Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) resmi haber ajansı WAM, Cuma günü Devlet Başkanı Halife bin Zayid el-Nahyan’ın hayata gözlerini yumduğunu duyurdu.

Yedi emirliğin birleşerek BAE’yi kurmalarına öncülük eden ilk devlet başkanı Zayid bin Sultan el-Nahyan’ın vefatının ardından göreve başlayan 1948 doğumlu Halife bin Zayid, sağlık sorunları sebebiyle uzun süredir ortalıkta yoktu ve ülkeyi fiilen küçük kardeşi Abu Dhabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid yönetiyordu.

Halife bin Zayid el-Nahyan, kurucu devlet başkanının ilk eşi Hıssa bint Muhammed bin Halife bin Zayid el-Evvel’in oğluyken, vefatının ardından görevini devralan Muhammed bin Zayid, bir başka annenin, “Emirliklerin Annesi” (Ummu’l-İmarât) olarak da adlandırılan Fatıma bint Mübarek el-Ketbi’nin oğlu.

BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid, resmi ziyaretler ve kapalı alanlarda yapılan görüşmeler sırasında dahi gözünden hiç çıkarmadığı siyah gözlükleriyle meşhur BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Tahnun bin Zayid ve Başbakan Yardımcısı Mansur bin Zayid de yine aynı annenin, halen hayatta olan Fatıma bint Mübarek el-Ketbi’nin çocukları.

Halife bin Zayid el-Nahyan’ın vefatının ardından resmen devlet başkanı seçilen Muhammed bin Zayid’in bu göreve getirilmesi beklenen bir gelişmeydi.

Ağabeyinin hastalığı sebebiyle uzun süredir ülkeyi yönettiği için pratikte değişen pek bir şey olmayacak.

Sadece bundan sonra kendisinden bahsederken Abu Dhabi Veliaht Prensi olduğunu fakat ülkeyi fiilen onun yönettiğini izah etmek zorunda kalmayacağız.

Muhammed bin Zayid’in sağlık sorunlarını bahane ağabeyini devre dışı bıraktığı iddiaları ve “BAE Devlet Başkanı nerede?” soruları son bulacak.

Cenaze töreninin yabancı devletlerden gelecek heyetler beklenmeden alelacele yapıldığı merak edilse de o da kısa süre sonra unutulacak.

Şimdi cevabı merak edilen asıl soru şu:

Yeni Abu Dhabi Veliaht Prensi olarak kim seçilecek?

Muhammed bin Zayid’in kardeşlerinden biri mi yoksa en büyük oğlu Halid bin Muhammed mi?

Bu konuda daha çok aile içi dengeler belirleyici olacak.

Neden “BAE Veliaht Prensi” değil “Abu Dhabi Veliaht Prensi” diyoruz?

Çünkü BAE’yi oluşturan her emirliğin kendi emiri olduğu gibi kendi veliaht prensi de var.

Örneğin Dubai Emiri Muhammed bin Raşid el-Mektum iken oğlu Hamdan bin Muhammed Dubai Veliaht Prensi.

Her emirliği bir aile yönetiyor.

Zengin petrol ve doğalgaz yataklarına sahip Abu Dhabi, BAE’yi oluşturan yedi emirliğin en zengini ve en güçlüsü.

Ülkenin bel kemiğini Abu Dhabi Emirliği oluşturuyor.

Diğer emirliklerin değil de onun başındaki isme doğrudan devlet başkanı olarak biat edilmesinin sebebi bu.

Gelir kaynakları daha çok turizme ve ticarete dayanan Dubai Emirliği’ne ve el-Mektum ailesine ise başbakanlık düşüyor.

Türkiye ve BAE arasındaki ilişkiler Muhammed bin Zayid’in ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşılıklı ziyaretleriyle düzeldi ve oldukça iyi bir noktaya geldi.

Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde Abu Dhabi’ye bir taziye ziyaretinde bulunması bekleniyor.

İki ülke ilişkilerinde yepyeni bir sayfa açılmışken yetkili makamlarda bulunanların hükümeti zora sokacak ve ülke politikalarıyla ters düşecek açıklamalardan kaçınmaları, herkesin her konuda görüş bildirmek zorunda olmadığını bilmeleri gerekiyor.