Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Amerikan Fox News kanalına konuşarak iç ve dış politikayla ilgili birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Röportajın en dikkat çekici bölümü, Suudi Arabistan ve İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik söylenenler olsa gerek.

İsrail’le görüşmelerin durduğuna dair haberlerin doğru olmadığını belirten Muhammed bin Selman, “Normalleşmeye her gün daha çok yaklaşıyoruz.” dedi.

Filistin meselesinin kendileri için önemli olduğunu söyleyen Suudi Arabistan Veliaht Prensi, “Filistinlilerin hayatını kolaylaştırmaları gerektiğini” ifade etti.

İsrail, Suudi Arabistan’la ilişkilerini normalleştirmek için Filistinlilere “taviz verme” taraftarı değil.

İsrail tarihindeki en fanatik hükûmet olarak nitelendirilen mevcut Netanyahu hükûmetinin Suudi Arabistan’la normalleşme hatırına Kudüs’ü ve Mescid-i Aksa’yı Yahudileştirme planlarından ve Batı Şeria’daki projelerinden vazgeçme, iki devletli çözümü kabul etme ihtimali sıfır.

Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul kürsüsünden gösterdiği “ Yeni Orta Doğu” haritasında tarihi Filistin topraklarının tamamının İsrail olarak tanımlanması zaten her şeyi açıklıyor.

Trump’ın başkanlığı döneminde gündeme gelen Yüzyılın Anlaşması ve Refah İçin Barış Planı’nda da yer aldığı gibi İsrail’in amacı, Filistin Yönetimi’ne üç beş kuruş yardım yapılmasını sağlayarak Filistin davasını tasfiye etmek.

Muhammed bin Selman da Filistinlilerin hayatlarını kolaylaştırmak gerektiğinden bahsederken ekonomik yardımı kastediyor gibi.

Suudi Arabistan-İsrail normalleşmesi büyük oranda Riyad’ın taleplerinin ABD tarafından kabul edilip edilmeyeceğine bağlı.

Fox News’e verdiği röportajda “ İran nükleer silaha sahip olursa biz de nükleer silah alırız.” diyen Muhammed bin Selman, Washington’dan Suudi Arabistan’ın nükleer programına yardımcı olmasını istiyor.

Bu konudaki pazarlıkların geldiği noktada Biden yönetiminin Suudi Arabistan’a, çalışanlarının tamamı Amerikalılardan oluşacak bir nükleer tesis kurulmasını önerdiği iddia ediliyor.

Muhammed bin Selman’la yapılan kapsamlı bir röportajda Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda vahşice katledilmesi gündeme gelmezse olmaz.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, cinayetle ilgili soruya faillerin yargılandıklarını ve davanın kapandığını söyleyerek cevap vermiş.

Olaya karışanların cezalarını çekmekte olduklarını öne sürmüş.

Eski adıyla Twitter’da ve yeni adıyla X’te yaptığı paylaşımla düşüncesini ifade eden bir Suudi Arabistan vatandaşının idama mahkûm edilmesi sorulunca da böyle bir cezayı onaylamadığını ancak yargıya müdahale edemeyeceğini iddia etmiş.

Kaşıkçı cinayetinin faillerinin cezalarını çekmekte olduklarına ve Muhammed bin Selman’ın Suudi Arabistan yargısına müdahale edemeyeceğine inanan tek bir kişi dahi yoktur herhalde.

Bölgeyi yakından takip eden gözlemcilerin kahir ekseriyeti Fox News’in Suudi Arabistan Veliaht Prensi’yle yaptığı röportajın parası önceden ödenmiş bir PR çalışması olduğu görüşünde.

Milyon dolarları basıp birçok ünlü futbolcuyu ülkesine getiren ve Ronaldo’ya entari giydirip kılıç dansı yaptıran Muhammed bin Selman, sahip olduğu servetle her şeyi yapabileceğini göstermeye çalışıyor.