2000-2020 yılları arasında doğan bu kuşağın ilk üyeleri önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde çalışma yaşamına girecek ve siyasi karar alıcılar olarak yönetim de söz sahibi olacaklar. 

Türkiye’de 2000’den sonra doğanlardan oluşan kuşak aynı zamanda ‘Kristal Nesil’ olarak da adlandırılmaktadır. Uzmanların ‘derin duygusal’ sıfatıyla nitelendirdiği bu kuşak, Türkiye’nin yaklaşık %20’sini oluşturmaktadır.

Z Kuşağıyla ilgili henüz kavramsallaşmış net bilgiler bulunmamakla birlikte çok konuşulmakta en yaygın ifadeyle ‘ İnternet kuşağı’ olarak da adlandırılmaktadır.

İnternet Kuşağı

Bu kuşak önceki kuşaktan farklı olarak ‘network’ gençleri, çeşitli ağların üyeleri olabilmektedirler. Uzaktan da ilişki kurabildikleri için yalnız yaşadıkları ve yaşayabilecekleri savunulmaktadır. Aynı anda birden fazla konu ile ilgilenebilme becerilerini geliştirdikleri söylenebilir (Mengi, 2009).

Z kuşağının diğer kuşaklara göre en büyük farkı internetin ve teknolojinin içinde doğmuş olmalarıdır. Bireyselliğe önem veren, en yeni iletişim araçlarını kullanan, yeniliğe açık, haberleşmek için sosyal medyayı kullanan, arkadaşlık ilişkilerini ise ağırlıklı olarak sosyal medya üzerinden yürüten, teknolojiyi doğal yaşam standardı olarak algılayan bir kuşaktır. Temel değerleri; öğrenmek, paylaşmak ve üretmektir (Mengi, 2012).

Z Kuşağı içine doğdukları global teknolojik köyde dünyanın herhangi bir noktasındaki bir kişiyle saniyeler içinde haberleşebilmektedir. Günün her saati internette bilgi paylaşımına yatkın olan bu nesil, sosyalliği de bu ortamlara kaydırarak, farklı bir iletişim şekli benimsemektedir. Hızlı ve kolay iletişim biçimleri, paylaşım imkânlarında artış sağlayarak olumlu katkılar sağlasa da sosyal medyanın karanlık yüzü ve yol açtığı bağımlılık konusunda da pek çok çalışma yapılmıştır. 

Özellikle, internet bazlı oyunların olumsuz etkileri, Z kuşağı üzerinde hissedilmektedir (Sarıoğlu ve Özgen, 2017:245). 

Z Kuşağının Eğlence Anlayışı

Önceki kuşakların aksine sosyal medyanın içine doğmuş olan Z kuşağı sosyal medya kanallarını daha çok iletişimini sürdürmek, araştırma yapmak ve eğlence amaçlı kullanmaktadır. 

Z kuşağı sosyal medyayı eğlencenin yanı sıra ürün ve hizmetler hakkında bilgi edinme, fiyat araştırma, ilişkilerini sürdürme ve iş birliği yapma gibi konularda yoğun biçimde kullanmaktadır. 

Z kuşağını, cep telefonları, kablosuz internet ve interaktif bilgisayar oyunları aracılığı ile geniş çapta dijital iletişim teknolojilerine kendi evlerinde erişen ilk nesil olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır (Bassiouni ve Hackley, 2014). 

Z Kuşağı Tüketicileri

Dijital yerliler olarak da tanımlanan Z kuşağı insanlık tarihinin el, göz, kulak vb. motor becerileri senkronizasyonu en yüksek nesli olarak sonuç odaklı, tatminsiz, kararsız ve doğuştan tüketici olarak görülmektedir (Taş vd., 2017:1037). 

Z Kuşağı tüketicilerin günlük yaşamlarının büyük bölümünü internetin, tabletlerin ve akıllı telefonların kapladığını düşündüğümüzde Z kuşağı için internetsiz ya da teknolojisiz bir tüketim davranışını tarif etmek de kolay olmayacaktır (Bayrakdaroğlu ve Özbek, 2018:10).