iki katına çıktı.

Avrupa Birliği gerçekten kötü günler geçiriyor. İngiltere birlikten ayrılarak birliğe büyük darbe vurmuştu.  AB’nin bu kadar büyük bir krize hazır olmadığı ortaya çıktı. Sıkıntılı günler, bürokratlar eliyle yönetilen birliği çökme noktasına getirdi. Ayrıca Avrupa ülkelerinde güçlü lider eksikliği de işlerin sarpa sarmasının nedenlerinden birisidir. İşin ilginç yanı da işte bu! Dünyanın en güçlü devletlerinin virüs karşısında diz çökmesidir.

Virüsün insani, iktisadi ve siyasi faturası çok ağır olacak. Bunun büyüklüğünü şimdiden ölçmek mümkün değildir.