Bölge belediyelerine atanan kayyımların atandıkları şehirlerde güzel hizmetlere imza attıklarını belirten Mehmet Alayı Atlı, HDP’li belediyelerin yıllardır çözemediği alt yapı sorunlarının çözüme kavuştuğunu söyledi.

Erhan Uğurlu/Van

Bölgesinde oldukça aktif rol üstlenen, dargın aileleri barıştıran, terör örgütü PKK’nın tehditlerine rağmen aşiretiyle birlikte devletin yanında olmasıyla bilinen genç yaşına rağmen bölge halkına öncülük eden Mehmet Alayı Atlı ile gündemdeki gelişmeleri konuştuk. Ayasofya’nın yeniden camiye dönüştürülmesinden dolayı duyduğu mutluluğu paylaşan Atlı, PKK terörüne karşı yaptıkları faaliyetleri de anlattı.

Öncelikle sıcak gündemi konuşalım. Dünyada büyük bir yankı uyandıran Ayasofya’nın 86 yıl sonda yeniden cami olarak açılması konusundaki düşünceleriniz nelerdir?

Biliyorsunuz ki, 916 yıl Kilise olarak ibadete açık olan Ayasofya, Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethinin ardından cami olarak kullanıldı. 1934’te müzeye dönüştürülen Ayasofya Camii bugün tekrar asli görevine dönmüş oldu. Bu manada çok büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz. Fatih Sultan Mehmet Han’ın bize bıraktığı bu kutlu mirasa sahip çıkarak, 86 yıl içimizde büyük bir yara olarak kalan bu hasrete, dünya lideri Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan sayesinde son verilmiştir. Bu vesile ile Ayasofya Camisi’nin tekrar ibadete açılmasını Aziz milletimize ve İslam âlemine hayırlı uğurlu olmasını diler, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a da sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Cenab-ı Allah kendisinden razı olsun.

Biraz da bölgedeki faaliyetlerinizden bahsedelim. Bölgede tanınmış bir kanaat önderi olarak kendi aşiretinize ve bölge halkına ne tür katkılarınız oldu?

Kanaat önderi olarak iyi günde de kötü günde de her zaman her konuda aşiretimin ve bölge halkının yanında; şikâyet etmeden, yorulmadan, gocunmadan, şımarmadan, kibir yapmadan, tepeden bakmadan mütevazı bir şekilde olmuşumdur. Onların dertleri ile dertlenmiş ve onların sevinçleri ile de sevinmişimdir. Her türlü sorunlarına koşturmuş ve çözüm üretmişimdir. Özellikle toplumsal barışa katkıda bulunmak için her türlü husumetlerini Allah’ın izniyle barışla sonuçlandırmışım. İşe ihtiyacı olana iş bulmuşum. Özellikle aşiretimde terör örgütü tarafından şehit edilen ve bizlere emanet edilen ailelerimizle her zaman yakından ilgilenmiş, her türlü sorunlarına çözüm bulmuş, maddi ve manevi anlamda sahip çıkmışım. Ben hiçbir zaman kendimi aşiretimin bireylerinden üstün görmemiş, onlara efendi değil, hizmetkâr olma bilinciyle hareket etmişimdir. Bölgemizdeki siyasi ve bürokrasi yönetimleri ile her zaman yakın ilişkiler içinde olmuş ve kendilerine bölgemizin toplumsal barışı, huzur ve güvenliği ile ilgili, ekonomik, sosyal, kültürel ve istihdam ile ilgili naçizane fikirlerimi ve çözüm önerilerini paylaşmışımdır.

AK Parti sorunları çözdü

18 yılda AK Partimizin bölgede aldığı oy oranlarına ve halkımızın partimize olan teveccühüne baktığımızda da bunu görebiliyoruz.18 yılda bölgeye; sağlıkta, eğitimde, ulaşımda, güvenlikte, iletişimde, enerjide, alt yapı hizmetlerinde, sosyal yardımlarda, bölgeler arası gelişmişlik düzeyi farkını gidererek çok önemli hizmetler yapılmıştır.

DEVLETE GÜVEN ARTTI

Son zamanlarda bölgenizde yapılan terörle mücadele hakkında ne düşünüyorsunuz?

