6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ildeki üniversiteler, bilimsel üretkenlikleriyle dikkat çekiyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından açıklanan verilere göre, deprem bölgesindeki 18 devlet ve vakıf üniversitesi, 2024 yılında 11 bin 734 ulusal ve uluslararası yayına imza attı.
Bu sayı, Türkiye genelindeki 208 üniversitenin ortalama yayın sayısı olan 566'nın üzerinde gerçekleşti. Bölgedeki üniversitelerin ortalama yayın sayısı ise 651 oldu.
BİLİMSEL PROJELER VE PATENTLER DİKKAT ÇEKİYOR
Deprem bölgesindeki üniversiteler, bilimsel, teknolojik, sağlık ve yapay zekâ gibi alanlarda önemli projeler geliştiriyor. Örneğin, İnönü Üniversitesi "Robot Destekli Çerçevesiz Stereotaktik Beyin Biyopsi Sistemi" patentine sahip olurken, Çukurova Üniversitesi ise görüntü iyileştirme ve nesne tespiti için geliştirilen yapay zekâ projesiyle öne çıkıyor.
Dicle Üniversitesi, tüberkülozun hızlı ve kolay tanısına yönelik "Manyetik Nanoparçacıklara Tutturulmuş Ajanlarla Tüberkülozun Tanısı" çalışmasıyla patent aldı. Gaziantep Üniversitesi ise deprem çantaları için uygun hale getirdiği "Süper Tarhana" projesiyle dikkat çekiyor.
TOPLUMA YÖNELİK SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ
Üniversiteler, bilimsel çalışmalarının yanı sıra topluma yönelik sosyal sorumluluk projeleriyle de örnek oluyor. Çukurova Üniversitesi'nde kurulan "Çocuk İyilik Merkezi", depremzede çocuklara psikolojik ve fiziksel destek sağlıyor. Fırat Üniversitesi ise doğal afetler sonrası durum değerlendirmesi için geliştirilen yapay zekâ destekli insansız hava aracı projeleriyle öne çıkıyor.
DEPREME RAĞMEN GÜÇLÜ AKADEMİK PERFORMANS
Deprem bölgesindeki üniversitelerde toplam 402 bin 121 öğrenci eğitim görürken, 16 bin 200 öğretim elemanı görev yapıyor. Ayrıca, 18 bin 263 uluslararası öğrenci eğitim alıyor ve 7 bin 129 öğrenci doktora eğitimine devam ediyor.
6 Şubat depremlerinin yarattığı zorluklara rağmen, üniversitelerin bilimsel üretkenlikte gösterdiği başarı, Türkiye'nin akademik gücünün önemli bir göstergesi olarak öne çıkıyor.