Yazdığı kitaplar ve verdiği eğitimlerle İslam ve Kur’an sevgisini gençlere aşılayan İkbal İlim Kültür ve Bilimsel Araştırmalar Derneği Başkanı Muzaffer Dereli, “Kurduğumuz Ashab-ı Suffe Hafızlık Kur’an Kursu’nda gençlerimize Kur’an okumayı öğretmeyi ve desteklemeyi hedefliyoruz. Hafızlık eğitimi başta olmak üzere imam hatip ortaokul öğrencilerimize Arapça dersleri de veriyoruz.” dedi.

İSLAM’A hizmet yolunda gençler yetiştirmeyi görev edinen İkbal İlim Kültür ve Bilimsel Araştırmalar Derneği Başkanı ve gazetemiz yazarı Muzaffer Dereli, yayınladığı eserler ve kurdukları vakıfla ne gibi faaliyetlerde bulunduklarını Diriliş Postası’na anlattı.

Hocam kendinizden biraz bahseder misiniz?

Allah’ın selâmı rahmeti ve bereketi üzerimize olsun. Bizlere Kendi yolunda hizmet etme gayret ve şuurunu ihsan eylesin! 1957 Konya Alibeyhüyüğü kasabası doğumluyum. İlk ve orta tahsilimi Konya’da, liseyi ise Niğde İmam Hatip lisesinde okudum. Sonra Konya İlahiyat Fakültesi ve DİB Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nden mezun oldum. İmam Hatip olarak başladığım görevimi, vaiz olarak tamamlamak nasip oldu.

“MTTB NİĞDE ŞUBESİ’Nİ KURDUK”

Faaliyet ve hizmet alanlarınıza dair bilgi verir misiniz?

Ortaokul yıllarından itibaren gençlik hareketleri içerisinde bulundum. Niğde’de okurken de Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) şubesini 1975 yılında arkadaşlarımla açmak nasip oldu Elhamdülillâh. Bu da Niğde’ye çok büyük katkı sağladı. Aynı yıllarda gazete ve dergilerde şiir, makale ve hikâyelerim çıkıyordu. İlk kitabım da lise son sınıfta yayın hayatına girdi. Son yıllarda ise kıymetli dostum Ali Yıldız’ın arzusu ile Diriliş Postası gazetemizde haftalık yazılar yazmaktayım.

Biraz da görev yerlerinizden bahseder misiniz?

Eğitim merkezinde okurken Selçuk Üniversitesi Kampüs Camii İmam Hatibi idim. Her cuma on binlerce gence hitap etme imkânı vardı. Özellikle hutbelere rağbet etmelerinden dolayı Müslüman Gencin El Rehberi adlı 3 kitaptan oluşan seri kitabımız yayınlandı. Tabii ki on binler baskı yaptı ve gençlere ulaştı. Sonra Bir Üniversiteli Genç romanı da onlar için son derece ilgi çekici oldu.

MÜSLÜMAN GENCİN EL REHBERİ

Hocam eserlerinize de değinsek yeri gelmişken. Hangi türlerde kaç tane eser kaleme aldınız?

1990’lıyıllar hakikaten en bereketli yıllardı. Bir yandan üniversite cami imamlığı ki sadece talebeler değil, akademisyen, rektör, vali, başbakan hatta cumhurbaşkanına kadar cemaatimiz olurdu. Diğer yandan eğitim merkezi dersleri, bu arada art arda çıkan eserler, radyo-TV programları ve ev sohbetleri… Bitmeyen bir heyecan vardı. Tabii ki gençlik başka. Elhamdülillâh son çıkan Gençlik Söyleşileri çalışmamızla piyes, roman, şiir ve düşünce eseri türlerinde yayınlanan kitaplarımız 50’yi buldu. Genç kuşağa ulaşmaya özel bir gayret sarf ettik, son dönemlerde de çocuklarımıza yönelik eserler yayınladık. -Çocukların Dilinden-Dinim İslâm Benim ve Sevgili Peygamberim kitaplarını burada örnek verebiliriz. Bu arada tabii dernek faaliyetlerimiz de başladı.

