Sarıkamış!.. Şehitler diyarı!.. Hüzün beldesi!..

Gözünü kırpmadan şehadete koşan isimsiz, mezarsız kahramanların mekânı…

İnsanın acaba burada yatan bir şehit var mı diyerek adımlarını titreyerek attığı, çekinerek bastığı topraklar!..

Her köşesinde, her bucağında, her toprağında her beldeden, her şehirden, her memleketten şehidin yattığı bir beldedir Sarıkamış!..

Kışın beyazın, yazın yeşilin ve mavinin tabiata tamamen hâkim olduğu, insanın ruhuna olduğu kadar gözüne de hitap eden güzel belde!..

Anadolu henüz Türk-İslam hâkimiyetine girmeden İslam beldesi olmuş Kars ve Sarıkamış.

Özellikle Kars, 7. yüzyıldan sonra Emevi ve Abbasi hâkimiyetine girmiş. Sonra tekrar Ermeni Krallığı bölgeye hâkim olmuş. 1064 yılında ise Büyük Selçuklu’nun Büyük Hükümdarı Alparslan tarafından fethedilerek Türk-İslam beldesi hâline gelmiştir.

Tasavvuf yolunun büyüklerinden Ebû’l-Hasan Harakanî Hazretleri de Kars’ta medfundur. Türkmenistan’dan Anadolu’ya, 11.yüzyılda Selçuklu akınları sırasında ( 1018-1021) geldiği bilinen Ebu’l-Hasan Harakanî; Hicri 425, Miladi 1033 yılında Kars’a 15 km. uzaklıkta, Bizans ordusu ile yapılan bir savaşta yaralanarak Kars’ta şehit olmuştur. Türbesi, Kars kalesinin eteklerinde Evliya Camii olarak bilinen caminin avlusunda bulunmaktadır.

Âdeta Kars’ı manevi himayesi altına almış gibidir. Gönül gözüyle bakabilenler için bölgede manevi bir atmosfer, manevi bir hava hemen kendini hissettirmektedir.

Böyle bir İslam beldesi, 93 Harbi olarak bilinen savaş sonrasında 1877’de Rusların eline geçmiştir. Kars ve Ardahan’la birlikte kırk yıldan fazla Rus hâkimiyetinde kalmış Sarıkamış. İslam’a ve Müslüman’a hasret olarak yaşamış kırk yıldan fazla. Müslümanlara eşi benzeri görülmemiş zulümler yapılmış bölgede. Camilere toplanan Müslümanlar canlı canlı yakılmış. Bu işgal, 1918’e kadar sürmüş.

Bölgeden Rusları atıp Orta Asya Türkleri ile birleşmek, Rusya’nın güneye inmesini engellemek gibi amaçlarla 22 Aralık 1914’te başlayan Sarıkamış Harekâtı,15 Ocak 1915’te geride büyük bir trajedi, hüzün ve acı bırakarak sona ermiştir.

Şehit olan asker sayımızla ilgili rivayetler farklı olsa da binlerce askerimiz düşmana tek mermi atamadan, düşmanla sıcak temasa giremeden kar, kış, tipi sonucu donarak şehit olmuştur. Ecdadımız, mesele vatan olunca gözünü kırpmadan şehadete nasıl koşulacağını göstermiştir. Bize miras olarak cesareti, fedakârlığı, şehadet sevgisini bırakmıştır. Bunun sonucunda da yaşadığımız cennet vatan ilelebet bizim olmuştur.

İşte bu büyük mücadelenin, kahramanlık destanının 105. yılını bu yıl idrak ediyoruz. Kars Valiliği’nin himayesinde, Sarıkamış Kaymakamlığı ve Millî Eğitim Müdürlüğü’nün koordinasyonunda 105. yıl etkinlikleri düzenlenmekte… 3, 4, 5 Ocak 2020 tarihlerinde “Sarıkamış Şehitlerini Anma Etkinlikleri ve Yürüyüşü” düzenlenecektir.

Kalbi ecdadıyla atan, yüreğinde vatan sevgisi, ahde vefa duygusu olan ve imkân bulabilen tüm vatandaşlarımızı “Sarıkamış Harekâtı”nın 105. yılındaSarıkamış’a bekliyoruz!..