Terör sonuçtur, sebep ise dünya sevgisi. Dünya sevgisi, bütün hataların başıdır. “İçki kötülüklerin anasıdır” Hadîs-i Şerifi, aslında içkinin aklı baştan alan bir tarafı olduğu, sarhoş edip insanı idrakten uzaklaştırdığı için kötülüklerin anası olarak nitelendirilmiştir. Günümüzde aynı efsunluğu veren ve Müslümanın veya gayr-i müslimin aklını başından alan ve dahi bu veçhesiyle içkinin de önüne geçen şey ‘dünya sevgisi’dir.

Dünya sevgisi, dolayısıyla çok şiddetli bir hırs oluşturmakta ve bu hırstan dolayı muhtemel ömrümüzden daha uzun emeller peşinden koşmaktayız. Bu psikoloji bize, hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışmalıyız Hadis-i Şerifi’ni asıl anlamından uzaklaştırıp yanlış yerde konumlanmamıza sebep oluyor. Sadece hiç ölmeyecekmiş gibi kısmında kalıp yarının hiçten daha uzak olduğu vehmine kapılmamızı neden oluyor. Dolayısıyla da ölümü unutturuyor.

Ölümü unutan nefis ise çoğalan günahlara aldırış etmiyor. İnsan katli, dolandırıcılık, bir başkasının özel hayatını görüntüleyip sonra onu şantajla tehdit, dünyevi emeller uğruna kendi devletine ihanet, kendini patlatmak suretiyle birçok insanı öldürmek vb. vb. İnsanlar hatta yöneticileri dolayısıyla ülkeler de her biri günah girdabı içinde debelenip duran deve kazanlarına dönüşüyor.

Bu kadar çok günah işleyen nefis artık ne işlediği günahı günah olarak görüyor, ne de kendisini bir kul olarak görüyor. Kaskatı kesilen bir kalp, sızlamayan bir yürek, merhametin ne demek olduğunu bilmeyen bir vicdana sahip insanlar oluşuyor. Sızlamayı bilmeyen bir kalbin sahibi gözyaşı dökebilir mi?

Yani demem o ki gözümüzden yaş akmıyorsa, vicdanımız sızlamıyorsa, masum insanları canlarından can giderken yüreklerimiz kan ağlamıyorsa dünya sevgimiz, olması gerektiğinden çok fazladır. Bu kadar dünya sevgisinin doğurduğu son büyük günah ise terördür. Temel kaynağı ve sebebi ekonomik olan terör, güç ihtirasıyla yüz binlerce insanın yaşam hakkını elinden alan insan öğütücü bir sektör halini almıştır. Bu yüzden diyorum ki terör, dünya sevgisindendir. Gözyaşı döküp, yürekleri sızlayanlardan olabilmek duasıyla… Allah’a (cc) emanet olun!