Devletimizin bölgemizde yapmış olduğu terörle mücadelede çok büyük başarılar elde ediyor. Özellikle PKK, FETÖ ve DEAŞ terör örgütlerine karşı muhteşem bir başarı hikâyesi yazıyor. Artık terör örgütüne katılımlarda yok denecek kadar az. Devletimizin terörle mücadeledeki bu üstün başarısı bölgemize ciddi anlamda huzur getirmiş ve barış ve istikrar ortamı sağlamıştır. İnsanlarımızın devletine olan güveni ve inancı kat be kat artmıştır. İnsanlarımız artık korkmadan çekinmeden yatırım yapabiliyor. İnsanlarımızın geleceğe olan umutları beklentileri daha da artmıştır. Devletimiz sayesinde, terörün İnsanlarımız üzerinde yaratmış olduğu korku imparatorluğu yıkılmıştır. Artık hiçbir terör örgütü bölgemizde kolay kolay barınamayacak ve hayat bulamayacaktır. Çocuklarını terör örgütüne kaptırmış aileler korkmadan hesap sorabiliyor ve terör örgütünden çocuklarının geri vermelerini istiyorlar. Bunun da en büyük örneği çocukları için aylardır Diyarbakır’da oturma eylemi yapan ailelerin haklı direnişi ve mücadelesidir. İnşallah tez zamanda ailelerimiz çocuklarına sağ salim kavuşurlar.

Bölge belediyelerine kayyım atanması ile beraber gençlere ne tür kültürel faaliyetler sunuldu?

Bölgede terör örgütünün güdümünde olan belediyeler, kayyımların atanması ile beraber, halka gerçek anlamda hizmet eden belediyelere dönüşmüştür. Kayyımlarla birlikte uzun yıllardır ihmal edilmiş ve yaşanmaz hale getirilmiş şehirlerimiz, insanlarımızın huzur içinde ve mutlu bir şekilde yaşayabilecekleri şehirlere dönüştürülmüş ve hizmet konusunda şaha kaldırılmıştır. Şehrin görüntüsüne ve estetiğine gözle görülebilecek önemli ve olumlu güzellikler katarak, fiziki değişiklikler sağlamışlardır. Şehirlerimizin birçok eksik olan alt ve üst yapı sorunları giderilmiştir. Özellikle alt yapı sorunları süratle çözüme kavuşturulmuştur. Yani kısacası kayyumlarla birlikte gerçek belediyecilik hizmetleri ile şehirlerimiz her anlamda değişim, dönüşüm ve hayat bulmuştur.

AK PARTİ UNUTULAN BÖLGEMİZE EL UZATTI

AK Parti hükümetinin şefkatli bakışlarının bölgeye yansıması nedir?

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki AK Partimizin bölgemize yaklaşımı hep olumlu, pozitif ve kucaklayıcı olmuştur. Özellikle Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte tarihi boyunca her alanda ihmal edilmiş ve geri bırakılmış bölgemizde geçmiş iktidarlar tarafından yapılamayan hizmetlerin son 18 yılda AK Parti iktidarı tarafından yapılmış olması toplum tarafından olumlu yönde karşılık bulmuştur. 18 yılda AK Partimizin bölgede aldığı oy oranlarına ve halkımızın partimize olan teveccühüne baktığımızda da bunu görebiliyoruz.18 yılda bölgeye; sağlıkta, eğitimde, ulaşımda, güvenlikte, iletişimde, enerjide, alt yapı hizmetlerinde, sosyal yardımlarda, bölgeler arası gelişmişlik düzeyi farkını gidererek çok önemli hizmetler yapılmıştır.

Hakkâri’nin zorlu coğrafi yapısının yanında halkın geçim kaynağı nelerdir?

