Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu, 19 devlet başkanı, 73 bakan ve 57 uluslararası temsilci olmak üzere 147 ülkeden 4 bin 500’e yakın katılımcının iştirakiyle cuma günü Antalya’da başladı.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve üç gün sürecek olan forum sırasında organize edilecek 52 panel ile küresel sorunlara yönelik çözüm önerileri tartışılacak. Aynı zamanda Forum çerçevesinde dünyanın farklı bölgelerinden gelen devlet adamları düzeyinde diplomatik görüşmeler gerçekleşecek. Böylece küresel diplomasinin kalbi Antalya’da atacak.

Foruma olan yoğun ve üst düzey katılım, Türkiye’nin artık küresel diplomaside bölgesinin ötesinde bir ağırlık merkezine dönüştüğünü açıkça göstermektedir. Türkiye’nin son 20 yılda açılan temsilciliklerle dünyanın en geniş diplomatik temsilciliğe sahip üçüncü ülkesi hâline dönüşmüş olması bu durumun başka bir göstergesi.

Türkiye’nin artık sadece kendi bölgesinde etkili olan bölgesel bir güç değil, onun da ötesinde küresel etkiler üreten bir bölgesel güce dönüştüğünü hepimiz müşahede ediyoruz.

Forumun bu seneki başlığının “Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak” olarak belirlenmesi Türkiye’nin tüm dünyaya yönelik bir çağrısıdır.

Forumun açılışında konuşma yapan hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan mevcut uluslararası düzenin artık işlemediğine, etkinlik ve meşruiyetini yitirdiğine vurgu yaparak konuşmalarına başladılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gazze’de bir savaş yoktur, bir soykırım girişimi vardır” tespitiyle tüm dünyanın dikkatini yeniden Gazze’ye çekerken konuşmasını “Dünya beşten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür.” çağrısı ile bitirdi.

Forumun açılış videosunun ilk karesinin Gazze’den seçilmiş olması, Gazze’de olup bitenlerin Türkiye tarafından mevcut uluslararası sistemin ve değerlerinin çöküşü olarak görüldüğünün bir işaretiydi.

Dışişleri Bakanı Fidan ise uluslararası sistemin gittikçe çok kutuplu hâle geldiğine işaret ederek artan gerginliklerin diplomasi yerine daha çok kaba kuvvetle çözülmeye çalışılmasının uluslararası sistemin krizini daha da derinleştirdiğine işaret etti.

Diplomasi bu sebeple içinde bulunduğumuz dönemde daha da fazla önem kazanmış durumda ve Antalya Diplomasi Forumu gibi artık kurumsallaşan forumlar, Türkiye’yi diplomasi alanında bir ağırlık merkezine dönüştürmesi nedeniyle oldukça önemli.