Hepimizin doğru ya da yanlış yapmaya alıştığımız ve sürdürdüğümüz rutinlerimiz vardır. Bunlar küçük yaşlardan itibaren yaptıklarımız olabildiği gibi, sonradan edindiklerimiz de olabilir. İster görerek isterse de bilinçli olarak seçelim, bir şeyi yaptıkça alışır, alıştıkça artık o şeyi gözü kapalı yapmaya başlarız. Yaptıklarımız, bizi yapılandırır ve yaptıklarımıza uygun şekil alırız. Artık giderek o yaptıklarımızla anılmaya başlarız.

Sürekli gördüklerimiz bize yapışır

Annemizin sürekli abdestli durması, elinden ve dilinden Kur’anı bırakmaması, yüzünün hep gülümsemesi, bir büyük gelince hemen ayağa kalkıp hürmetle karşılaması, konuşurken nezaketli ve saygılı konuşması, israf etmemeye azami dikkat etmesi, öğrenmeyi ve öğrendikleri ile amel etmeyi hayatın merkezine koyması gibi daha birçok husus; bir annenin, bir babanın ya da ikisinin birden üzerinde görülmesi, o ailede yetişen evlâtlar için önemli bir nimet ve manevi rızıktır.

Doğru fiil doğrultur

Her gün mutlaka bir Yasin okumak, namazdan sonra mutlaka tespihatını yapmak, camilere sık sık gitmek, dua etmek ve dua almak, insanların iyi ve olumlu durumlarına sevinmek, gece gündüz doğru insanlarla birlikte olmak için gayret etmek, kendi eksiğini görme konusunda dikkatli ve uyanık olmak, çok sık sadaka vermek ve sadaka sevabı verilen amelleri yapmak, iyi geçinmek için elinden geldiğince gayret etmek, canını sıkan ve yanlış davranmaya devam edenlere bile dua ederek güzel bir ahlâk numunesi ortaya koymak, ne güzel, ne harika bir alışkanlıklar demeti yani ahlâk bileşkesidir.

Kendine yatırım yapmak en akıllıca bir iştir

Kişisel bakımına her şartta dikkat etmek, insanın hürmete değer olduğuna Rabb’inden (c.c) dolayı inanmak, dualarında önce kendisinin iyi ve doğru olması için kendi düzelmesine öncelik tanımak, kendisinin her an çok daha iyi olabileceğine inanarak, sadece Rabb’inden  (c.c) isteyerek yol almak, her şeyin geçici, bir tek insanlığın kalıcı olduğunu akledip fehmetmek; bu yalan dünyada Rabb’imizin (c.c) ne büyük bir ikramıdır, ne büyük bir manevi kazanımdır.

Her iyi fiil bir kazanımdır

Örnek olmak, söz ile tebliğden çok daha etkilidir. Bir şeyleri içinden gelerek yapmak, karşımızdakinde etki ve hayranlık uyandırır. Doğru bir şeyleri yani bizim şahsiyetimizi yapılandıran, Rabb’imizi (c.c) razı eden, bizi huzurlu, birlikte yaşadıklarımızı dingin ve dengede tutan fiiller; önce kendimize iyi gelir, daha sonra Rabb’imiz ile aramızı düzeltir.  Ayrıca bu fiiller, insanlık alemi için de birer nimettir.