“SURİYELİ ÇOCUKLARA KAPIMIZI AÇTIK”

Hocam yeri gelmişken derneğinizden ve faaliyetlerinden de bahsetseniz mümkünse…

2009 yılında talebe ve dostlarımla İkbal İlim Kültür ve Bilimsel Araştırmalar Derneği’ni kurduk. Yine bir talebem vesilesi ile çarşıda 4 katlı bir bina yaptık. Orada hemen müftülük kanalı ile Kur’an kursu açtık. Büyük-küçük, kadın-erkek ayrı ayrı saatlerde derslere başladık. Hatta Suriyeli çocuklara da kapımızı açtık. Onlar da Kur’an, Hadis, İslam Tarihi ve diğer okul derslerini resmî olarak aldılar. Bu arada ilahiyat fakültesi ile resmi bir anlaşma yaparak Tashih-i Hurûf dersleri başlattık. Çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı. Güzel oldu hamdolsun. Açık öğretim okuyan talebelere Arapça dersleri ve imam hatip olmak isteyenlere de yeterlik kursları açtık. Şimdi pek çokları görev aldı. İmamlara Arapça dersleri verdik. Ayrıca Alo Kur’an Öğreniyorum faaliyetinin merkezi olduk ve başkanlığını bir süre yaptık. Halktan pek çok çalışan kimseyi de akşamları okuttuk. Hafta sonları da okul çocuklarına dersler veriyorduk. Onların bir kısmı da hafız oldu. Tabii ki yaz kurslarımız da vardı.

Bu arada dernek faaliyetleri olarak talebelere burs ve fakirlere yardımlarımız da devam etmektedir.

Şu an pek çok yerde 4/6 yaş Kur’an kursları var hocam. Sizde de var mı?

Evet, oraya gelecektim. Biz de bu konuda ilklerden sayılırız. 8 yıldır var sanırım. Yüzlerce talebe okuttuk. Şimdi de devam ediyor. Rabbimiz ülkemizde devamını nasip etsin. Tabii ki Diyanet’e bağlı. Çok güzel bir uygulama. Çocuklar ilk 4 ayda Kur’an’a geçiyor ve ikinci dört ayda Kur’an-ı Kerim’i güzel okuyor. Bir de külliye inşaatınız vardı. Ne durumda acaba? Evet, hamdolsun bitti sayılır.

İNSANIN İÇİNİ ISITAN BİR MEKÂN

Biraz da oradan bahseder misiniz?

Elhamdülillâh külliye binamız güzel oldu. 6500 metrekare alanda 2 kurs binası, camii, şadırvan, minare ve sohbet odaları mevcuttur. Selçuklu-Osmanlı tarzı, eski külliyeleri hatırlatan ve görülünce insanın içini ısıtan bir mekân oldu. Diyebilirim ki her bir metresini santim santim takip ettim Allah’a şükür. 25 civarındaki kubbe ve revaklarıyla her gün yüzümüze gülen bu eseri titizlikle yapan usta ve işçilerinden de Rabbimiz razı olsun. Bizlere böyle bir eseri bahşeden Allah’a hamd olsun. Her iki kursumuza da hizmeti ve maddi desteği geçen bütün kardeşlerimizden Cenab-ı Hakk razı olsun.

***

Ashab-ı Suff e Hafızlık Kur’an Kursu’nu açtık

Ne gibi eğitimler verilmekte orada?

En başta hafızlık eğitimi. İsmi de Ashab-ı Suffe Hafızlık Kur’an Kursu. Kur’an okumayı öğretmek ve desteklemek. Arapça dersleri. Hafızlık öğrencilerimiz tabii İmam Hatip Ortaokul çocukları aynı zamanda. Anlaşmalı imam-hatip ortaokullarımız var. Bu öğrencilerimize matematik, fizik, kimya gibi dersleri de takviye olarak vermekteyiz. Öğrencilerimiz geleceğin hafız ve âlimleri olacak inşallah. Bugüne kadar yüzlerce talebe okudu. Açık İmam-Hatibe devam edenler ve mezunlar da var. Devamında Tefsir, Hadis ve Fıkıh gibi temel İslâmî alanlara dair dersleri de vermek istiyoruz. Zaten ahlâki konuları devamlı işliyoruz. Anne baba, öğretmen ve büyüklere mümkün mertebe âdab-ı muaşeretten bahsediyoruz. Rabbimiz imkân verirse öğrencilerimizi üniversiteye hazırlamayı da düşünüyoruz. Yine burada Müftülüğe bağlı olarak Tashih-i Huruf kursları da verilmektedir. Ayrıca camimizde mümkün olduğunca düzenli şekilde akşam dersleri de yapmaktayız. Zaman zaman farklı sohbet ve programlar da düzenlemekteyiz. Çok teşekkür ederiz hocam. Biz teşekkür eder, Cenab-ı Hakk’tan sağlık ve hayırlı çalışmalar dileriz.