İsrail’de koalisyon ortaklarının erken seçim kararı almasının ardından parlamento feshedilmiş ve seçimin 1 Kasım’da yapılmasına karar verilmişti.

İsrailli liderler her seçim öncesi seçmene “ne kadar güçlü olduklarını göstermek” ve “güvenliğinin ancak kendilerinin iktidarında sağlanabileceği mesajı vermek” için Gazze Şeridi’ne savaş açarlar.

İsrail ordusunun son saldırıları “Filistinli kanı dökerek seçim propagandası yapma” geleneğinin değişmediğini gösterdi.

İsrail her ne kadar “sadece İslami Cihad’ı hedef aldığını” söylese de saldırılarda hayatını kaybedenlerin ve yaralananların çoğunun masum siviller, kadınlar ve çocuklar olduğu kesin.

Akan kan Filistinli kanı ve işgalcilerin hedefinde de Filistin direnişi var.

Gazze Şeridi’ndeki direniş grupları bu gerçeğin farkında ve aralarında fitne çıkarmak isteyen işgalcilerin oyunlarına düşmeyecek kadar tecrübeliler.

İsrail ordusunun saldırılarının başlamasının ardından İslami Cihad’ın misilleme operasyonuna Hamas’ın katılmaması her iki direniş grubunun da yer aldığı Ortak Operasyon Merkezi’nin kararı.

Filistinli direniş grupları sahip oldukları ve sürekli geliştirdikleri askeri güçlerini şimdilik harcamamak ve işgalcilerle ileride yapılacak “kapsamlı kurtuluş savaşı” için saklamak istiyorlar.

Ayrıca her ne kadar direniş seçeneğini bağrına bassa da yıllardır devam eden ablukayla yorulan Gazze halkının şu an için büyük bir savaşı kaldıracak gücü yok ve direniş grupları bu durumu göz önünde bulundurarak halka daha ağır bir yük yüklemekten kaçınıyor.

İsrail ordusunun saldırıları ve İslami Cihad’ın misillemeleri devam ederken Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması ve bölgeye yeniden sükunetin hakim olması için Kahire devrede.

Filistinli direniş grupları aslında arabulucu olarak İsrail yanlısı Mısır rejimine güvenmiyorlar.

Fakat halihazırda başka seçenek yok.

Muhtemelen saldırılar bir süre devam ettikten sonra duracak ve İsrail operasyonun amacına ulaştığını, belirlenen hedeflerin yok edildiğini vesaire söyleyerek zafer kazanmış görüntüsü vermeye ve Kudüs’ün Kılıcı Savaşı’nda kaybettiği psikolojik üstünlüğü yeniden kazanmaya çalışacak.

İki taraf da savaşın ucu açık bir şekilde sürmesini istemiyor.

Juventus ve Atletico Madrid arasında İsrail’de oynanacak hazırlık maçı Filistin direnişinin misilleme saldırıları sebebiyle iptal edildi.

Yine aynı sebeple sahiller boşaltıldı ve Gazze Şeridi’ne yakın yerleşkelerde yaşayanlar sığınaklara girdi.

İsrail toplumunun uzun süre siren sesleri ve füze korkusu ile yaşaması mümkün değil.

Saldırıların devam etmesi halinde İzzeddin El-Kassam Tugayları’nın da bilfiil savaşa katılması, Batı Şeria ve 1948’de işgal edilen topraklarda Filistinliler ve işgalciler arasında şiddetli çatışmaların yaşanması kuvvetle muhtemel.

Bu nedenle işgalciler de saldırılarına son verip ateşkese razı olmak zorunda kalacaklar.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılara gösterilen tepkiler öncekilerden farklı değil.

Washington’dan yapılan açıklamada her zamanki gibi “İsrail’in kendini savunma hakkı olduğu” vurgulandı.

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani, Hizbullah’ın “uygun zamanda” İsrail’i yok edeceğini öne sürdü.

Arap ülkeleri de kınama bildirileri yayınladılar.