Piyangonun haram olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın, “Piyango haramdır. Haramın millisi olmaz. Milli Piyango’dan ‘Milli’ kelimesini çıkarmak, kurtarmak lazım. Halk arasında piyangonun normalleşmesi günahı hafife almak, haramı küçümsemektir.” dedi.

Diriliş Postası Muhabiri Büşra Kılıç/Mülakat

Milli Piyango üzerine Diriliş Postası’na konuşan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın, “Milli Piyango’dan ‘Milli’ kelimesini çıkarmak, kurtarmak lazım. Bunun en azından meşru olmadığı ifade edilmeye, konuşulmaya devam edilmelidir. Milli piyango denilen şey bizim milli kültürümüze ait bir şey değildir. Bu toplumun çoğunluğu Müslüman olduğu için İslam kültürüne uymayan bir kavramdır.” dedi.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın.

İNANÇ VE DEĞERLERİMİZE AYKIRI

Piyangonun haram olduğunu söyleyen Aydın, “Haramın millisi olmaz. Millinin iki anlamı vardır. Bir millete ait milletle ilgili, diğeri dine ait dinle ilgili olan demektir. Dolayısıyla bu haramın dini açıdan helali yoktur. Açıkça belirlenmiş haramlardan bir tanesidir. Milliyi, halk anlamında anlarsak Türk toplumunun inançlarına, değerlerine milli piyango uygun olamaz. Milli kelimesi yanlış kullanılmaktadır. Milli piyangodan ‘Milli’ kelimesini çıkarmak, kurtarmak lazım. Bunun en azından meşru olmadığı ifade edilmeye, konuşulmaya devam edilmelidir. Milli piyango denilen şey bizim milli kültürümüze ait bir şey değildir.

KUMAR PARASI BEREKETSİZDİR

Bu toplumun çoğunluğu Müslüman olduğu için İslam kültürüne uymayan bir kavramdır.” sözleriyle Türk toplumunun değerlerinde piyango kavramının olmadığını anlattı.

Şans oyunlarının dinen yasaklandığından haberi olan ya da olmayan yüzlerce insan bilet alabilmek için birbirleriyle yarışıyor.

HARAM PARAYLA İYİLİK YAPILAMAZ

Piyangodan kazanılan paranın en başta alanın, alanın ailesinin, o aileden etkilenen çevrenin ve son dalgada bütün ülkenin bereketine zarar verdiğini ifade eden Aydın, “Bereketi maddi ve manevi bereket olarak ayırmak lazım. Piyango kazananların ne maddi ne de manevi olarak bereketli bir hayat sürdüklerini göremiyoruz. Genelde o para bir işe yaramadığı gibi ailenin, huzurun dağılmasına da sebep oluyor. Bir bereketi olmuyor. Her türlü kumarda olduğu gibi piyangoda da hayal kırıklıkları, üzüntüler oluyor. Piyangoya para yatıranların çoğunluğu kazanamadığından dolayı üzüntü yaşıyorlar. Milli piyango, çoğunluğa üzüntü veren zararlı bir uygulamadır.” dedi.

BU HARAMI KÜÇÜMSEMEKTİR

Halk arasında milli piyangonun normalleşmesini bilinçsizlik olarak nitelendiren Aydın, “Bu, günahı hafife almaktır. Ne olacak sanki şansımı bir deneyeyim, bana çıkacak değil ya der gibi yapılan bilinçsiz hareket, haramı hafif görmek, haramı küçümsemektir. Kazansan da kazanmasan da o harama bulaşmış olursunuz. Parayı yatırdığınız, bileti aldığınız an o harama dahil olmuş olursunuz. İlla kazanmak şart değildir.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Kumarla ele geçen parayla cami, yetimhane, okul yaptırmanın haram olduğunu belirten Aydın, “Kumar parasıyla ne yapılırsa yapılsın haramdır. Haramla hiçbir şekilde iyilik yapılamaz. Bir şeyin iyilik olabilmesi için paranın helal olması gerekir. Sadece çare olarak İslam âlimleri şunu söylemiştir; herhangi bir istek olmaksızın eline haram para geçmişse sırf ondan kurtulmak için hayır yaparak elinden çıkarabilir. Bundan da bir sıhhat bekleyemez. Bir sevap kazanamaz ama haramdan da kurtulmuş olur. Zaten kendisi o parayı kullansa harama bulaşmış olur. Haram yemek, içmek, kullanmak İslam’a uygun olmayan davranışlardandır.” ifadeleriyle haram para ile sevap kazanılamayacağını aktardı.