Hakkâri’mizde fabrika, sanayi, imalat ve üretim sektörleri olmadığı için, halkın geçim kaynağı daha çok “Küçükbaş Hayvancılığı, Sebzecilik, Meyvecilik, Arıcılık, Kilimcilik, Güvenlik Koruculuğu, Devlet memurluğu, Küçük Esnaflık, Müteahhitlik ve yeni yeni oluşan Madencilik” sektörüdür. Hakkâri nüfus oranına göre ülkemizdeki en genç nüfusa ve en çok işsizliğe sahip bir ildir. Bundan dolayı da son yıllarda sürekli göç veren bir ildir. Gençlerimizin büyük bir çoğunluğu işsizlikten dolayı, çalışmak için il dışındaki büyük kentlere gidiyor. Bu nedenle Hakkâri Üniversitesi kampüsünün inşaatının ve Yüksekova’da kurulacak Organize Sanayi Sitesi inşaatının bitirilmesi, sınır kapılarımızın uluslararası sınır ticaretine açılmasıyla inanıyorum ki ilimize ciddi anlamda bir ticari canlılık ve istihdam alanları da oluşacaktır. Bu da beni gelecekte Hakkâri ile ilgili umutlandıran çok önemli gelişmelerdir.

Mehmet Alayı Atlı Kimdir?

30 Ağustos 1979’da Hakkâri’de doğdu, ilkokulu Hakkâri cumhuriyet ilkokulunda okudu, orta ve lise eğitimini Ankara Ayrancı Lisesi’nde tamamladı. Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdikten sonra Yüksek Lisansını Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde İşletme Bölümü’nde tamamladı. Çeşitli kamu kurumunda görevde bulundu, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Van’da ve Hakkâri’de AK Parti’ye siz ve aşiretinizin çok büyük desteğinin olduğunu biliyoruz. Bu bağlamda yerel ve genel seçimlerde AK Parti’ye olan büyük desteğinizi anlatır mısınız?

Hakkâri’de yapılan 2018 Milletvekilliği seçimlerinde Hakkâri AK Parti İl Yönetimimiz ve aşiretimle birlikte AK Parti milletvekili adaylarımız için tüm gücümüzle sahada destek verdik ve seçim çalışmalarına ve toplantılarına bizzat eşlik ettim. Yaptığımız çalışmalar sonucunda, HDP’nin ezici seçmen çoğunluğuna sahip olduğu Hakkâri gibi bir yerde Cumhur İttifakı olarak AK Parti’den 1 milletvekilinin kazanmasını çok şükür sağladık. Aynı istek, azim, inanç ve kararlıkla 2019 yerel seçimlerinde Hakkâri Merkez AK Parti belediye başkan adayımız ve aşiretimizin yoğunlukta olduğu Hakkâri Merkeze Bağlı Durankaya Beldesi AK Parti belediye başkan adayımızın seçim çalışmalarına bizzat aktif olarak katıldım ve seçim çalışmaları kapsamında aşiret üyelerimle birlikte günlerce toplantılar yaptım. Ayrıca Van Büyükşehir AK Parti belediye başkan adayımızın seçim çalışmaları için, Van’da yaşayan aşiretimize mensup akrabalarımızla beraber kalabalık bir toplantı düzenleyerek Van büyükşehir belediye başkan adayımıza ve Van merkeze bağlı ilçe belediye başkan adaylarına desteğimizi ilan ettik. İl, İlçe ve Belde teşkilatlarımızın zorlu, yoğun ve yorucu geçen yerel seçim çalışmaları sonucunda, Hakkâri merkezde, ilçelerimizde ve beldelerimizde AK Partimizin oy oranlarını iki katına çıkarıp, 6 belediye kazanılarak, büyük bir başarı elde edilmiştir.

Genç yaşınıza rağmen bölgedeki birçok barışa vesile oldunuz. Bu azminizi ve toplumdaki saygınlığınızı neye borçlunuz?

Genç yaşıma rağmen kendi aşiretimde ve bölgemde kazandığım saygınlığı, Sılehi aşiretimizin büyüğü ve kanaat önderi rahmetli dedem Mehmet Salih Atlı’nın ailemize bıraktığı onurlu, kişilikli, ahlaklı ve karakterli liderlik mirasına ve duruşuna borçluyum.

AK Parti’de siyaset yapıyorsunuz. Gelecekte siyasette ki hedefiniz nedir?

Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki bu kutlu yolda ve davada bir nefer olarak Ülkemize, milletimize ve AK Partimize hizmet etmeye ve ülkemizi 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaştırmak için bıkmadan usanmadan çalışmak.